Adakah selamat menggunakan periuk neti setiap hari? Ya, jika anda menggunakan jenis air yang betul

Ramai orang yang mempunyai selsema, selesema atau alahan bersumpah dengan periuk neti untuk menghilangkan kesesakan hidung dan menghilangkan titisan pasang hidung. Tetapi adakah alat-alat berbentuk teko kecil ini bertiup lebih lama? Dan adakah OK untuk membasahi sinus anda dengan larutan garam setiap hari?

Pentadbiran Makanan dan Dadah baru-baru ini mengemas kini nasihatnya mengenai periuk panci, memberi amaran kepada orang untuk menggunakan hanya air suling, steril atau sebelum direbus.

Neti pot with salt and spoon
Menggunakan air paip di dalam periuk neti anda boleh meningkatkan risiko jangkitan anda, amaran FDA.Alamy Stock

Untuk sebahagian besar, pakar mengatakan, periuk panci adalah selamat – selagi anda berhati-hati untuk membersihkannya dengan teratur dan menggunakan sumber air yang betul dalam larutan garam.

Berkaitan: Atlet remaja meninggal akibat selesema. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja

Bagi mereka yang tidak biasa dengan periuk neti dan hidung hidung, konsep ini agak mudah. Spout diletakkan dalam satu lubang hidung dan kepala disenget pada kira-kira 45 darjah sudut dari menegak, jadi lubang hidung yang lain lebih rendah. Periuk itu dipegang tinggi dan air masin mengalir dalam satu lubang hidung dan keluar dari sampah yang lain, menghancurkannya dengannya.

“Air garam membantu melonggarkan dan menghilangkan lendir,” jelas Dr. Crawford-Faucher, seorang pembantu profesor klinikal di jabatan perubatan keluarga di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh. “Kerana ia juga merebus lendir, ia membantu dengan titisan pasang hidung.”

Kelebihan lain: garam mempunyai beberapa sifat antimikrob, kata Crawford-Faucher.

Bagi pengguna pertama kali, pengalaman itu boleh sedikit sekali, kata Crawford-Faucher. “Rasanya seperti melompat ke laut tanpa mencubit hidung anda,” jelasnya.

Masa terbaik untuk menjadualkan pelantikan doktor adalah…

03.1.20.201703:50

Tetapi pelepasan sering begitu hebat sehingga ketidakselesaan awal dilupakan, kata Dr. Marilene Wang, seorang profesor di jabatan pembedahan kepala dan leher di David Geffen School of Medicine di University of California, Los Angeles, dan pengarah Pusat Penyakit Nasal dan Sinus UCLA.

“Fluida adalah serupa dengan apa yang ada dalam air mata dan ia benar-benar sangat menenangkan dan membersihkan sinus,” tambah Wang..

Gunakan jenis air yang betul

Terdapat beberapa kontroversi mengenai pengairan hidung – satu kajian yang diperkenalkan secara meluas pada tahun 2009 mencadangkan penggunaan harian semakin memburuk jangkitan sinus akut. Tetapi analisis 2012 tentang 10 kajian yang berkaitan oleh Institut Kesihatan Nasional mendapati bahawa pengairan hidung boleh menjadi “rawatan yang selamat dan murah” untuk rawatan gejala pernafasan atas. Laporan NIH tidak menentukan sistem yang optimum (semburan atau douching dengan pot atau mentol) atau jenis larutan garam, namun.

Untuk sebahagian besar rawatan adalah selamat, pakar mengatakan. Isu-isu terbesar adalah menjaga bersih bersih dan pastikan anda menggunakan jenis air yang tepat.

Malah, menurut FDA, faktor keselamatan yang paling penting dalam penyiram hidung adalah sumber air. Itu kerana air paip yang tercemar boleh membunuh. Sebenarnya, dua kematian di Louisiana telah dikesan untuk air dalam periuk neti yang telah dicemari dengan amuba yang dipanggil Naegleria fowleri, yang juga dikenali sebagai “amuba pemakan otak”.

Sebab itulah yang terbaik untuk menggunakan air suling atau rebus di dalam periuk neti anda, kata Crawford-Faucher.

Jangan kongsi

Namun, katanya, orang tidak boleh terlalu takut kerana ini adalah kejadian yang sangat jarang berlaku.

“Salah satu daripada rahmat dan kutukan Internet adalah bahawa kedua-dua kes ini, yang mungkin tidak pernah melihat cahaya hari sebelumnya, sekarang telah mengambil kepentingan kerana kita semua tahu mengenainya,” kata Crawford-Faucher.

Kemungkinan besar ialah bakteria atau kulat boleh dibina di dalam periuk neti jika anda tidak menyimpannya bersih. Oleh itu, anda ingin membasuhnya dengan kerap dan teliti, kata Crawford-Faucher. Dan jangan kongsi.

Wang melangkah lebih jauh. Untuk berada di sisi yang selamat, dia berkata, “Saya cadangkan menukar botol atau periuk sekurang-kurangnya setiap bulan.”

Berkaitan: Memerangi selsema: Inilah yang boleh anda lakukan

Kisah terkini ini pada asalnya diterbitkan pada tahun 2016

Linda Carroll adalah penyumbang biasa kepada TODAY.com.