Adakah kesalahan saya suami saya menyalahgunakan saya?

Q. Suami saya telah menyalahkan saya secara fizikal buat kali kedua pada tahun lepas. Kami telah berkahwin selama 13 tahun. Saya merasakan bahawa jika saya tidak memperdebatkan dia tidak akan mengangkat tangannya kepada saya. Saya rasa bersalah bahawa saya harus menutup mulut saya. Dia menangis dan meminta saya memaafkannya.

Saya seorang ibu yang tinggal di rumah dua anak lelaki, seorang lelaki berusia 11 tahun dan seorang perempuan 4. Suami saya berfikir bahawa apa yang dia lakukan adalah penting. Menurutnya, kerja rumah tidak ada apa-apa. Saya dikeringkan pada penghujung hari.

Saya tidak pasti bagaimana untuk membuatnya faham. Dia mahu saya patuh kepadanya seperti kanak-kanak. Dia mengatakan bahawa kanak-kanak harus belajar dengan melihat saya patuh kepadanya. Apa patut saya buat?

A. Pada pendapat saya, keadaan ini tidak boleh diselamatkan. Saya fikir anda harus merangka pelan untuk melarikan diri dari lelaki ini sebaik sahaja anda dapat.

Cerita anda mempunyai kehebatan situasi penyalahgunaan domestik yang kronik. Situasi sedemikian biasanya semakin buruk, tidak lebih baik.

Seorang lelaki yang merendahkan diri dan merendahkan anda, yang memerintahkan anda untuk mematuhi dia dan yang perlu mengerahkan kuasa terhadap anda, menyalahkan anda secara emosi. Suami anda telah menambah penyalahgunaan fizikal kepada campuran.

Saya mengesyaki dia juga mengatakan bahawa anda tidak dapat bertahan tanpa dia. Dia mungkin, sebenarnya, telah membina satu senario di mana keadaan itu berlaku. Kemungkinan anda tidak mempunyai cara untuk menyokong diri anda, anda tidak mempunyai akses kepada banyak wang, dan anda telah terasing dari rakan dan keluarga yang dapat membantu anda. Ini juga merupakan kehebatan dari situasi yang kesat.

Contohnya dia menetapkan untuk kanak-kanak adalah satu yang mengerikan. Malah, orang sering menjadi penyalahguna selepas membesar di rumah penderaan.

Suami anda mengajar anak anda bahawa lelaki berkelakuan dengan memukul, mencederakan dan mengawal wanita dalam kehidupan mereka. Dia mengajar anak perempuan anda bahawa cinta itu menyakitkan, dan dia harus memilih seorang lelaki yang akan memukulnya dan membuatnya merasa tidak berharga.

Tiada siapa yang patut disalahgunakan, sama ada secara emosi atau fizikal. Semua pernikahan mempunyai perselisihan dan argumen, tetapi ini tidak termasuk kekejaman, penyiksaan, menggambar darah, mematahkan tulang atau meletakkan tangan pada seseorang.

Wanita yang disalahgunakan sering merasa bersalah, mempercayai bahawa mereka mesti melakukan sesuatu untuk mendapatkan penyalahgunaan, dan pasangan mereka layak memaafkan.

Lelaki yang menyakitinya sering menangis dan memohon pengampunan ini. Itu tidak bermakna mereka tidak akan melakukannya lagi. Biasanya, keganasan rumah tangga meningkat dalam kekerapan dan keparahan. Anda boleh mengalami kecederaan fizikal kekal atau kecacatan. Suami anda mungkin membunuh anda, anak-anak atau anda semua.

Tidak mustahil untuk membuat seorang lelaki seperti ini memahami realiti keadaan. Satu-satunya pengecualian adalah peristiwa yang jarang terjadi di mana seseorang telah kehilangan kawalan, menyedari bahawa dia sangat memerlukan bantuan, dan mencari rawatan segera. Tetapi ia sama sekali tidak seperti anda menerangkan ini.

Anda perlu merancang untuk mendapatkan diri sendiri dan anak-anak dari lelaki ini. Saya tidak mencadangkan anda memberitahunya bahawa anda merancang untuk meninggalkannya, kerana keutamaan anda adalah untuk keluar dari rumah yang tidak selamat dan hidup. Sekiranya anda memberitahu perkara-perkara yang dia tidak mahu dengar, anda mungkin meletakkan risiko anda.

Anda memerlukan pelan yang tenang dan rahsia yang termasuk tempat untuk pergi ke mana dia tidak dapat mengikuti, sama ada dengan saudara, teman atau tempat perlindungan. Anda perlu terlibat semula dengan orang dalam kehidupan anda yang boleh menjadi sumber dan siapa yang boleh anda sampaikan. Mungkin diperlukan untuk mendapatkan perintah penahanan dari pihak polis.

Di A.S., anda boleh mendapatkan bantuan dari Hotline Keganasan Domestik Kebangsaan di 1-800-799-SAFE (7233). Nombor TTY untuk gangguan pendengaran ialah 1-800-787-3224. Perkhidmatan ini beroperasi sepanjang masa, dan bebas, sulit dan tanpa nama. Baris panas menerima hampir 20,000 panggilan setiap bulan, jadi anda tidak bersendirian.

Laman web di ndvh.org termasuk amaran untuk menggunakan komputer yang selamat jika anda bimbang penggunaan komputer anda boleh dipantau oleh pendera anda. Terdapat butang “melarikan diri” di bahagian atas sebelah kanan, yang membawa anda ke laman netral – dalam kes saya, halaman utama Google – jika anda takut suami anda akan datang dan melihat apa yang ada di skrin anda.

Saya biasanya menganjurkan isu-isu dalam perkahwinan, tetapi tidak apabila ia berlaku kepada penderaan fizikal.

Suami anda telah mengalami kecederaan fizikal anda lebih daripada sekali. Saya mengesyaki anda kurang melaporkan penderaan emosi yang anda hadapi.

Tidak ada yang baik untuk tinggal dengan lelaki seperti ini. Anda tidak akan lebih baik dengannya daripada tanpa dia. Sekiranya anda tidak boleh pergi untuk kepentingan anda sendiri, buatlah demi kepentingan anak-anak.

Gail Bottom Line: Wanita tidak boleh pernah menerima penderaan fizikal dari pasangan mereka. Mereka yang berada dalam bahaya harus merancang untuk meninggalkan sebelum keadaan bertambah buruk, kerana hampir tidak dapat dielakkan.

Apa-apa idea, cadangan dalam lajur ini tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk merujuk kepada doktor atau profesional kesihatan mental anda. Semua perkara mengenai kesihatan emosi dan mental harus diawasi oleh seorang profesional profesional. Penulis tidak bertanggungjawab atau bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan, kecederaan atau kerosakan yang timbul daripada apa-apa maklumat atau cadangan dalam ruang ini.

Dr Gail Saltz adalah pakar psikiatri dengan New York Presbyterian Hospital dan penyumbang tetap TODAY. Buku terbarunya ialah “Kesan Ripple: Bagaimana Seks yang Betul Boleh Membawa Kehidupan yang Lebih Baik” (Rodale). Untuk maklumat lanjut, sila layari .