Adakah susu tenusu lebih sihat untuk anda?

Adalah tenusu dari lembu “rumput yang diberi makan” lebih baik?

Pentadbiran Makanan dan Dadah dijangka meluluskan formula bayi yang baru dibuat daripada susu lembu yang berada di padang rumput 365 hari setahun. Formula baru dipanggil Munchkin dan ketibaan terbaru di pasaran organik kedai runcit anda.

Produk tenusu yang dipelihara rumput lebih mahal – formula baru akan menelan belanja $ 40, berbanding dengan $ 30 untuk formula asas dan bukan organik, misalnya – tetapi mereka lebih sihat?

Tenusu Cows
Lembu gembira menghasilkan susu yang mengandungi lebih banyak asid lemak berfaedah, antioksidan dan vitamin.Shutterstock

Apa yang dimaksudkan rumput dan tidak bermakna

Terdapat dua pemain utama di Amerika Syarikat yang mengawal pelabelan dan standard untuk industri makanan: FDA dan USDA. Mereka memainkan peranan yang sangat berbeza. Pada tahun 2016, USDA menarik balik sokongan untuk tuntutan pemasaran rumput, yang bererti makanan rumput adalah definisi longgar seperti “semula jadi.” Jadi lembu yang diberi makan rumput mungkin tidak menghabiskan seluruh hidupnya yang menjelajah kawasan desa.

Satu kajian pada tahun 2011 mendapati daging lembu yang diberi makan lebih tinggi daripada daging lembu yang diberi makan dari segi kandungan omega 3. Kajian baru-baru ini oleh Consumer Reports menunjukkan daging lembu yang diberi makan kurang berkemungkinan untuk menimbulkan penyakit, dan dengan itu kurang berkemungkinan menyebabkan penyakit yang membawa makanan yang signifikan pada pengguna akhir.

Bahagian organik tenusu

USDA mempunyai piawaian yang sangat jelas untuk makanan apa yang boleh dan tidak boleh menuntut label organik di bawah Program Organik Kebangsaan mereka (NOP). Di sinilah ia membingungkan: Lembu organik dikehendaki mempunyai akses ke padang rumput semasa musim ragut, tetapi padang rumput itu hanya perlu mewakili 30 peratus daripada makanan mereka sepanjang musim itu.

Di sisi lain, daging rumput dan tenusu bermakna lembu mempunyai akses ke padang rumput luar – tetapi padang rumput itu berpotensi mempunyai racun perosak di atasnya (dilarang dalam label organik) dan lembu-lembu masih boleh diberi hormon atau antibiotik (yang lain tidak ada pelabelan organik).

Oleh itu, jika kita kembali kepada perbahasan formula, idealnya, formula impian bayi anda akan diberi makan rumput dan organik.

Bagaimanakah hubungan FDA ke dalam ini? Mereka mengawasi formula bayi dan bertanggungjawab memastikan mereka selamat dan berkesan. Ia adalah FDA yang menguji formula untuk kualiti dan ketumpatan nutrien sebelum ia mencecah pasaran. Produk rumput yang baru mempunyai 100 peratus padang rumput yang dibesarkan sepanjang hayat serta produk hormon dan bebas antibiotik.

Adakah susu anda lebih baik dari seekor lembu yang diberi makan?

Lembu gembira menghasilkan susu yang mengandungi lebih banyak asid lemak, antioksidan dan vitamin, berdasarkan kajian pada tahun 2016. Mereka juga menghasilkan kira-kira 60 peratus lebih asid linoleik konjugasi, asid lemak omega 6 yang dikaitkan dengan pengurusan berat badan, peningkatan fungsi imun dan manfaat kepada kesihatan jantung.

Terdapat penyelidikan bahawa lembu merumput di rumput lebih bahagia. Kajian 2017 dalam jurnal Nature menunjukkan bahawa sebenarnya mungkin tepat. Kajian menunjukkan lembu-lembu yang bermotivasi tinggi untuk mengakses di luar rumah, malah seperti mencari makanan di rumah-rumah tertutup mereka.

Adakah formula rumput yang diberi makan bernilai tambahan?

Apa yang ibu makan bayi adalah pilihan yang sangat peribadi berdasarkan pelbagai faktor. Kos adalah salah satu daripada mereka. Anda akan membayar lebih banyak untuk formula yang berasal dari lembu yang gembira, padang rumput dan bebas hormon daripada dari rakan-rakan mereka yang bijinya, kerana petani organik membayar lebih banyak dan melewati kos tersebut ke atas pengguna.

Adakah seorang kanak-kanak makan dengan tenusu yang diberi makan lebih sihat, lebih kuat dan lebih bijak?

Penyelidikan ini tidak jelas. Tetapi jika anda hanya mencari sesuatu yang lebih semulajadi, ini boleh menjadi pilihan yang menjanjikan untuk dipertimbangkan.

Bolehkah susu keseluruhan membantu anda menurunkan berat badan? Dr Oz seberat tenusu penuh lemak

Apr.06.201603:30

BERKAITAN:

Lebih tidak selalu lebih baik: 4 perkara yang perlu diketahui mengenai protein

Penggemar susu mentah menggembirakan undang-undang negeri yang longgar. Tetapi adakah ia selamat?

Dua mati dari makan keju susu mentah yang tercemar dengan listeria

Kristin Kirkpatrick, MS, R.D., pengurus perkhidmatan pemakanan kesejahteraan di Cleveland Clinic Wellness Institute di Cleveland, Ohio, adalah pengarang “Hati Kencang”. Ikuti dia di Twitter @KristinKirkpat