Adakah gay teman wanita saya?

Q. Saya telah bertarikh seorang wanita muda selama beberapa bulan. Dia memberitahu saya dia mendapati dirinya tertarik pada wanita pada masa-masa dan juga mempunyai hubungan intim dengan lesbian selama kira-kira dua bulan. Dia mengatakan bahawa dia tidak merasa tertarik kepada wanita dan lebih suka lelaki, tetapi ada saat-saat di mana dia mendapati wanita tertentu menarik. Saya bertanya kepadanya jika dia akan terlibat dengan seorang wanita yang cukup gigih untuk cuba mendapatkan perhatiannya. Dia berkata jika dia seorang sahaja dan wanita itu biseksual, dia akan menganggapnya.

Ini mengganggu saya dan menyebabkan saya mempersoalkan betapa seriusnya atau komitmen saya harus bersamanya. Saya tidak boleh merasakan bahawa dia boleh menjadi biseksual walaupun dia mengatakan bahawa dia melakukannya hanya untuk melihat. Tetapi hakikat bahawa dia akan melakukannya lagi jika orang lain mengejarnya mengatakan sesuatu. Apakah analisis anda tentang ini?

A. Anda mengatakan ia akan mengganggu anda jika teman wanita anda akan terlibat secara romantik dengan seorang wanita. Jadi saya akan bertanya: Adakah anda akan mengganggu anda jika teman wanita anda akan terlibat secara romantik dengan seorang lelaki?

Sekiranya anda benar-benar serius terhadapnya dan komited kepadanya, anda tidak mahu dia terlibat secara romantik dengan orang lain.

Jadi saya fikir anda membingungkan beberapa isu di sini. Anda membuat perbezaan antara gay dan lurus. Sebaliknya, anda harus membuat perbezaan di antara satu dan digabungkan. Anda juga mengelirukan soalan hipotetikal anda dengan realiti.

Apabila anda bertanya soalan hipotetis anda, teman wanita anda berkata bahawa jika dia seorang sahaja dan tertarik kepada seorang wanita yang mengejarnya, dia mungkin akan membuatnya. Nah, jika dia seorang sahaja dan tertarik kepada seorang lelaki yang mengejarnya, dia juga boleh membuatnya.

Jadi, kedengarannya seperti anda gugup tentang idea bahawa wanita – dan lelaki – mungkin persaingan anda. Tetapi dia bukan seorang sahaja. Jika anda benar-benar pasangan yang komited, anda tidak mempunyai persaingan.

Ramai orang merasakan sejenis daya tarikan kepada ahli-ahli seks yang sama. Kategori-kategori lurus, biseksual dan gay jatuh sepanjang kontinum.

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa biseksual untuk wanita bukan batu loncatan ke arah lesbianisme. Terdapat sekumpulan wanita yang mempunyai tarikan kepada kedua-dua jantina, dan ia tetap seperti itu sepanjang hidup mereka. (Penyelidikan itu hanya mengenai wanita, bukan lelaki.) Oleh itu, mitos bahawa wanita yang mempunyai daya tarikan kepada wanita, dan juga lelaki, semestinya akan menjadi gay. Mereka berada dalam konteks biseksual dan akan tetap demikian.

Teman wanita anda memberitahu anda tarikan utama beliau adalah untuk lelaki dan keutamaannya adalah menjadi heteroseksual. Itulah kenyataan yang boleh dipercayai.

Sudah tentu, wanita yang menjadi gay tetapi merasa tidak selesa dengan seksualiti mereka, atau yang menginginkan gaya hidup konvensional, yang mereka cuba hidup sebagai heteroseksual. Tetapi dia tidak mengatakan ini. Dia telah menjawab soalan anda, dan cukup terbuka dengan dirinya dan dengan anda untuk memberitahu anda perasaan seksualnya yang sebenar. Anda mungkin mengatakan bahawa itu adalah kelebihan sebenar untuk hubungan anda untuk mempunyai seseorang yang begitu selesa dan tidak terhibur dalam kulitnya sendiri.

Sekiranya anda serius tentang teman wanita ini, pastinya anda akan menjadi pasangan romantik yang terakhir. Jika dia tertarik kepada anda, dia tertarik kepada anda semua – minda dan badan.

Sekiranya anda tidak serius mengenainya, ia tidak sepatutnya perkara yang dia buat selepas anda berpecah.

Jadi, persoalan yang lebih besar adalah sama ada anda mempunyai rancangan masa depan untuk menjadi monogami dan bagaimana anda boleh membuatnya berlaku, tanpa mengira siapa dia mungkin tertarik.

Walaupun pelan monogami yang terbaik gagal, jadi, sama seperti anda tidak akan meninggalkannya dengan kawan lelaki dalam keadaan berisiko tinggi (bersendirian, pada waktu malam, dengan alkohol, untuk jangka masa yang panjang, semasa hujung minggu di Las Vegas), anda mungkin tidak mahu meninggalkannya sendiri dengan kawan wanita yang menarik dalam situasi seperti itu, sama ada.

Gail Bottom Line: Biseksual tidak menjadikan seseorang pasangan yang berpotensi kurang monogami.

Dr Gail Saltz adalah pakar psikiatri dengan New York Presbyterian Hospital dan penyumbang tetap TODAY. Buku terbarunya ialah “Anatomi Kehidupan Rahsia: Psikologi Kehidupan yang Berbohong.” Dia juga merupakan pengarang “Amazing You! Mendapatkan Pintar Mengenai Bahagian Peribadi Anda, “yang membantu ibu bapa menangani soalan-soalan kanak-kanak prasekolah mengenai seks dan pembiakan. Buku pertamanya, “Menjadi Nyata: Mengatasi Cerita-Cerita Kami Beritahu Kami Yang Memegang Kami Kembali,” diterbitkan pada tahun 2004 oleh Riverhead Books. Ia kini boleh didapati dalam versi paperback. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, anda boleh melayari laman webnya, .