Adakah selamat untuk dimakan? Label makanan baru akan memudahkan anda mengetahui

Apabila runcit ping, ada hampir selusin jenis label yang menggambarkan kesegaran makanan dan hasil. Label seperti “Jual Dengan”, “Penggunaan Oleh”, “Tamat Pada” atau “Terbaik Sebelum” – apakah maksudnya?

Jadi berita baik bagi pengguna bahawa Institut Pemasaran Makanan dan Persatuan Pengilang Roti ingin membantu membersihkan kekeliruan mengenai pembungkusan makanan. Mereka mahu dua frasa mudah – “Use by” dan “Best if used by” – pada label. Walaupun ini adalah sukarela, dan syarikat makanan individu tidak diberi mandat untuk mengikuti mereka, itu adalah satu langkah besar untuk menyelesaikan masalah yang telah merosakkan persediaan runcit selama beberapa dekad.

USDA sentiasa menggalakkan penyelesaian: ia menganggarkan bahawa sekitar $ 161 bilion dolar dalam makanan, kira-kira 30-40 peratus makanan di A.S., sia-sia. Sebahagian daripada sisa itu adalah kerana kita tidak tahu sama ada makanan kita rosak atau selamat untuk dimakan.

Walaupun kebanyakan orang bercakap mengenai tarikh tamat makanan, beberapa pakej menggunakan label tersebut. Hanya formula bayi termasuk tarikh “tamat tempoh” yang mandat dikeluarkan dari rak pasar raya. Ini kerana kandungan formula boleh memisahkan, dan berpotensi menyumbat puting pada botol. Dan apa-apa rumusan bayi yang sudah dibeli, dan sampai pada tarikh tamat tempoh hendaklah dibuang.

Terkait: Bersihkan peti sejuk anda: Apa yang perlu disimpan atau buang

Kebanyakan tarikh label merujuk kepada rasa, rasa, dan rupa yang optimum – dan tiada kaitan dengan keselamatan makanan.

Label baru sepatutnya disediakan pada musim panas tahun 2018. Inilah yang akan datang ke pasar raya berdekatan dengan anda:

Digunakan oleh

Label baru ini terpakai untuk memilih produk yang sangat mudah rosak – makanan seperti daging, makanan laut atau susu yang disimpan di dalam peti sejuk – yang mungkin mempunyai risiko keselamatan makanan dari masa ke masa. Makanan ini harus dibuang, jika tidak dimakan oleh tarikh yang dilabelkan pada bungkusan. Tetapi apabila pakej dibuka, tarikh penggunaan “tidak lagi satu-satunya tarikh untuk memberi perhatian kepada: anda juga perlu mempertimbangkan tarikh pakej dibuka.

Sesetengah makanan sudah menyenaraikan tempoh yang disyorkan untuk digunakan selepas pembukaan, sebelum membuang keluar.

Terbaik jika digunakan oleh

Ini digunakan untuk item yang anda simpan di rak seperti mentega kacang, roti, kue atau pasta. Label “terbaik jika digunakan dengan” tidak berkaitan dengan keselamatan, hanya faktor kualiti seperti penampilan, rasa, dan kesegaran yang optimum.

Makan makanan ini selepas tarikh itu mungkin tidak lazat atau kelihatan segar, tetapi ia selamat untuk dimakan.

Mengurangkan kekeliruan pengguna tentang label makanan pasti dapat mengurangkan sisa makanan. Kedua-duanya membantu pengguna menjimatkan wang dan menyokong persekitaran yang bersih, dengan makanan yang kurang dibuang di tapak pelupusan.