Amaran kanser kulit wanita: Foto semua pencinta suntan perlu melihat

Masa depan anda tergoda untuk menggunakan katil penyamakan atau bermain-main di bawah sinar matahari tanpa melindungi kulit anda, Judy Cloud mahu anda mengingat wajahnya.

Judy Cloud has been documenting her skin cancer ordeal on Facebook.
Judy Cloud telah mendokumenkan kesusahan kulitnya di Facebook.Courtesy Judy Cloud

Penduduk Indianapolis, Indiana, berkongsi pembedahan keempatnya untuk membuang kanser kulit dari tubuhnya. Awan mempunyai lebih daripada 30 tempat yang diambil dalam tempoh 20 tahun yang lalu, hasil daripada merawat salun dan terlalu lama di bawah matahari semasa dia masih muda, katanya..

“Ini mengecewakan saya apabila saya melihat orang – sama ada remaja, dewasa muda atau wanita yang saya umur – yang terus tan sepanjang tahun. Saya tahu apa yang mereka lakukan kepada diri mereka, “Cloud, 49, memberitahu HARI INI.

“Ramai orang mempunyai perasaan, mereka tidak terkalahkan, ia tidak akan berlaku kepada mereka. Tetapi boleh. “

Berkaitan: FDA untuk membimbing remaja dari penyamakan dalaman

Cadangan Tanning Bed Ban untuk Kanak-kanak Dipuji oleh Pakar Perubatan

Disember.18.201501:45

Doktor Awan mengeluarkan 23 bintik semasa pembedahan terbarunya, yang berlaku pada bulan September dan kos hampir $ 27,000. Hampir semua kawasan yang telah diambilnya setakat ini telah menjadi karsinoma sel basal, jenis kanser kulit yang paling biasa. Ia biasanya terbentuk di kawasan yang terdedah kepada matahari, terutama kepala dan leher, menurut American Cancer Society.

Satu tempat adalah karsinoma sel skuamosa dan yang lain terdahulunya, katanya. Awan bersyukur dia tidak pernah melanoma, jenis kanser kulit yang paling dahsyat. Dia bertekad untuk mendokumentasikan cobaan untuk memberi amaran kepada orang lain.

Berkaitan: Baru yang baru mati selepas sakit otot ternyata menjadi kanser kulit

Awan, 49, used tanning beds in her 20s.
Awan, 49, menggunakan katil penyamakan pada usia 20-an.Courtesy Judy Cloud

Awan menggunakan katil penyamakan pada usia 20-an, pergi seminggu sekali selama tiga hingga empat minggu beberapa kali setahun sebelum bercuti untuk mendapatkan “asas tan,” katanya.

Sebelum itu, dia teringat bermain di luar sepanjang hari sebagai seorang kanak-kanak dan diletakkan di bawah sinar matahari berjam-jam sebagai seorang remaja, yang diliputi minyak bayi dan bukan pelindung matahari.

“Kami tidak tahu apa yang akan dilakukan matahari,” kata Cloud.

Dia mendapati tempat pertama yang mencurigakan pada tahun 1995 – kawasan di bawah matanya tentang saiz pemadam pensel. Ia akan berdarah dan tusukan, tetapi tidak akan sembuh sepenuhnya. Itulah permulaan pembedahannya untuk menghilangkan bintik-bintik di wajah, dada, bahu, lengan dan kakinya.

Doktor-doktornya sentiasa mengaitkan penggunaan katil penyamakannya dan tinggal di matahari terlalu lama untuk kanser kulitnya, katanya.

Sesungguhnya penyinaran dalaman tidak selamat dan boleh menyebabkan kanser kulit, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit memberi amaran. Walaupun ia amat berbahaya bagi pengguna yang lebih muda, hampir satu pertiga gadis sekolah kulit putih menggunakan katil penyamakan, menurut CDC.

Awan has been recovering well from her fourth surgery to remove skin cancer.
Awan telah pulih dengan baik dari pembedahan keempatnya untuk mengeluarkan kanser kulit.Courtesy Judy Cloud

“Jika saya dapat menjangkau orang-orang yang lebih muda sekarang dan mungkin mengubah fikiran mereka untuk mempunyai pendedahan atau penyamaran, mereka tidak perlu melakukan apa yang saya lakukan,” kata Cloud.

Dia telah sembuh dengan baik, tetapi masih mempunyai beberapa kawasan di wajahnya yang tidak mati dari pembedahan. Dia sentiasa perlu berjaga-jaga kerana orang yang mempunyai karsinoma kulit sel basal lebih cenderung mendapat tempat baru di tempat lain.

Awan kini menggunakan pelembap dan solek yang mengandungi pelindung matahari. Dia menggunakan SPF 30-50 dan tinggal di bawah matahari terus dari pukul 10 pagi hingga 2 pagi. Dia tidak boleh terbakar matahari.

“Saya boleh menjaga kulit saya dari sini, tetapi saya tidak dapat memperbaiki kerosakan yang saya lakukan ketika saya masih muda,” kata Cloud..

Ikuti A. Pawlowski di Instagram dan Twitter.