Adakah senaman menyebabkan serangan jantung?

Apabila seseorang yang sesuai dengan Bob Harper mengalami serangan jantung semasa bekerja, ia membuat banyak orang tertanya-tanya jika latihan itu sendiri berbahaya. Adakah bekerja menaikkan risiko anda mengalami serangan jantung, atau lebih buruk lagi, meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi daripada mati?

Oleh kerana pakar kesihatan selalu memberitahu kami untuk melakukan lebih banyak latihan dalam rutin harian dan mingguan kami untuk kesihatan umum kami, mereka salah?

Tidak, senaman tidak meningkatkan risiko keseluruhan anda mengalami serangan jantung. Tidak, latihan tidak meningkatkan risiko kematian akibat serangan jantung. Dan tidak, pakar tidak salah dalam sentiasa memberitahu kita semua untuk bersenam lebih.

Tuan rumah ‘Loser Terbesar’ Bob Harper menyalahkan genetik untuk serangan jantungnya

Februari.28.201702:41

BERKAITAN: 5 tanda ganjil anda mungkin mempunyai masalah dengan hati anda

Manfaat rutin senaman tetap mantap. Bukan sahaja ia dapat membantu mengawal berat badan, tetapi juga dapat membantu mengawal diabetes, penyakit jantung, osteoporosis, dan juga keseimbangan dan jisim otot seperti yang kita usai. Plus, ia telah ditunjukkan untuk meningkatkan mood, mengurangkan tindak balas tekanan dan membantu kita tidur dengan lebih baik.

Tetapi untuk semua manfaat ini, dari semasa ke semasa kita mendengar seseorang seperti Bob Harper, seorang individu yang sangat sesuai yang bukan sahaja melatih cara lebih daripada kebanyakan kita, tetapi juga mengekalkan rejim diet yang ketat. Kemudian pada suatu hari ketika bersenam, lelaki berusia 51 tahun itu merosot dan hilang kesedaran. Seorang doktor di gym melakukan CPR dan membawanya ke hospital, di mana dia dirawat dan sekarang terus meneruskan pemulihannya di rumah.

Berapa kerap ini berlaku??

Dan sedang mencari jalan keluar?

Meletakkannya dalam perspektif, satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2015 dalam edaran jurnal, mendapati bahawa bagi orang yang berumur 35 hingga 65 tahun yang mempunyai tangkapan jantung secara tiba-tiba, hanya 5 peratus yang berlaku semasa aktiviti sukan. Ini bermakna 95 peratus daripada mereka berlaku semasa tidak bekerja.

BERKAITAN: Penyakit jantung adalah berbeza pada wanita dan mungkin lebih cepat

Oleh itu, anda lebih cenderung untuk mempunyai serangan jantung yang duduk di sofa daripada anda berjalan di atas treadmill. Kajian ini juga mendapati peluang anda untuk bertahan hidup benar-benar naik jika anda mengalami serangan jantung ketika anda sedang bekerja. Ini kerana anda lebih cenderung berada di sekitar orang lain yang boleh melakukan CPR dan mendapatkan awak ambulans dengan cepat kepada anda.

Tetapi ada beberapa perkara yang perlu diingat.

gejala serangan jantung-hari ini-160125
HARI INI

Tahu tubuh awak

Bekerja dan sukan tidak menimbulkan tekanan sementara pada badan anda. Jika badan anda digunakan untuknya dan anda cukup sihat untuk rutin yang diberi, anda sepatutnya dapat mengendalikannya. Jika, sebaliknya, anda tidak bersenam secara teratur dan tiba-tiba membuat keputusan untuk turun sofa dan menjalankan rekod peribadi 10K atau melakukan senaman intensiti tinggi, anda mungkin meletakkan lebih banyak tekanan pada badan anda daripada itu boleh mengendalikan.

Kunci di sini adalah untuk mengetahui badan anda. Tanya doktor anda tentang jenis latihan yang boleh anda lakukan, terutamanya jika anda mempunyai masalah kesihatan. Kemudian, apabila anda mula berolah raga, mulailah dengan perlahan dan bekerjasama.

Dalam kes Bob, dia fikir serangan jantungnya dapat dikesan kembali kepada sejarah keluarganya. Menurutnya, ibunya meninggal dunia akibat serangan jantung pada usia dini, yang meningkatkan risiko untuk mengalami perkara yang sama.

Garisan bawah

Bekerja mempunyai manfaat kesihatan secara keseluruhan yang jauh melebihi risiko mengalami serangan jantung semasa bersenam.

Dapatkan pemeriksaan doktor sebelum memulakan program, terutama jika anda mempunyai masalah kesihatan. Seterusnya anda bangun membuat keputusan untuk melakukan maraton pada keesokan harinya, pendikit kembali semangat sedikit dan memulakan program yang anda boleh membina dan mengekalkan selama bertahun-tahun yang akan datang.