Adakah lebih banyak bayi lahir pada waktu malam? Kajian baru mendedahkan masa ketibaan teratas

Kebanyakan bayi dilahirkan pada waktu malam, bukan? Ternyata kajian baru merosakkan mitos kelahiran itu.

Bayi baru sebenarnya cenderung tiba tepat pada waktunya untuk sarapan pagi. Laporan baru dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Pusat untuk Statistik Kesihatan mendedahkan lebih banyak bayi di A.S. dilahirkan pada waktu siang, biasanya antara jam 8 pagi dan tengah hari..

Bayi stretching
sudut pandangan tinggi bayi meregangkan di tempat tidur bayi memantau stok gambar gettySaham Getty Images

Laporan CDC, yang merangkumi kira-kira 90 peratus data sijil kelahiran dari tahun 2013, meneliti masa penghantaran, membandingkan kerja spontan, kerja paksa, bahagian caesar dan kelahiran hospital. CDC mula menjejaki data pada masa hari untuk kelahiran pada tahun 2003.

Nama bayi yang paling popular pada tahun 2014 adalah …

Dalam laporan baru, penyelidik mendapati:

  • Selasa adalah hari kelahiran yang paling biasa, diikuti oleh Isnin.
  • Kelahiran pada hari Sabtu dan Ahad lebih cenderung berlaku pada waktu petang dan pagi berbanding kelahiran hari Isnin hingga Jumaat.
  • Peratusan tertinggi kelahiran adalah pukul 8 pagi dan tengah hari.
  • Bayi yang dihantar keluar dari hospital kebanyakannya tiba pada waktu pagi, antara pukul 1 pagi dan 4:59 pagi – jam yang paling tenang untuk kelahiran di hospital, yang menghasilkan 98 peratus daripada semua kelahiran di U.S..

Demographer TJ Mathews, yang menyusun data untuk CDC, berkata pasukannya merancang untuk melakukan analisis yang lebih terperinci dan menggunakannya untuk meningkatkan kesedaran dalam komuniti perubatan.

Kenapa masa kanak-kanak lahir penting?

Ada yang mungkin tertanya-tanya jika masa kelahiran menentukan sama ada seseorang adalah burung hantu malam atau burung awal. “Sama ada cahaya atau gelap, ia akan menjadi menarik untuk dilihat,” kata Mathews. “Apakah maksudnya? Sekiranya lebih banyak bayi lahir pada jam 8 pagi, adakah mereka akan menjadi 8 pagi? “

Dalam astrologi, masa kelahiran adalah penting dan menunjukkan laluan takdir anak dalam hal-hal cinta, kebahagiaan dan wang.

Tetapi dari segi sains, laporan CDC mungkin berita baik: penyelidik Stanford University memandang kelahiran lebih daripada 3.3 juta bayi yang lahir antara 1992 dan 1999 di California. Mereka yang lahir pada waktu malam adalah 12 hingga 16 peratus lebih mungkin mati dalam tempoh 28 hari pertama.

Satu lagi kajian Sweden tahun 2003 mendapati bayi malam lebih mudah terjejas, memandangkan perubahan kemungkinan perubahan hospital. Satu kajian Jerman dengan hasil yang sama menyebutkan keletihan di kalangan kakitangan perubatan.

Dr Michael R. Berman, pengarah perubatan buruh dan penghantaran di Hospital Mount Sinai Beth Israel di New York City, berkata kenaikan kelahiran siang hari dikaitkan dengan jadual C yang dijadualkan, yang sebahagian besarnya dilakukan pada waktu pagi.

Data CDC ini, katanya, “boleh membantu perancangan kakitangan di tingkat buruh dan penghantaran dan di unit rawatan rapi neonatal untuk meningkatkan keselamatan pesakit dan mengoptimumkan hasil.”

Dr. Astrid Jain, seorang OB-GYN di Pusat Perubatan Carolinas di Charlotte, Carolina Utara, mengakui peralihan hari sibuk, tetapi mengatakan masa kelahiran tidak selalu mempunyai “apa-apa sajak atau alasan kepadanya. … Bermakna anda tidak pernah tahu apa yang anda akan dapat apabila anda pergi ke kerja dan penghantaran. “

“Kita hampir ketawa apabila kita cuba merancang hari kita,” kata Jain. “Kerana anda tahu bahagian bahagian kerja yang luar biasa adalah tiada rancangan.”

Walaupun masa kelahiran penting bagi kakitangan dan kemungkinan keselamatan pesakit, ibu bapa baru mungkin mencari makna pada masa ketibaan bayi, mencadangkan Deborah L. Best, profesor psikologi di Wake Forest University di North Carolina.

“Pengisian tidak diketahui membantu ibu bapa baru menangani banyak ketidakpastian yang berkaitan dengan kelahiran,” kata Best.

Seorang ibu berfikir masa kelahiran boleh mempunyai beberapa kepentingan.

Miranda Gargasz's two sons, Jimmy, 14, and Tony, 12.
Dua anak Miranda Gargasz, Jimmy, 14, dan Tony, 12.Dengan hormat Miranda Gargasz

“Saya mempunyai satu kiddo yang lahir pada waktu malam dan satu pada siang hari,” kata ibu blogger Miranda Gargasz, 41, dari Elyria, Ohio. “Lelaki malam saya lebih bahagia dan lebih terbuka daripada lelaki siang hari saya. Selain itu, keperibadian mereka berpadanan dengan ayah mereka. Hampir betul-betul. “