Adakah selamat untuk mempunyai bayi pada 50?

Q: Saya terus membaca dalam majalah “Orang” tentang wanita yang berumur lebih dari 50 tahun yang mempunyai bayi (saya mengandaikan pembuahan in vitro dan derma telur). Adakah ia selamat?

A: Sepuluh tahun yang lalu kami tidak fikir ini mungkin, tetapi kini beberapa wanita berusia 50 tahun ke atas memutuskan untuk hamil dan mula atau memulakan semula keluarga mereka. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal “Obstetrics & Gyynecology” pada tahun 2006 meninjau hasil kehamilan sebanyak 123 wanita berumur 45 tahun dan lebih tua (24 dari wanita berusia di antara 50 dan 64 tahun) yang telah melahirkan di satu hospital tertentu. Semua wanita berusia lebih 50 tahun mengandung melalui persenyawaan in vitro dengan sumbangan oosit (telur). Kajian mendapati wanita yang berumur 50 tahun dan lebih tua lebih cenderung untuk dimasukkan ke hospital semasa kehamilan mereka berbanding wanita berumur 45 dan 49 (yang masih dianggap “lebih tua” ketika kehamilan) – 63 peratus berbanding 22 peratus. Wanita telah dimasukkan ke hospital untuk pelbagai keadaan: pendarahan faraj, komplikasi tekanan darah tinggi dan kontraksi awal.

Wanita berumur 50 tahun ke atas juga berkemungkinan dua kali untuk melahirkan bayi berisiko rendah seperti mereka yang lebih muda (61 peratus berbanding 32 peratus). Juga, semua wanita berusia 50 tahun ke atas melahirkan oleh bahagian Caesarean. Ini sendiri boleh dianggap sebagai komplikasi. Jangan lupa (walaupun ramai wanita memilikinya) bahawa C-seksyen meningkatkan risiko pendarahan, pemindahan dan jangkitan, dan memerlukan penginapan hospital yang lebih lama dan pemulihan pasca operasi.

Yang berkata, hasilnya cukup baik untuk bayi dalam kedua-dua kumpulan wanita. Walau bagaimanapun, artikel itu tidak membincangkan sama ada ibu-ibu yang lebih tua dapat menumpukan masa dan tenaga mereka kepada anak-anak mereka yang baru lahir (tidak kira 20 tahun penjagaan kanak-kanak dan remaja yang akan datang) seperti mereka yang masih muda. Para pengarang dengan tepat menyimpulkan bahawa apabila wanita berumur 50 tahun ke atas merenungkan persenyawaan in vitro dan derma telur untuk menubuhkan atau meningkatkan keluarga mereka, mereka harus diberi nasihat tentang peningkatan risiko yang berkaitan dengan kehamilan mereka.

Talian Bottom Dr. Reichman: Satu dekad yang lalu ini tidak mungkin. Sekarang wanita berusia lebih daripada 50 tahun boleh menggunakan derma telur dan persenyawaan in vitro untuk hamil, tetapi mereka harus diberi nasihat tentang risiko kehamilan.

Dr. Judith Reichman, penyumbang perubatan TODAY pada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang kini boleh didapati dalam paperback. Ia diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian .

SILA AMBIL: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat perubatan khusus, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan mereka. Ia tidak bertujuan menyediakan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor.