Adakah pasangan anda suka telefon bimbitnya lebih daripada anda? Ambil tinjauan ini

Anda dan pasangan anda akhirnya masuk ke restoran baru yang panas ini dan ia hebat seperti yang anda dengar. Tetapi selepas kedua-dua anda memesan, anda berkongsi cambuk keluar telefon bimbitnya untuk mengambil foto koktel kerajinan anda dan berkongsi di Instagram. Kemudian, dia tidak sengaja mula menatal.

Apakah ‘phubbing’ adalah, dan bagaimana ia menghancurkan hubungan anda

Okt.01.201500:55

Adakah ini kehidupan anda??

Rakan kongsi anda adalah “phubbing,” atau telefon snubbing, anda dan itu boleh membawa berita buruk untuk hubungan anda, kata James A. Roberts, seorang profesor pemasaran di Baylor University Hankamer School of Business, dan seorang penulis kajian baru subjek yang diterbitkan dalam jurnal “Computers In Behaviour Manusia.”

Untuk kajian ini, Roberts dan rakan penyelidikannya menjalankan dua kaji selidik berasingan lebih daripada 450 orang dewasa A.S. untuk mempelajari kesan relasi dari “Pphubbing” atau favour pasangan. Penulis ingin menentukan berapa banyak orang yang menggunakan atau terganggu oleh telefon bimbit mereka ketika mereka bersama orang lain yang penting.

Kebimbangan pemisahan telefon pintar: Betapa buruknya ‘nomophobia’?

“Apa yang kami dapati, tidak menghairankan, apabila orang melihat rakan kongsi mereka menjadi ahli-ahli sihir – mereka menghabiskan lebih banyak masa memberi perhatian kepada mereka (telefon) – yang mencetuskan konflik dalam hubungan,”

Dalam kaji selidik pertama, para peserta memberikan nilai berangka dari 1-5 – dengan 1 yang bermaksud “tidak pernah” dan 5 “sepanjang masa” – kepada soalan mengenai penggunaan telefon bimbit rakan kongsi mereka. (Contohnya, “Jika ada perbualan dalam perbualan kami, pasangan saya akan memeriksa telefon bimbitnya.”)

Para penyelidik menggunakan jawapan tersebut untuk membangunkan skala sembilan mata tingkah laku telefon biasa yang responden dikenal pasti sebagai tingkah laku. Seterusnya, mereka memberi peserta pertanyaan pusingan kedua berdasarkan skala sembilan mata.

Pasangan phubbing
Hanya sebentar, sayang, saya perlu menghantar teks ini.Shutterstock

Berapa banyak yang anda phub?

Untuk mendapatkan perasaan seberapa sering anda dan pasangan anda memfokuskan satu sama lain, jawab setiap item pada skala dari 1 (tidak pernah) hingga 5 (sepanjang masa):

  1. Semasa waktu makan biasa, pasangan saya dan saya menghabiskan bersama, pasangan saya menarik keluar dan memeriksa telefon bimbitnya.
  2. Pasangan saya meletakkan telefon bimbitnya di mana mereka boleh melihatnya apabila kita bersama.
  3. Pasangan saya menyimpan telefon bimbitnya di tangan mereka ketika dia bersama saya.
  4. Apabila telefon bimbit pasangan saya berdering atau bip, dia menariknya walaupun kita berada di tengah-tengah perbualan.
  5. Pasangan saya melirik telefon bimbitnya semasa bercakap dengan saya.
  6. Semasa masa lapang bahawa pasangan saya dan saya dapat menghabiskan bersama, pasangan saya menggunakan telefon bimbitnya.
  7. Rakan saya tidak menggunakan telefonnya semasa kita bercakap.
  8. Rakan saya menggunakan telefon bimbitnya apabila kita bersama-sama.
  9. Sekiranya terdapat perbualan dalam perbualan kami, pasangan saya akan memeriksa telefon bimbitnya.

Apa yang dijumpai kajian ini

Jika anda mengambil berat tentang jawapan anda, anda tidak bersendirian. Sebanyak 46.3 peratus responden berkata pasangan mereka menafikan mereka, dan 22.6 peratus mengatakan ia menyebabkan isu hubungan mereka.

Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa walaupun gangguan telefon bimbit seketika menambah. Jika satu pasangan berulang kali terganggu oleh telefonnya, kemungkinan pasangan lain mula merasa kurang dan kurang berpuas hati dengan hubungan.

Adakah telefon pintar anda merosakkan hubungan anda dengan anak-anak anda?

Ogos.06.201504:11

Bagaimana untuk memerangi fasih? Mempunyai empati – dan bersuara

Walaupun pasangan tidak menunjukkan tanda-tanda penipuan yang bermasalah, orang masih merasa ditolak apabila orang tersayang memberi perhatian lebih kepada telefon mereka, kata Dr. Gail Saltz, seorang psikiatri dan penyumbang HARI INI yang kerap. Untuk memastikan itu tidak berlaku, anda harus mempertimbangkan bagaimana tindakan anda mempengaruhi orang lain.

“Mungkin anda perlu berfikir tentang bagaimana (fikir) membuat orang merasa. Kebanyakan orang tidak, “kata Saltz.

Saltz berkata rakan sepatutnya juga dapat memberitahu satu sama lain untuk tidak membawa telefon keluar semasa tarikh atau acara khas. Jika seseorang menjangkakan panggilan penting, dia harus membiarkan pasangannya tahu. Dia mungkin menganggap penjadualan tarikh untuk malam ketika dia kurang terganggu.

Sekiranya tingkah laku berlaku berulang-ulang, Saltz berkata tidak mengapa untuk menunjukkannya pada masa ini dan mengatakan sesuatu seperti, “Inilah yang membuat saya berasa buruk.”

“Sukar untuk seseorang yang mencari sambungan intim untuk tidak merasa agak ditolak atau ditolak jika anda sentiasa melihat sesuatu [lain],” katanya.