Adakah semangka penuh dengan gula? Apa yang perlu anda ketahui tentang mitos makanan umum

Ia sering menjadi cabaran untuk makan sihat.

Begitu banyak makanan membawa “halo kesihatan” dan semakin sukar untuk memotong gembar-gembur. Berikut adalah realiti mengenai beberapa mitos yang paling biasa dan degil mengenai makanan kegemaran kami.

Makan coklat adalah baik untuk jantung anda: Fakta atau mitos?

20.20.201603:56

Madu adalah pilihan yang lebih sihat daripada gula putih

Gambar:
Madu dipercayai mempunyai sifat antibakteria dan melawan keradangan tetapi tuntutan tidak terbukti.Damian Dovarganes / AP

Madu ditemui dalam alam semula jadi, jadi ia adalah versi gula yang lebih sihat, kan? Salah.

Gula putih berasal dari tebu atau bit gula – kedua-dua tumbuhan, dan sama-sama “semula jadi.”

Kedua-dua madu dan gula mempunyai kira-kira 16 kalori setiap sudu teh. Semua ini ditambahkan gula, untuk menamakan beberapa, dan harus digunakan dengan berhati-hati:

  • gula perang
  • agave
  • sirap beras coklat
  • molasses
  • sirap tebu penyejat
  • Gula Demerara
  • tarikh gula

Walaupun terdapat banyak testimoni peribadi tentang kesan antibakteria dan anti-radang madu, keputusan ini berdasarkan kajian makmal, dan tidak terbukti dalam “dunia nyata.” Hampir semua tuntutan kesihatan untuk madu tidak terbukti di luar pengaturan penyelidikan.

Makan coklat adalah baik untuk kesihatan anda

Gelap chocolate
Coklat gelap mengandungi flavanol yang telah terbukti menurunkan tekanan darah dengan sederhana, tetapi hasilnya mungkin tidak diterjemahkan kepada jenis orang yang biasanya makan.Getty Images

Semua coklat tidak dicipta sama. Faedah kesihatan yang diketahui dari coklat berasal dari jenis antioksidan tertentu yang disebut flavanoids (atau flavanols). Tetapi kebanyakan coklat tidak mempunyai cukup flavanols ini untuk membuat penyok sebagai penggalak kesihatan.

Malah, 70 peratus kakao mungkin tidak kaya dengan flavanol, kerana kepelbagaian dalam pemprosesan coklat, dari kacang kakao hingga produk siap pakai. Walaupun kajian makmal memperlihatkan bahawa flavanols dapat menurunkan tekanan darah secara sederhana dan “meredakan” saluran darah, menjadikan aliran darah lebih mudah – penyelidikan ini biasanya menggunakan persiapan yang disucikan.

Diterjemahkan kepada orang sebenar yang makan, kesan makan coklat gelap biasa pada kesihatan anda tidak mengesankan. Contohnya, penurunan tekanan darah yang sederhana telah dilihat pada orang yang menggunakan seperempat pon cokelat gelap setiap hari selama tiga minggu.

Pada 160 kalori setiap auns, itu 640 kalori sehari dari coklat sahaja, kira-kira 1/3 daripada pengambilan harian yang disyorkan.

Kacang kakao yang diproses khas, yang dipanggil CocoaVia, mengandungi jumlah flavanol yang lebih tinggi yang boleh didapati sebagai serbuk koko dalam paket hidangan tunggal. Dianggap makanan tambahan, dan bukan makanan, ia boleh digunakan seperti serbuk koko biasa.

Yogurt beku adalah pilihan gula rendah

Lengkapkan mitos. Yogurt beku akan menjadi pilihan lemak rendah, berbanding ais krim, tetapi bukan pilihan gula rendah.

Inilah sebabnya: Apabila kandungan lemak diturunkan dalam makanan, lebih banyak gula sering ditambah untuk mengimbangi rasa.

Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti adalah membaca label, atau pergi ke dalam talian untuk mendapatkan maklumat. Ujian rasa tidak boleh dipercayai apabila kandungan yogurt dan kandungan gula beku. Dan selalunya topping, tambah kerana kita fikir ia tidak manis, menyumbang lagi gula tambah.

Pilihan gula rendah dan tidak ditambah boleh didapati untuk yogurt beku, menggunakan pemanis rendah kalori dan sentiasa dilabelkan dengan jelas.

Semangka penuh dengan gula

Tembikai
Hanya kerana tembikai merasakan manis tidak bermakna ia tinggi gula.Lauren Salkeld

Tidak betul. Walaupun tembikai mengandungi gula buah -fruktosa – seperti semua buah-buahan lain, ia hampir 92 peratus air. Hanya kerana ia rasanya manis tidak menjadikannya gula yang tinggi.

Kekeliruan datang dari anggaran bagaimana tembikai memberi kesan kepada gula darah. Semangka mempunyai indeks glisemik tinggi, istilah yang dikaitkan dengan peningkatan cepat dalam gula darah setelah makanan dimakan. Semakin tinggi bilangannya, semakin cepat kenaikan gula darah. Indeks glisemik tembikai sekitar 75 daripada 100.

Ini adalah nombor yang mengelirukan. Istilah yang lebih penting berkaitan dengan lebih tepat bagaimana gula darah bertindak balas kepada makanan tertentu. Istilah ini, yang dipanggil beban glisemik, sangat rendah untuk tembikai – yang bermaksud bahawa gula darah tidak banyak berubah selepas memakannya. Beban glisemik adalah istilah yang lebih penting yang berkaitan dengan kesihatan.

Terdapat pelbagai manfaat kesihatan untuk buah tembikai. Bukan sahaja kalori yang rendah, sekitar 45 kalori setiap cawan, saiz hidangan mengandungi:

  • 20 peratus keperluan vitamin C setiap hari
  • 17 peratus vitamin A
  • sedikit serat

Sebagai buah merah, ia juga dimuatkan dengan lycopene antioksidan, dengan kepekatan yang lebih tinggi daripada tomato!

Dan dengan semua kandungan air itu, ia juga merupakan sumber penghidratan yang baik.

Madelyn Fernstrom, Ph.D adalah Editor Kesihatan dan Pemakanan NBC News. Ikuti dia di Twitter: @drfernstrom

Adakah kanser beracun untuk anda?

Ogos.03.201502:16