Apa yang menyebabkan sakit rusuk kanan? Apa yang anda perlu ketahui mengenai kesakitan yang biasa ini

Ia adalah orang yang jarang yang tidak mendiagnosis pelbagai sakit dan sakit. Ternyata salah satu pencarian internet paling popular adalah sesuatu di sepanjang garis: “Saya mengalami sakit di bawah rusuk kanan saya. OMG, adakah saya mati? “

Untungnya, kesakitan di beberapa inci ruang yang betul di bawah rusuk kanan anda tidak semestinya penunjuk sesuatu yang serius salah.

“Kadang-kadang sakit di bawah tulang rusuk tidak lebih daripada tidur tidur, atau anda terlalu keras,” kata Dr Gregory Cooper, pakar gastroenterologi di Pusat Perubatan Universiti Cleveland Hospital. Tetapi jika rasa sakit itu cukup teruk – atau anda menekankan diri sendiri cukup – bahawa anda benar-benar menghabiskan masa dalam mendiagnosis diri dalam talian, ia mungkin masanya untuk diperiksa, katanya.

Kesakitan mungkin berpotensi menjadi sesuatu yang lebih serius seperti isu pundi hempedu. Atau ia boleh “merujuk” kesakitan dari bahagian lain badan. Kuncinya adalah melihat gejala lain yang mungkin anda alami, keparahan kesakitan, sama ada ia berselang atau berterusan, atau sama ada ia akan hilang hanya untuk kembali pada masa akan datang, katanya..

Selepas berbulan-bulan masalah perut, wanita muda didiagnosis dengan kanser kolon

Mac.30.201801:02

Berikut adalah ikhtisar ringkas tentang beberapa punca apa yang boleh menyebabkan kerongkong kanan-bawah-kanan:

1. Gallbladder pergi penyangak

Pundi hempedu anda (terletak di sebelah kanan badan anda, di bawah hati) mungkin menjadi punca kesengsaraan anda. Terdapat pelbagai keadaan yang merosakkan organ berbentuk pir ini dan anda mungkin mengalami salah satu daripada mereka.

Penyebab yang paling mungkin adalah kolik bilier. Sakit tiba-tiba dan selalunya menjadi lebih teruk. Anda biasanya merasakan bahawa sakit di perut, betul-betul di bawah rusuk kanan atau pusat perut anda. Sakit mungkin “dirujuk” atau dirasakan di bilah bahu kanan. Ia mungkin sekejap, bertahan hanya beberapa minit, atau ia boleh bertahan beberapa jam. Anda mungkin berasa mual dan perut anda mungkin lembut selama satu hari atau lebih.

Satu lagi masalah boleh menjadi cholecystitis akut, atau serangan pundi hempedu. Pada asasnya, pundi hempedu anda telah menjadi radang – kemungkinan besar kerana batu empedu menghalang saluran cystik. Gejala termasuk sakit, demam, menggigil, mual dan muntah. Kesakitan biasanya teruk dan mantap.

Anda juga mungkin mengalami pankreatitis akut, yang kadang-kadang dikaitkan dengan batu karang.

2. Masalah hati

Ouch terpencil di bawah tulang rusuk kanan mungkin tidak bermakna hati anda berpenyakit.

Tetapi organ berbentuk bola sepak ini terletak di sebelah kanan badan dan terdedah kepada pelbagai masalah. Selain daripada kesakitan, yang boleh membosankan atau sangat teruk, masalah hati biasanya termasuk beberapa kombinasi penyakit kuning, kulit gatal, air kencing yang gelap, perubahan warna najis (termasuk najis pucat atau tar berwarna), keletihan, dan kehilangan selera makan, antara lain.

3. Masalah gas

Gas di dalam usus boleh menyebabkan kesukaran berurusan dengan sesetengah orang. Sekiranya anda mengalami kesakitan di bawah tulang rusuk anda dari gas, anda tidak bersendirian. Usus besar anda mempunyai dua mata di bawah sangkar tulang rusuk di mana ia membelit. Selekoh kanan dipanggil lekukan hati. Gas boleh berkumpul di kawasan ini, menyebabkan kesakitan dan kelembutan, terutamanya jika anda mempunyai IBS. Gas boleh berkumpul di sebelah kiri juga. Ia dipanggil sindrom flexure splenic. Kesakitan gas sebelah kanan sering dikelirukan dengan batu empedu.

4. Lebam, rehat dan ketegangan

Isu muskuloskeletal boleh menyebabkan kesakitan di sebelah kanan anda di bawah tulang rusuk anda. Kesakitan itu boleh disebabkan oleh sesuatu yang semudah postur buruk dan duduk di meja anda terlalu lama. Tetapi jika anda telah jatuh atau terkena semasa acara sukan, anda mungkin mempunyai tulang rusuk yang bisul, mungkin juga patah tulang. Untuk lebam atau pecah, gejala termasuk rasa sakit semasa bernafas atau batuk. Kawasan ini mungkin lembut atau bengkak. Sangkar rusuk mengandungi otot-otot intercostal yang membolehkannya bergerak. Jika anda memutarkan badan anda dengan kuat atau memainkan 18 lubang golf tanpa pemanasan, anda boleh mengalami tisu otot intercostal.

Masa terbaik untuk menjadualkan pelantikan doktor adalah…

03.1.20.201703:50

Jangan menjadi pahlawan

Mencari internet untuk menjawab kesakitan boleh membuat anda lebih sengsara dan takut. Jadi perhatikan nasihat ini: “Jika kesakitan itu menghalang anda daripada bekerja atau hanya menikmati hari anda, maka berjumpa doktor anda,” kata ahli gastroenterologi Dr. Amit Bhan dari Henry Ford Health System di Detroit.

Jangan malu jika kesakitan boleh diperbaiki dengan membeli tilam baru, regangan sebelum bersenam – atau makan lebih banyak serat.

“Tidak ada apa yang kita suka daripada mengatakan kepada seseorang bahawa segala-galanya OK atau mencari sesuatu yang lebih serius di peringkat terawal, jadi rawatan paling berkesan” tambahnya..

Berkaitan:

  • Cara untuk mendapatkan kembali hati anda
  • Penyembuh rumah terbaik untuk kesakitan dan kesakitan anda
  • Apa kesakitan kaki anda benar-benar bermakna dan apabila tiba masanya untuk berjumpa doktor