Adakah tangan disilangkan OK? Mitos dan pembetulan bahasa badan untuk pejabat

Tutup of a businessman standing with his arms crossed.
Adakah dia bosan, bertahan atau mahu dia berada di tempat lain? Tiada satu pun di atas!Steve Cukrov / Hari ini

Di dalam rumah yang selesa, pergerakan badan kita sering berasa selesa, dan kita tidak perlu risau tentangnya. Tetapi melaksanakan postur yang sama di tempat kerja, dan mereka boleh menghidu.

“Satu perkara berfungsi di rumah, dan ia tidak selalu diterjemahkan dengan baik ke pejabat,” kata Janine Driver, presiden The Body Language Institute.

Semak tip Pemandu untuk membiarkan bahasa tubuh anda mengatakan semua perkara yang betul di tempat kerja: 

Bersemuka

Di rumah, kita mungkin menghadapi orang yang tersayang apabila kita bertanya tentang hari mereka. Itu bukan cara terbaik untuk bercakap dengan seseorang dalam persekitaran profesional.

“Dalam suasana pejabat, [menghadapi seseorang langsung] menakutkan,” kata pemandu.

Semasa wawancara kerja, sebagai contoh, dia menyatakan bahawa pewawancara dan penemuduga mungkin duduk bersebelahan antara satu sama lain, selalunya dengan meja di antara.

“Anda tidak mempunyai jalan keluar, saya tidak mempunyai jalan keluar,” katanya. “Ia meningkatkan tekanan dan kebimbangan anda dan saya.”

Apa kata awak di tempat kerja anda tentang anda

Jun.23.201405:03

Cara yang lebih baik ialah bagi pemohon untuk menukar kerusi sedikit untuk kedudukan yang lebih semula jadi untuk perbualan.

“Saya mahu memindahkan kerusi 30 peratus di luar pusat,” kata pemandu. “Saya mahu berada di sudut.”

“Inilah cara kita bercakap dengan kawan-kawan kita,” tambahnya. Tetapi kemudian dia berdiri langsung di hadapan Roker dan berkata: “Ini adalah pertempuran yang menimbulkan.”

Namun, Roker tertanya-tanya jika seseorang pemohon akan berisiko mencetuskan majikan yang berpotensi dengan menyusun semula sekeping perabot pejabat. Tidak, pemandu berkata, selagi kerusi dipulangkan ke kedudukan asalnya apabila temu duga selesai.

Bagaimana pula jika anda bos atau pengurus bercakap dengan seorang pekerja? Anda mahu memukul pusat luar yang sama, melainkan, iaitu, anda mempunyai teguran untuk menyampaikan.

Berdiri terus dari Roker lagi, pemandu berkata: “Jika saya datang dan berkata kepada pekerja saya, ‘Bolehkah saya bercakap dengan anda sekejap?’ Ia meningkatkan tekanan dan kebimbangan. Anda berbuat demikian apabila anda memberitahu mereka bahawa mereka menghadapi masalah. ”

Menang jongkok

Walaupun ibu bapa digalakkan untuk berbincang dengan anak-anak mereka pada tahap mata atau turun ke karpet dan bermain, jangan duduk di lantai di pejabat, melainkan jika anda adalah salah seorang “kreatif,” kata pemandu.

Jika anda adalah jenis pakaian yang sesuai, jika anda terjebak duduk bersilang di lantai, “anda tidak akan mendapat promosi itu,” kata pemandu. “Mereka akan melihat anda sebagai lebih tepat- bren, kreatif, daripada kebiasaan kiri, fakta dan angka, dan semua tentang nombor. “

Jangan Cross Me

Ini salah satu mitos terbesar dalam bahasa tubuh, yang melintasi lengan bermakna kita merasa defensif atau bahawa kita memegang sesuatu yang kembali. 

“Ia tidak benar. Ini mitos, tetapi ia dilihat seperti itu di pejabat, “kata Pemandu.

Sebenarnya, apabila anda menyeberang tangan anda, anda menggunakan kedua-dua belah otak anda – bahagian-bahagian yang kreatif dan dipacu nombor. 

“Penyelidikan menunjukkan anda 30 peratus lebih cenderung untuk kekal dalam tugas yang sukar dengan lengan silang, jadi semasa brainstorming, itu sebenarnya idea yang baik untuk menyeberang senjata,” kata pemandu..

Jadi jangan salah tafsirkan tangan yang melintasi, yang benar-benar menunjukkan seseorang berada dalam mod penyelesaian teka-teki. 

“Ini penentuan tetapi ia mempunyai nilai yang dianggap bosan, tidak berminat. Berhati-hati.”

Pembawa tangan dan penyokong tangan

Jika anda seorang pembicara tangan atau anda tidak boleh diam, berhati-hatilah.

Sentiasa menggosok kaki anda atau menyentuh kancing anda adalah OK di rumah, tetapi tidak bekerja.

“Anda akan dilihat sebagai orang yang tidak dapat mengendalikan tugas-tugas yang sukar,” kata pemandu, sambil mencatat semua penipuan itu kelihatan seperti kebimbangan atau ketakutan di tempat kerja.

Betulkan cepat untuk kegilaan: Dengan kasut anda, lakukan 10 tolak push up. Anda akan mendapat tenaga dan tiada siapa yang akan melihatnya. 

Untuk menggunakan tangan anda untuk bercakap dengan rakan sekerja, gerakkan isyarat tangan dalam bingkai badan anda. Dan semua gerakan itu tidak sepatutnya rawak tetapi sepadan dengan titik yang anda buat.

“Gerakan tangan harus bercakap dengan cerita anda,” katanya.

Lisa A. Flam adalah wartawan berita dan gaya hidup di New York. Ikuti dia di Twitter.