Apa yang dimaksudkan jika anda mudah lebam dan bila berjumpa doktor

Kulit anda mendedahkan banyak petunjuk tentang kesihatan anda, jadi kecenderungan untuk memar dengan mudah boleh membimbangkan.

Anda mungkin merasa seperti watak utama dalam kisah dongeng Hans Christian Andersen “The Princess and the Pea,” di mana puteri yang halus bangun “hitam dan biru seluruh” selepas tidur pada kacang tunggal yang diliputi oleh menara tilam dan bulu katil.

Doktor mengatakan bahawa kebanyakan kes tidak perlu dibimbangkan, tetapi kadang-kadang boleh memancarkan masalah-masalah tertentu.

Dr. Monique Tello, seorang doktor penjagaan primer di Massachusetts General Hospital, menghadapi pesakit dengan “kebimbangan lebam mudah” dengan kerap.

Dr. Oz mendedahkan 5 kesilapan kesihatan – dan bagaimana untuk memperbaikinya

09.09.201804:50

“Sejauh ini dalam sepuluh tahun saya sebagai seorang doktor (doktor), tidak seorang pun dalam amalan penjagaan utama saya mempunyai sebarang keadaan yang serius,” kata Tello HARI INI. “Biasanya, mereka tidak ingat benjolan, atau mengambil aspirin. Jarang, lebam boleh menjadi petunjuk bahawa terdapat masalah perubatan. “

Kebanyakan lebam berlaku apabila anda mengalami kecederaan yang gagal memecahkan kulit, tetapi menghancurkan saluran darah kecil di bawahnya. Darah kemudian kebocoran dan terperangkap di bawah permukaan, meninggalkan tanda bercerita.

Sekiranya anda bekerja banyak, anda mungkin melihat lebam di kawasan berlemak yang terdedah, seperti paha, punggung atau kaki anda, kata Dr Abigail Waldman, ahli dermatologi di Brigham dan Hospital Wanita.

Berikut adalah sebab-sebab lain yang mungkin mudah lebam:

Penipisan darah

Selain kecederaan, penipisan darah – ubat-ubatan yang melambatkan atau mengurangkan keupayaan pembekuan darah anda – mungkin menjadi punca No. untuk mudah lebam, kata Waldman. Mereka sangat biasa, dari aspirin ke ubat-ubatan seperti Coumadin. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mengambil satu: Suplemen minyak ikan, ginkgo biloba, alkohol dan bawang putih mempunyai kesan yang sama. Jika anda menggunakan penipisan darah, ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk pendarahan berhenti, membawa kepada lebam yang lebih besar.

Ubat lain

Steroid boleh membawa kepada kulit yang lebih nipis, jadi anda mungkin melihat lebam dengan hanya sedikit trauma. Kemoterapi boleh menurunkan jumlah platelet – sel-sel yang membantu darah anda membeku – dalam badan anda, nota Institut Kanser Kebangsaan. Kiraan platelet rendah bermakna risiko lebam yang lebih tinggi.

Produk membeli-belah (dan buatan sendiri) yang terbaik untuk menyelamatkan kulit anda pada musim sejuk ini

08.08.201804:10

Penuaan

Seperti yang anda umur, saluran darah anda menjadi lebih rapuh. “Anda boleh memikirkannya seperti hos yang memegang darah,” kata Waldman. “Apabila anda menjadi lebih tua, anda mempunyai kebocoran dalam hos. Jadi kecederaan yang sangat kecil boleh menyebabkan kawasan itu membuka dan membuang darah keluar ke kulit, menyebabkan lebam. “

Kulit yang lebih tua juga lebih rapuh dan kurang lemak di bawahnya, meninggalkan anda dengan kusyen yang kurang jika anda bertemu dengan sesuatu. Kesemua faktor ini boleh membawa kepada purpura purba, atau lebam yang muncul selepas kecederaan yang sedikit di kalangan orang tua. Tanda biasanya muncul di kawasan-kawasan yang mempunyai pendedahan matahari yang ketara, seperti lengan dan tangan, kata Waldman

“Malangnya, tidak banyak yang boleh anda lakukan untuk mengelakkannya, kecuali untuk mengelakkan sebarang kecederaan minimum. Tetapi kadang-kadang ia baik bagi pesakit untuk mendapatkan diagnosis, “katanya.

Kekurangan vitamin

Mudah lebam mungkin mencadangkan anda kekurangan vitamin K yang cukup, terdapat dalam sayur-sayuran hijau, brokoli, dan pucuk Brussels. Kebanyakan orang mendapat cukup vitamin larut lemak dalam diet mereka, jadi anda tidak perlu mengambil suplemen, kata Waldman. Tetapi jika anda kekurangan, itu adalah tanda yang anda mungkin tidak menyerap vitamin dengan betul, katanya. Ini mungkin termasuk orang-orang dengan penyakit Crohn atau kolitis ulseratif.

Kekurangan vitamin C – atau scurvy teruk – juga boleh menjadi punca kerana vitamin itu terlibat dalam membina dinding salur darah, kata Waldman. Scurvy jarang berlaku di A.S. – gejala termasuk pendarahan di sekitar folikel rambut dan gusi berdarah.

Adakah vitamin dan suplemen sangat diperlukan?

30.30.201503:04

Faktor genetik

Kecenderungan untuk lebam dengan mudah boleh dijalankan dalam keluarga. Penyebab genetik boleh menyebabkan perubahan dalam kiraan platelet anda atau faktor-faktor yang terlibat dalam pembekuan.

Kanser

Dalam kes yang jarang berlaku, lebam mudah boleh menjadi tanda darah, sumsum tulang atau kanser nodus limfa, kata Waldman. Tanda-tanda ini sering muncul sebagai petechiae – titik merah yang sangat kecil dari pendarahan di bawah kulit – tetapi boleh kelihatan seperti lebam besar juga.

Luka-luka itu boleh menjadi salah satu petunjuk bagi banyak orang, jadi para doktor akan bertanya tentang pendarahan yang menyertainya dari gusi, demam, menggigil, berkeringat malam, sakit tulang, kata Tello.

“Dalam tahun-tahun latihan saya, saya berputar melalui onkologi dan unit ICU di mana pesakit telah mudah lebam sebagai salah satu daripada banyak tanda-tanda leukemia asas mereka atau diagnosis gangguan pendarahan pada mulanya,” katanya..

Penyakit hati

Banyak fungsi hati termasuk menghasilkan faktor pembekuan. Apabila organ rosak dan melambatkan atau berhenti mengeluarkan protein yang diperlukan untuk pembekuan darah, anda akan lebam atau berdarah dengan mudah, menurut National Institute of Diabetes dan Digestive and Kidney Diseases.

Lihat doktor jika:

• Lebam disertai dengan kesakitan dan pembengkakan yang ketara. Itu boleh mewakili berdarah yang lebih besar di bawah kulit, terutamanya jika anda mengalami kejatuhan atau kecederaan yang ketara, kata Waldman.

• Anda mempunyai lebam yang berlangsung lebih lama daripada dua minggu tanpa berubah. Ia tidak boleh menjadi lebam sama sekali atau disebabkan oleh masalah asas.

• Anda mengalami bintik-bintik darah kecil yang disertai oleh demam, menggigil, kehilangan berat badan atau sebarang gejala sistemik yang baru.

• Anda mempunyai lebam berulang tanpa sebab yang jelas.

Pokoknya:

Tidak ada satu definisi yang sebenarnya menjadi “pemercik yang mudah.” Waldman mendefinisikannya sebagai lebam dengan kecederaan minimum atau tidak. Kebanyakan kes tidak menjadi masalah untuk bimbang.

Meletakkan ais pada lebam boleh membantu mengurangkan bengkak dan beberapa data menunjukkan arnica yang diambil secara lisan dapat membantu mencegah lebam, katanya. Badan anda akan membersihkan kebanyakan lebam dalam masa seminggu.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.