Apakah diet anti-radang dan bagaimana ia dapat membantu anda?

Anda telah ditetapkan diet anti-keradangan. Apa maksudnya?

Dalam interaksi harian saya dengan pesakit, terdapat kata-kata buzz tertentu yang sentiasa kelihatan seperti menenun perbualan: bebas gluten, kelapa, protein, organisma diubahsuai secara genetik (GMO), dan yang besar – dan selalunya paling tidak jelas – anti-radang.

Ramai orang datang kepada saya kerana mereka membaca tentang “makanan keradangan,” atau doktor mereka telah meletakkan mereka pada diet anti-radang. Tidak ramai yang tahu maksudnya atau bagaimana diet memainkan peranan.

Menetapkan ‘anti-radang’

Keradangan boleh datang dari pelbagai sumber. Mula-mula, perhatikan peranan sistem imun kita dalam kesihatan kita: Ia melindungi tubuh dari penceroboh asing, yang disebut antigen. Penceroboh ini boleh berbentuk sebagai debunga yang mencetuskan alergi anda, bakteria dalam kuku yang anda lalui yang menyebabkan bengkak dan kesakitan, atau makanan yang anda mungkin sensitif terhadap yang menyebabkan gatal-gatal dan gatal-gatal.

Respons terhadap setiap antigen berasal dari sistem imun kita yang melakukan apa yang sepatutnya dilakukan: menyerang bahan asing dan memasukkan anda kembali ke keadaan homeostasis (normal). Ia melakukan ini dengan melepaskan sitokin, yang menyebabkan keradangan dan merespon jangkitan. Bengkak, sebagai contoh, adalah mekanisme badan anda untuk mengasingkan kecederaan dan menolong sel lain di sekelilingnya.

Jadi pada dasarnya, semasa proses keradangan, mekanisme pertahanan berkembang. Kecederaan diperbaiki dan keradangan akhirnya dapat diselesaikan. Kami juga mempunyai antigen yang hidup di dalam kita dipanggil antigen leukocyte manusia (HLA). Mereka berteman dengan sistem imun anda dan tidak akan diserang. Ini adalah penjelasan ringkas kerana keseluruhan proses melibatkan litar kompleks tindak balas dalam badan.

Mahu Sistem Imun Yang Lebih Kuat? Cuba memukul gim

Disember.27.201502:04

Apabila keradangan mengambil giliran lebih buruk

Kadangkala, sistem kekebalan tubuh menyerang dan bertindak balas terlalu atau terlalu kecil, atau melihat bahan yang tidak berbahaya sebagai ancaman mematikan. Pada ketika ini, keradangan normal kita boleh berubah menjadi versi sistemik atau kronik.

Keradangan berlaku, walaupun tidak semestinya diperlukan, dan mungkin tidak mendapat isyarat dari tubuh untuk berhenti. Hasilnya adalah penyakit kronik. Ia boleh berlaku di otak, arteri, usus dan sendi. Keadaan autoimun mungkin berlaku apabila antigen HLA yang ramah menjadi musuh dan tubuh mula menyerang tisu sendiri. Itulah sebabnya mengapa orang mencari cara untuk membungkam keradangan, menyingkirkannya dan mengelakkan daripada mendapatkannya di tempat pertama. Masukkan diet anti-keradangan.

Sebelum menjadi bergaya, kebanyakan kita menyamakan produk anti-radang dengan ubat-ubatan seperti asid acetylsalicylic (aspirin). Dadah berfungsi dengan menghalang mekanisme badan yang menyebabkan keradangan. Terdapat makanan yang boleh melakukan ini juga.

Bagaimana keradangan diukur

Ujian darah mencari “penanda keradangan” dengan mengukur protein fasa akut dalam darah yang dicetuskan oleh sitokin. Sebagai contoh, protein C-reaktif (CRP), kadar pemendapan (ESR) dan kelikatan plasma (PV) adalah ujian biasa. Mereka semua boleh menunjukkan kehadiran keradangan. Walau bagaimanapun, mereka tidak akan memberitahu anda jika anda mempunyai keadaan atau penyakit tertentu.

Cara menggunakan kunyit untuk nyeri dan sakit: SOS Joy Bauer

Mac.15.201701:37

Apa nak makan:

Hippocrates pernah berkata, “Biarkan makanan menjadi ubat anda.” Dia betul. Kita tahu dari banyak kajian yang ketat, pilihan makanan kita boleh mempengaruhi status keradangan kita. Makanan dengan faedah anti inflamasi tertinggi adalah:

• buah-buahan dan sayur-sayuran (terutama sayur-sayuran berdaun hijau),

• kacang

• akar dan tumbuhan yang berwarna-warni (termasuk kunyit dan halia)

• Asid lemak omega-3 (terdapat dalam ikan berlemak dan biji chia)

• lemak sihat (termasuk minyak zaitun)

• biji utuh serat yang tinggi.

Makanan ini juga merangsang pertumbuhan bakteria usus yang sihat yang mempunyai kesan anti-radang.

Apa yang perlu dilangkau:

Di sisi lain, ini adalah makanan yang anda ingin makan kurang dari:

• gula, yang telah ditunjukkan dalam satu kajian untuk mengaktifkan jalur keradangan yang boleh meningkatkan risiko kanser payudara.

• penggunaan daging merah, bijirin halus dan pengambilan lemak tepu yang tinggi juga telah ditunjukkan untuk merangsang keradangan.

• gluten, kerana kajian mendapati ia boleh menyebabkan kesan sampingan keradangan apabila digunakan oleh orang yang sama ada penyakit seliak (keadaan autoimun) atau kepekaan gluten bukan seliak.

Pokoknya:

Apa yang benar-benar penting ialah pola makan dan gaya hidup keseluruhan anda daripada makanan individu. Perbatasan seterusnya dalam menimbulkan faktor anti-radang tubuh akan kemungkinan besar hasil daripada kerja-kerja stres dan kaedah relaksasi seperti meditasi dan yoga.

Makan makanan yang sebenar (tidak sempurna), amalan teknik bantuan tekanan secara teratur dan aktif secara fizikal – ubat anti radang. Kemungkinan anda akan menetapkan peringkat untuk penyakit keradangan yang kurang dan kehidupan yang lebih lama dan sihat.

BERKAITAN:

  • 5 makanan untuk membantu anda menewaskan lemak perut yang berbahaya
  • Makanan pedas: Kesan kesihatan menambah haba untuk makan anda

Kristin Kirkpatrick, MS, R.D., adalah pengurus perkhidmatan pemakanan kesejahteraan di Cleveland Clinic Wellness Institute di Cleveland, Ohio, dan pengarang “Skinny Liver.” Ikuti dia di Twitter @KristinKirkpat. Untuk lebih banyak nasihat diet dan kecergasan, daftarlah untuk surat berita One Small Thing kami.

Loading...