Apa itu melasma-aka misai matahari-dan bagaimana anda membuangnya?

Apabila ibu saya baru-baru ini menunjuk bibir atas saya dan bertanya, apa itu? Saya tahu perkara-perkara telah pergi dari buruk kepada yang lebih buruk. Misai jagung saya – kerana ia begitu tidak digelar julukan-jelas telah hilang dari hampir tidak ada status Tom Selleck. 

Terlalu banyak masa di matahari musim panas ini mencipta kegelapan bibir atas saya yang tidak diingini. (Adakah itu berlaku kepada anda juga?) Untuk mengetahui apa yang menyebabkannya dan, lebih penting lagi, bagaimana untuk menyingkirkannya, saya berunding dengan pakar kulit dermatologi. Inilah yang mereka katakan:

Apakah “kumis matahari”?
Ia adalah melasma, perubahan warna kulit yang mengakibatkan coklat hingga tompok coklat berwarna pada muka, yang mempengaruhi lebih banyak wanita daripada laki-laki. Selain kawasan bibir atas, melasma juga boleh berlaku di pipi, jembatan hidung, dahi dan dagu. Sebab yang tepat tidak diketahui, jelas ahli dermatologi Melissa Piliang, M.D., dari Klinik Cleveland, tetapi dipercayai disebabkan oleh kombinasi hormon, pendedahan cahaya matahari dan kecenderungan genetik.

Pil kawalan kelahiran dan perubahan hormon-terutamanya di kalangan wanita hamil-mungkin juga dipersalahkan, menambah kosmetik kosmetik Howard Sobel, M.D., pengasas garis penjagaan kulit DDF. Perubahan warna wajah ini sering disebut sebagai “topeng kehamilan” pada ibu-ke-akan.

Bolehkah anda menyingkirkannya?
Nasib baik, melasma biasanya memudar pada musim sejuk, jelas Dr. Piliang. Tetapi jika anda seorang pemain ski yang gemar atau tinggal di iklim yang lebih hangat, perlindungan matahari yang ketat sangat penting sepanjang tahun untuk melindungi daripada perubahan warna yang berlebihan.

Untuk membantu mengurangkan kawasan gelap yang sedia ada, Dr. Piliang menyarankan penggunaan krim topikal yang mengandungi hydroquinone. Pelembut kulit boleh didapati di produk kecantikan di kaunter, seperti Porcelana, dan dalam produk kekuatan preskripsi, menambah Dr. Sobel. Anda juga boleh menggunakan asid glikolik dan retinoid untuk membantu mengeluarkan sel mati, mempromosikan pembaharuan kulit lebih cepat dan mengurangkan pigmentasi. Penyusun yang baik juga boleh menjadi BFF baru anda.

Bagaimana anda menghalangnya?
Seperti mana-mana rutin penjagaan kulit yang baik, Dr. Piliang menyarankan mengehadkan pendedahan cahaya matahari anda, mengelakkan katil penyamakan, memakai topi, tinggal di tempat teduh, dan membelai pada tabir suram dengan sekurang-kurangnya SPF 30 setiap hari. Produk ini harus mengandungi penyekat matahari fizikal, seperti zink oksida atau titanium dioksida, untuk perlindungan yang paling berkesan terhadap sinaran UV. Satu permohonan tidak mencukupi, kata Dr. Sobel; anda perlu memohon semula setiap dua jam.

Sekiranya perubahan warna sangat ketara atau mengganggu, pertimbangkan alternatif untuk pil kawalan kelahiran atau terapi penggantian hormon, dia menambah.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.