Alkohol dan kopi (dalam jumlah yang sederhana) dikaitkan dengan kehidupan yang panjang, sesetengah pakar mengatakan

Mungkin ada sebab lain untuk menikmati cawan kopi pagi dan segelas wain dengan makan malam: Tahun-tahun tambahan.

Tidak semua orang bersetuju, tetapi penyelidikan yang berterusan tentang orang yang hidup hingga ke 90 dan seterusnya adalah mendedahkan beberapa kebiasaan yang mereka ada dalam tingkah laku biasa – setiap hari yang kelihatan memainkan peranan dalam usia panjang mereka, kata penyelidik.

Dr. Claudia Kawas adalah penyelidik utama bersama The 90+ Study, salah satu kajian terbesar di dunia “orang tua” Amerika. Kira-kira 1,800 orang bukan ulama kini mendaftarkan diri dalam penyelidikan, menyumbang darah dan DNA mereka, menjalani peperiksaan setiap enam bulan, setelah tubuh mereka mencatatkan dan berkongsi maklumat tentang gaya hidup mereka.

Kawas, seorang profesor neurologi di University of California, Irvine, baru-baru ini membicarakan beberapa penemuan kajian setakat ini pada mesyuarat tahunan Persatuan Amerika untuk Kemajuan Sains di Austin, Texas:

Wanita Merayakan Ulang Tahun Ke-100 Kata, Wain Rahsia untuk Umur Panjang

Jul.10.201701:33

Peranan kopi dan alkohol

Orang-orang yang minum alkohol atau kopi yang sederhana lebih lama daripada mereka yang tidak berpengalaman, penyelidik Kajian 90 + telah menemui. Untuk alkohol, kira-kira dua gelas bir atau wain setiap hari dikaitkan dengan mengurangkan risiko kematian pramatang.

“Saya tidak mempunyai penjelasan untuknya, tetapi saya percaya bahawa minuman sederhana dikaitkan dengan umur panjang,” kata Kawas.

Kata kunci sederhana: Mungkin orang yang mempunyai pengambilan alkohol yang sangat berlebihan pada usia muda tidak membuatnya berusia 90-an, katanya..

Tetapi pakar umur yang lain telah ragu-ragu tentang peranan alkohol. Keturunan Advent hari ketujuh mempunyai harapan hidup yang panjang – 89 tahun untuk wanita dan 86 untuk lelaki rata-rata – dan mereka mengelakkan alkohol, kata Dr. Thomas Perls, pengarah Kajian Centenarian New England dan profesor di Boston University School of Medicine.

“Jadi saya fikir ada data lain yang akan mengatasi tanggapan ini bahawa jumlah alkohol yang sederhana adalah baik untuk anda,” kata Perls HARI INI. Sesungguhnya, analisis meta-2016 daripada 87 kajian mendapati peminum sederhana tidak mempunyai risiko kematian yang lebih rendah berbanding orang yang menjauhkan diri sepanjang hidup mereka atau minum hanya sekali-sekala. Dan hanya satu minuman sehari meningkatkan risiko barah wanita, satu kajian pada tahun 2015 dijumpai.

1 minum sehari boleh meningkatkan risiko kanser payudara, kata kajian baru

20.20.201503:22

Apabila ia datang ke kopi, “tempat yang manis” untuk kafein adalah 200-400 miligram sehari, atau kira-kira dua cawan kopi, kata Kawas pada persidangan.

“Orang yang mempunyai jumlah kafein, sama ada dari kopi, teh, coklat atau benda lain, hidup lebih lama daripada orang yang kurang kafein atau individu yang mempunyai lebih banyak kafein,” katanya..

Kajian yang diterbitkan tahun lalu mengesahkan minum kopi – sama ada kafein atau kafein – dikaitkan dengan risiko kematian yang berkurangan.

Tetapi di sini sekali lagi, Perls berkata dia akan berpegang kepada tingkah laku yang sihat dari Adventist Ketujuh hari, yang mengelakkan kafein.

Perkara latihan

Sekurang-kurangnya 15 minit senaman sehari dikaitkan dengan usia yang lebih panjang, 30 minit lebih baik, 45 minit lebih baik daripada itu, kata Kawas mengenai penemuan 90+ Kajian.

“Untungnya, untuk kentang sofa seperti saya, tiga jam tidak lebih baik daripada 45 minit,” katanya.

Dalam penyelidikannya, senaman itu tidak perlu bersungguh-sungguh, latihan mengepam jantung yang memerlukan gym. Ia hanya perlu berjumlah 45 minit sehari dan memindahkan badan anda dalam beberapa cara. Ia juga boleh dibahagikan kepada beberapa sesi: contohnya, berjalan kaki selama 15 minit.

Malah 1 jam senaman seminggu boleh membantu melawan kemurungan, kata pakar

Oktober.03.201704:25

Hidup panjang tanpa demensia adalah satu cabaran

Walaupun senaman dan jumlah alkohol dan kafein yang biasa digunakan untuk membantu anda hidup lebih lama, mereka mungkin tidak melindungi otak anda daripada demensia, kata Kawas.

“Kebanyakan perkara itu tidak kelihatan jelas berkaitan dengan kebolehan kognitif di [90s], yang agak mengecewakan,” katanya, sambil menambah ia menjadi masalah kerana jangka hayat terus berkembang. “Bahagian yang menyedihkan mengenai itu ialah kami menambah lebih banyak tahun daripada kami menambah kualiti.”

Lebih daripada 40 peratus orang yang berusia 90 tahun dan lebih tua mempunyai demensia dan hampir 80 peratus kurang upaya, kajiannya didapati. Kedua-dua keadaan ini lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki.

Tetapi Kajian 90+ merangkumi “teras yang luar biasa” bagi orang yang mengekalkan kognisi yang cemerlang, kata Kawas. Para penyelidik masih mencari jawapan tentang mengapa otak mereka kekal berdaya tahan.

Mereka tahu gen memainkan peranan besar: Orang yang hidup lama tanpa demensia lebih mungkin mempunyai ibu bapa yang hidup lama tanpa demensia.

Tetapi gaya hidup masih membuat perbezaan. Data menunjukkan risiko mengalami demensia telah menurun kira-kira 10 peratus dalam 15 tahun yang lalu – bukan kerana terdapat ubat baru di pasaran, tetapi kerana perbezaan gaya hidup, kata Kawas. Ia termasuk diet yang sihat, senaman dan usaha untuk mengurangkan tekanan, yang menyumbang kepada kesihatan otak, tambahnya.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.