Alec Baldwin membuka pertempuran kroniknya dengan penyakit Lyme

Alec Baldwin membuka perjuangan kroniknya dengan penyakit Lyme, dengan mengatakan bahawa kali pertama dia berjuang dengan penyakit kutu yang menyebabkan dia berasa seperti dia akan mati.

Baldwin berkata dia digigit kira-kira 17 tahun yang lalu, dirawat, dan kemudian digigit sekali lagi beberapa tahun kemudian.

“Saya mendapat penyakit Lyme klasik (gejala) untuk setiap musim panas berturut-turut, selama lima tahun, setiap bulan Ogos, seperti paru-paru hitam ini, gejala seperti selesema, berkeringat hingga mati di tempat tidur saya,” kata Baldwin hari Ahad pada faedah penyelidikan LymeAid tahunan yang dihoskan oleh Bay Area Lyme Foundation.

Alec Baldwin
Alec Baldwin berkata dia percaya dia mempunyai penyakit Lyme kronik walaupun sebelum dia didiagnosis dengannya. “Kali pertama adalah yang paling teruk,” katanya. “Dan saya fikir ini, saya tidak akan hidup.”
Jamie McCarthy / Getty Images

“Kali pertama adalah yang terburuk,” kata bintang “30 Rock”, menurut majalah People. “Dan saya fikir ini, saya tidak akan hidup. Saya bersendirian, saya tidak berkahwin pada masa itu, saya telah bercerai dari isteri pertama saya. Saya berbaring di tempat tidur dengan berkata, ‘Saya akan mati penyakit Lyme,’ di dalam katil saya dan ‘Saya harap ada orang yang menemui saya dan saya tidak berada di sini terlalu lama.’ “

Baldwin mula-mula mendedahkan bahawa dia mengidap penyakit Lyme dalam artikel New York Times 2011, tetapi dia tidak mendedahkan apa-apa butiran tentang pengalamannya dengan penyakit sehingga kini.

Penyakit Lyme disebabkan oleh bakteria yang dibawa dan dihantar oleh kutu rusa, yang sangat kecil sehingga orang sering tidak melihatnya. Ramai orang tidak tahu bahawa mereka telah digigit sehingga mereka mengalami gejala, termasuk ruam merah yang jelas.

Cetakan musim peluru, merangsang kebimbangan mengenai penyakit Lyme, virus Powassan

Mei.04.201703:29

Kebanyakan kes boleh dirawat dengan baik dengan antibiotik, tetapi jika tidak dirawat, jangkitan boleh merebak ke sendi, jantung dan sistem saraf, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Kira-kira 30,000 kes penyakit Lyme dilaporkan setiap tahun di A.S., tetapi agensi mengatakan bilangan sebenar orang yang didiagnosis dapat 10 kali angka itu.

Baldwin berkata beliau dan isterinya, Hilaria, sentiasa memeriksa anak-anak mereka untuk tanda-tanda gigitan kutu.

“Saya mahu anak-anak saya membesar dengan menunggang kuda dan basikal dan menikmati setiap hari dan tidak perlu menghabiskan setiap hari dengan kami pergi ke atas mereka dengan kaca pembesar untuk memastikan mereka tidak mempunyai apa-apa tanda pada badan atau anjing mereka, tetapi itu adalah sebahagian daripada gaya hidup di mana saya hidup, “katanya.

Baldwin terbang ke California untuk menghadiri majlis makan malam LymeAid, yang diadakan di sebuah rumah persendirian di luar Palo Alto, hanya beberapa jam selepas melakukan persembahan di akhir musim “Saturday Night Live”, di mana beliau menyemak semula prestasi Presiden Trump.

BERKAITAN:

Gejala Lingering Lyme tidak dibantu dengan rawatan yang lebih lama, mendapati hasil kajian

Apabila penyakit Lyme menyebar, kematian ibu muda menimbulkan persoalan

‘Saya hampir tidak dapat berdiri’: Penyakit misteri Avril Lavigne didiagnosis