Adakah gas? 5 cara untuk mencegah dan mengubati kembung perut

Perasaan tidak selesa yang kembung itu adalah salah satu masalah pencernaan yang paling sering dikongsi. Tetapi ada beberapa langkah khusus yang boleh anda ambil untuk mengalahkan kembung itu apabila anda telah mendapatnya, dan membuangnya pada masa akan datang.

Kembung mencerminkan gas perut yang berlebihan yang belum dilepaskan – dan itu adalah fakta sebenar biologi. Selepas makan, ia adalah normal untuk menghasilkan beberapa gas, yang dilepaskan dalam dua cara: burping atau kembung. Apabila pilihan ini tidak berfungsi, udara tambahan terkumpul di dalam perut (atau usus) dan menyebabkan kembung yang ditakuti.

Pukul kembung! Makanan untuk dimakan (dan mengelakkan) berasa lebih langsing

Mei.04.201704:45

Lihat lima cara untuk mengalahkan kembung itu:

1. Tetap terhidrasi

Seorang punca besar tidak meminum air yang mencukupi, memberi impak terhadap garam dan keseimbangan air keseluruhan anda. Ia adalah faktor penting dalam mengurangkan kembung. Cobalah segelas air yang tinggi apabila anda bangun: Anda telah berpuasa – dan sementara kebanyakan orang memberi tumpuan kepada sarapan pagi, itu adalah idea yang baik untuk menghidratkan perkara pertama pada waktu pagi. Minum sejuk, panas, suhu bilik, dengan lemon – atau bagaimanapun anda suka. (Langkau seltzer atau perairan berkilau lain, kerana gelembung dapat mempromosikan kembung.)

2. Langkau makanan yang mengalir

Makanan tinggi garam (berfikir makanan yang diproses dan dibungkus) memberi kesan kepada garam dan keseimbangan air anda, yang mengakibatkan kembung. Sesetengah makanan berkhasiat – seperti sayuran mentah dan buah-buahan – boleh menjadi sukar untuk dicerna. Anda perlu memantau pengambilan makanan anda sendiri dan mengetahui siapa yang boleh mengasapi anda. Saluran pencernaan setiap orang adalah berbeza dan boleh bertindak balas dengan cara yang berbeza.

Hadkan atau elakkan makanan ini:

Sayur-sayuran cruciferous mentah (brokoli, kembang kol, kubis, pucuk Brussels)

Bayam mentah / kale

Jagung

Makanan deli diproses

Sup dalam tin

Sos soya

Epal dan pear

Buah-buahan kering

Minuman berkarbonat

Bagaimana ibu ini kehilangan £ 71 dalam tempoh 6 bulan

Jun.28.201802:17

3. Cari makanan yang kembung

Ini kaya dengan “probiotik” – bakteria hidup yang sihat yang dapat menyokong saluran pencernaan yang sihat. Cari makanan kaya probiotik terlebih dahulu dan pertimbangkan tambahan hanya selepas berunding dengan doktor anda. Tabiat penghadaman anda sendiri, ubat-ubatan yang anda ambil, dan kesihatan anda secara keseluruhan boleh mempengaruhi keputusan itu.

Makanan yang kaya dengan probiotik:

Biasa biasa atau yogurt Yunani (cari probiotik tambahan apabila anda boleh)

Kefir

Sup miso

Kimchi

Sauerkraut

Non-probiotik de-bloaters:

Cucumbers

Halia

RELATED: Sembelit? Doktor Gut berkongsi 4 pembetulan untuk mengubati perut, waktu terbaik untuk pergi

Salmon, yogurt Yunani, lebih banyak: 5 makanan untuk letupan lemak perut berbahaya

03.03.201703:32

4. Cuba tambah prebiotik

Walaupun ini sering dikelirukan dengan istilah “probiotik” (bakteria sihat), PREbiotik adalah sumber makanan untuk menyokong usaha pencernaan probiotik. Probiotik adalah benda hidup, sedangkan prebiotik tidak – mereka hanya makanan! Probiotik dapat berkembang dalam saluran pencernaan anda apabila mereka didorong dengan baik, jadi pastikan untuk memasukkan banyak makanan prebiotik dalam diet harian anda untuk meningkatkan tindakan makanan probiotik. Bagi suplemen, berbincanglah dengan doktor anda sama ada ini adalah kesihatan tambahan. Selalunya terbaik untuk memulakan dengan sumber makanan mana-mana penggalak kesihatan.

Pilih makanan ini:

Asparagus

Bawang

Bawang putih

Leeks

Artichokes Yerusalem

Sayuran dandelion

Chicory

Kacang polong

5. Langkau tabiat ini

Tindakan sehari-hari ini boleh menambah banyak udara tambahan ke perut anda dan menyumbang kepada kembung:

Gula-gula getah

Minum melalui jerami

Makan terlalu cepat

Madelyn Fernstrom, PhD, adalah Editor Kesihatan dan Pemakanan NBC News.