Apakah rebat? Istilah temu janji baru ini patut dicukupi

Jika anda mula berfikir terdapat lebih banyak trend temu janji daripada yang anda boleh menjejaki, anda tidak bersendirian.

Dari gerombolan roti ke zombie-ing, semua orang keliru pada ketika ini. Dan sekarang ada “yang baru”: Rebat. Huh? Istilah ini digunakan untuk menggambarkan apabila dua orang keluar pada tarikh, dan selepas itu, satu orang memberitahu yang lain bahawa mereka tidak berminat. Kemudian, orang yang mungkin ditolak (yang dibayar) mengemukakan permintaan Venmo kepada orang lain untuk separuh daripada kos tarikh.

“Sudah tiba masanya untuk membesar, orang,” kata Kathie Lee, menjawab istilah baru. “Ia satu perkara baru, ia dipanggil kehidupan.”

Kathie Lee dan Hoda tidak percaya trend dating digital terbaru

Sep.04.201801:08

Sekiranya anda memerlukan penyegar semula, inilah semua istilah kencan yang lain yang telah membuat perjalanan ke dalam kamus moden.

Breadcrumbing

Breadcrumbing sedang merangkul pasangan yang berpotensi bersama tanpa melakukan, sering dengan menghantar mesej teks masuk sekali-kali, tetapi tidak pernah meminta tarikh sebenar.

Breezing

Breezing bermakna langsung dan mengatakan apa yang anda mahu dalam hubungan. Berbeza dengan “peraturan” atau bermain permainan. Ya, ini sebenarnya baik.

Cushioning

Mempunyai pelan B sekiranya hubungan semasa anda tidak berjaya. Cushioning boleh menjadi penipuan secara terang-terangan pada rakan kongsi eksklusif, atau ia boleh menghantar teks-teks lucah kepada beberapa orang supaya jika seseorang jatuh, anda mempunyai orang lain untuk berpaling untuk bercinta.

Gatsbying

Apabila anda menyiarkan sesuatu – katakanlah, satu snapshot perjalanan anda di luar negara, atau selfie yang sangat seksi – hanya jadi menghancurkan anda akan melihatnya, menurut model Matilda Dods, yang membentuk istilah itu. Dalam erti kata lain, apabila anda membuang pesta di ‘gram.

Ghosting

Ghosting adalah apa yang ia suka: Hilang tanpa amaran selepas beberapa siri tarikh atau surat-menyurat romantis.

Kittenfishing

Menyajikan diri anda dalam cahaya terlalu positif di internet, dengan berbohong tentang ketinggian anda atau menyiarkan foto dari ketika anda berusia beberapa tahun lebih muda, contohnya. Kittenfishing tidak begitu melampau seperti catfishing, di mana seseorang menganggap identiti sepenuhnya palsu dalam talian.

Mengorbit

Apabila seseorang terus mengikuti anda, walaupun mereka telah hantu. (Lihat di atas.) Mereka akan suka kiriman Facebook anda atau menonton cerita Instagram anda, contohnya, tetapi tidak akan mengatakan apa-apa.

Memukul

Enggan untuk memperkenalkan orang yang anda berkencan dengan rakan atau keluarga – seperti menyusunnya dalam laci.

Kapal selam

Melompat semula ke dalam hubungan atau membaling selepas ghosting. Jadi, dasarnya selam … Zombie-ing. (Lihat di bawah.)

Zombie-ing

Memukul seseorang selepas tempoh berdiam diri. (Atau, anda tahu, kembali dari orang mati.) Bentuk gerigi roti (lihat di atas).

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 2 Mei 2018.