Adakah kurang tidur menyebabkan ADHD? Kajian baru mungkin mengatakan

Bolehkah tidur kurang menjadi penyebab utama ADHD? Mungkin, kajian baru mencadangkan.

Penyelidik telah mendapati bahawa ramai orang dengan ADHD, atau gangguan defisit / hiperaktif, mempunyai masalah dengan jam biologi mereka, menyebabkan mereka tidur sebentar dan kurang tidur secara keseluruhan.

In people with ADHD, melatonin levels rise later in the evening than they do in people who do not have the disorder, a new report suggests.
Pada orang yang mempunyai ADHD, paras melatonin meningkat pada waktu petang daripada yang mereka lakukan pada orang yang tidak mengalami gangguan, laporan baru mencadangkan.Shutterstock

Bukti terletak pada tahap melatonin, hormon yang mencetuskan keinginan kita untuk tidur. Pada orang dengan ADHD, tahap melatonin meningkat pada waktu petang daripada yang dilakukan pada orang yang tidak mengalami gangguan, menurut laporan yang disampaikan di Persidangan Neuropsychopharmacology College di Paris di Paris.

Kebanyakan orang yang ADHD cenderung tidur lebih awal daripada orang tanpa gangguan, yang menyebabkan kurang tidur keseluruhan, kata penulis utama kajian itu, Dr. Sandra Kooij, profesor psikiatri bersekutu di Pusat Perubatan VU di Amsterdam. Bahawa kehilangan tidur, Kooij berkata, “seolah-olah meningkatkan keterukan gejala ADHD.”

Dianggarkan 11 peratus kanak-kanak antara 4 dan 17 telah didiagnosis dengan ADHD, menurut satu laporan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Dan, pada tahun 2011, kira-kira 6.1 peratus kanak-kanak sedang dirawat dengan ubat ADHD, menurut CDC.

Adakah anda ‘burung hantu malam’ yang makan terlalu banyak pada waktu petang? Dr. Oz mempunyai nasihat

Ogos.30.201705:03

Sekiranya Kooij betul, mungkin rawatan bukan ubat – seperti terapi cahaya, sebagai contoh – mungkin sekurang-kurangnya mengurangkan gejala di sesetengah orang yang didiagnosis dengan ADHD.

Teori itu tidak begitu jauh, kata para pakar. Penyelidik telah melihat bukti dalam penyakit otak yang lain, seperti gangguan bipolar, yang meluruskan jam biologi dapat memperbaiki gejala, kata Brant Hasler, ahli irama sirkadian yang telah melihat kesan tidur terhadap pelbagai gangguan psikiatri, termasuk ADHD. Hasler tidak berkaitan dengan penyelidikan baru.

Malah, Hasler berkata, beberapa kajian kecil menyarankan bahawa terapi cahaya tidak hanya membetulkan jam biologi tetapi juga mengurangkan gejala ADHD.

Untuk laporan baru, Kooij mengumpul sampel air liurs dari 52 orang dewasa dengan ADHD dan 52 yang tidak mempunyai masalah. Dia mendapati kenaikan melatonin ditangguhkan selama satu jam setengah pada mereka yang mempunyai ADHD.

Kajian mendapati ADHD semakin meningkat

19.1.201100:00

Sambungan antara ADHD dan jam biologi mungkin melalui dopamine neurotransmitter, yang cenderung berkurangan dalam orang yang menderita gangguan.

“Ubat perangsang yang berkesan dalam ADHD meningkatkan tahap dopamin di dalam otak,” kata Kooji.

Dopamine dianggap sebagai hormon hari dalam tubuh kita; melatonin adalah sebaliknya, mengaktifkan pada waktu malam, menyebabkan tidur.

“Jadi di sini kita semakin dekat untuk memahami bagaimana dopamine siang hari, yang rendah dalam ADHD, dan kelewatan fungsi melatonin pada waktu malam mungkin dua sisi duit syiling yang sama.”

Walaupun ia boleh membantu secara keseluruhan untuk mendapatkan lebih banyak tidur, “masa apabila anda tidur juga penting,” kata Chris Colwell, seorang profesor psikiatri dan sains tingkah laku dan pengarah Makmal Circadian dan Perubatan Tidur.

Menetapkan semula jam badan anda

Berita baik mengubah tabiat sering kali membantu anda mendapatkan semula jam biologi anda untuk mendapatkan rehat yang lebih baik, dan mungkin untuk memperbaiki gejala ADHD, kata Colwell. Beliau mencadangkan perkara berikut:

  • Kurangkan lampu sebelum petang.
  • Bersenam lebih awal pada hari itu.
  • Makan makan kecil untuk makan malam.
  • Melepaskan penggunaan peranti elektronik semasa anda melepaskannya.