Adakah tabiat kopi anda membunuh anda atau menyelamatkan nyawa anda?

Kopi baik untuk anda, satu kajian baru mengatakan. Tunggu, tidak, kopi sebenarnya tidak baik untuk anda, kata kajian yang lebih baru. Ia seolah-olah seperti penyelidikan mengenai kopi terus bertentangan dengan dirinya sendiri: Ia pada masa yang sama menyebabkan dan menyembuhkan segala-galanya.

Jadi apa yang sebenarnya? Kami meminta pakar pemakanan untuk menimbang tentang sains java.

Terdapat banyak bukti yang bertentangan di sana mengenai faedah kesihatan kopi kerana, pertama sekali, sains nutrisi adalah medan yang agak muda, kata ahli diet berdaftar Susan Mitchell. Dan kopi adalah minuman yang cukup rumit, jadi benar ada kesan kesihatan positif dan negatif untuk meminumnya.

“Ini menarik – jadi, jika anda melihat bagaimana orang berfikir tentang hal itu, ia sebagai kenderaan kafein,” kata Rob van Dam, ahli epidemiologi di Universiti Harvard dan Universiti Nasional Singapura. “Jadi orang bercakap mengenai kopi dan kafein secara bergantian.” Tetapi kopi juga mengandungi banyak vitamin, mineral, antioksidan dan flavonoid, katanya. “Perkara yang biasanya kita lihat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang kita lihat dalam kopi – yang tidak menghairankan mengingat kopi (berasal dari) tumbuhan,” kata van Dam.

Berita buruk

Kopi tidak diserap tidak bagus untuk anda. 
Ini bermakna kopi atau kopi Turki dibuat dengan akhbar Perancis.

“Kami tahu bahawa jika anda mempunyai kopi yang tidak ditapis, terdapat bahan yang dipanggil cafestol yang meningkatkan tahap kolesterol anda,” kata van Dam. “Jadi jika anda minum sepanjang hari, ia boleh meningkatkan risiko penyakit jantung anda.” Tetapi jika anda menggunakan penapis, atau minum kopi segera – atau jika anda hanya minum kopi Perancis atau kopi Turki sekali-sekala – anda ‘OK, katanya. “Tetapi jika anda meminumnya setiap hari dalam jumlah yang besar, ia mungkin mempunyai kesan ke atas tahap kolesterol anda.”

Kafein dalam kopi mungkin berbahaya semasa kehamilan.
“Kami mempunyai kebimbangan bahawa pengambilan kafein yang tinggi mungkin menjejaskan janin,” kata van Dam. “Kerana janin tidak dapat memetabolisme kafein dengan baik – mereka tidak mempunyai keupayaan untuk membubarkannya daripada aliran darah.” Dan itu bermakna janin sedang mengambil kurang nutrisi.

“Jadi, bagi wanita yang mengandung, walaupun bukti tidak konklusif, kami mencadangkan menghadkan penggunaan kopi pada tahap kehidupan ini,” kata van Dam.

Banyak krim dan gula dalam kopi anda tidak melakukan kesihatan anda dengan baik.
“Kopi kopi jenis tinggi kalori kerana mereka minuman yang besar dan mereka mempunyai banyak krim dan gula. Nampaknya jelas, tetapi ia perlu dipertimbangkan, “kata van Dam.

Berita baik

Kopi telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko beberapa penyakit yang paling biasa di negara ini. Penggunaan kopi sederhana – satu hingga tiga cawan sehari – dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk serangan jantung, terutama pada wanita. Beberapa kajian menunjukkan risiko yang lebih rendah untuk kanser seperti endometrium, prostat dan beberapa kanser payudara. Dan kopi juga dikaitkan dengan risiko penyakit Parkinson yang lebih rendah.

Ia juga telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko diabetes anda.
“Kebanyakan kajian kami telah menghidap diabetes – terdapat 35 kajian mengenai kopi dan kencing manis,” kata van Dam. “Ini agak konsisten – orang yang minum lebih banyak kopi mempunyai risiko diabetes yang lebih rendah. Ia sangat konsisten. Sukar untuk membayangkan satu lagi faktor peminum kopi mempunyai yang begitu berkesan. “

Dan ia boleh membantu mengurangkan risiko untuk mengalami kemurungan. 
Wanita yang minum dua atau tiga cawan kopi setiap hari adalah 15 peratus kurang berkemungkinan untuk mengalami kemurungan berbanding wanita yang hanya minum satu cawan sehari, satu kajian yang dijumpai. 

Jawapannya ialah, sebagai jawapan yang kerap ialah: Anda menjadi anda. Sekiranya anda tidak suka kopi, bukti manfaatnya tidak cukup kuat untuk saintis pemakanan mencadangkan anda mula meminumnya. Sekiranya anda berbuat demikian, keterangan buruknya tidak cukup kuat bagi mereka untuk mengesyorkan agar anda berhenti. 

“Jika anda suka kopi dan anda tidak mempunyai keadaan kesihatan tertentu – anda hanya boleh menikmati kopi anda, dengan kerap, seperti yang anda suka,” kata van Dam. “Adalah baik untuk minum tiga, empat, lima cawan kopi sehari, sekurang-kurangnya berdasarkan apa yang telah kami temukan dalam penyelidikan yang ada.”

Anda boleh mengikuti penulis kesihatan TODAY.com Melissa Dahl di Twitter. 

Loading...