Adakah dua pil diet lebih baik daripada satu?

“Adakah anda mahu kembali kepada soalan itu?” Pensyarah di telefon bertanya.

Fikiran Jennifer Sibley kosong. Dia mencengkeram tanpa wayar tanpa wayar dan melihat sekeliling rumahnya. Tidak, dia tidak mahu kembali kepada soalan itu; sebagai seorang pengiklanan pengiklanan yang berpengalaman yang telah menganggur selama setahun, dia ingin mencangkul persoalan dan mendapatkan pekerjaan itu. Dia sudah memuat turun banyak penyelidikan mengenai majikannya yang potensial dan mempunyai fail nota di skrin komputernya untuk membantu dia menghasilkan jawapan yang baik. Tetapi dia tidak dapat berfokus; kata-kata pewawancara itu hanya tersusun di otaknya. Lebih banyak dia cuba meraih idea, semakin kurang dia berjaya.

Dia tidak mendapat pekerjaan itu. Tidak juga dia mendapat yang seterusnya, dengan ruang perdagangan, selepas wawancara lain (menghadapi muka kali ini) di mana dia tidak dapat menyusun fikirannya. “Itu ketika saya berhenti mengambil pil,” kenang Sibley, yang tinggal di pusat Pennsylvania. “Saya pulang dan berfikir, Ia tidak berbaloi. Ubat-ubatan ini membuat saya sihat. “

Pautan: Baca lebih lanjut dari majalah Lebih

“Obat-obatan ini” -penyata, penahan selera makan yang dibeli di Internet, dan topiramate (nama jenama Topamax), anticonvulsant yang diperolehnya daripada doktor keluarganya-tidak semestinya membuat Sibley flaky; mereka bertujuan untuk membantu dia menggugurkan lima hingga 10 pound tambahan yang dia tidak dapat kehilangan sementara menganggur. Berhadapan dengan dataran tinggi diet, Sibley telah beralih kepada apa yang dikenali sebagai kombo-pilling, mengambil dua ubat yang bersama-sama sepatutnya membawa lebih banyak penurunan berat badan, dengan kesan sampingan yang lebih sedikit, daripada satu sahaja. Pilihan koktail Sibley dijulurkan sebagai phen-Topamax, tetapi banyak kemungkinan gandingan lain, yang terdiri daripada penindas selera makan, antidepresan dan ubat lain, sedang digunakan.

Kombo-pilling telah mendapat rayuan di kalangan pakar pemakanan, doktor dan farmaseutikal, sebahagiannya kerana ubat diet tunggal tidak berjaya. Selepas sibutramine (Meridia) dikeluarkan dari pasaran pada Oktober lepas, terdapat hanya satu ubat yang dibiarkan yang telah diluluskan oleh FDA untuk merawat obesiti selama lebih dari beberapa minggu: orlistat (Xen-ical dengan preskripsi atau Alli over the counter). Tetapi walaupun orlistat merupakan satu-satunya pilihan jangka panjang untuk pengguna, ramai pemasar mengejarnya kerana mereka boleh mengalami kesan sampingan (noda berminyak pada pakaian mereka misalnya) jika mereka makan makanan yang berat. Kepada ramai, combo-pilling mula kelihatan seperti jawapannya.

Walaupun tidak ada data komprehensif mengenai berapa ramai orang Amerika mengambil dua ubat diet pada masa yang sama, satu kajian pada edisi Mac 2009 Obesiti mendedahkan bahawa 65 peratus pakar berat yang dimiliki oleh Persatuan Pakar Bariatric Amerika yang bertindak balas terhadap kaji selidik itu menetapkan kombinasi dadah yang tidak diiktiraf, atau “off label,” seperti phen-Topamax. Amalan ini sangat sah. Sebenarnya, satu daripada lima ubat biasa untuk orang dewasa ditetapkan dari label, menurut analisis 2006 yang dianggap baik pada Arkib Perubatan Dalaman.Teori ini adalah selagi ubat telah diluluskan dan di pasaran, doktor boleh menggunakannya kerana ia sesuai. Walau bagaimanapun, sementara kelonggaran ini telah mewujudkan beberapa kejutan yang gembira (seperti penemuan migrain yang boleh dirawat dengan Botox), ia juga mendedahkan pesakit ke zon kelabu perubatan di mana, tanpa penyelidikan FDA, mereka bergantung sepenuhnya kepada kebijaksanaan mereka doktor.

Satu keputusan: Kebanyakan kompaun dadah yang digunakan oleh pemakanan tidak diuji dalam ujian klinikal yang dijalankan oleh syarikat dadah atau dalam kajian yang ketat yang diketuai oleh penyelidik akademik. Terdapat juga isu keselamatan. Sebagai contoh, apabila pengilang ubat cuba memasarkan pil tunggal yang dipanggil Qnexa yang menggabungkan kedua-dua ubat Sibley mengambil (walaupun dalam dos yang berbeza), FDA menolaknya atas kebimbangan mengenai cacat kelahiran dan risiko kardiovaskular. Namun kedua-dua doktor dan pesakit boleh menunjuk kepada kisah-kisah kejayaan di mana rejimen pengobatan ini menyebabkan penurunan berat badan tanpa kerosakan kesihatan yang jelas.

Akhirnya terserah kepada setiap individu, melalui perundingan dengan doktornya, untuk menentukan sama ada manfaat kombo-pilling bernilai risiko. Di sini, Lebih banyak melihat lebih dekat.

Kelahiran Idea

Idea ubat pemakanan kombo yang dilahirkan pada hari Midwestern pada tahun 1980-an, apabila seorang ahli farmakologi dari University of Rochester jatuh di lapangan terbang Kansas City. Terdesak dengan buku-bukunya, dia akhirnya membaca kira-kira dua penekan nafsu makan di pasaran yang tidak berfungsi dengan baik, terutamanya jangka panjang. “Apa yang melanda saya,” kata ahli sains, Dr. Michael Weintraub, “adalah kesan sampingannya dan ini dengan salah satu ubat-ubatan, dan yang sebaliknya-dan ini-dengan yang lain.” Berharap rasa mengantuk yang disebabkan oleh satu mungkin membatalkan kebencian yang berkaitan dengan yang lain, “Saya memutuskan untuk mencuba mereka bersama,” jelasnya.

Dalam satu kajian yang diterbitkan pada tahun 1992, Weintraub telah menjalankan percubaan yang terkenal pada 121 mata pelajaran dan mendapati bahawa gabungan phentermine, perangsang, dan fenfluramine, ubat yang meningkatkan pembebasan serotonin dalam tubuh, bekerja seperti dua jari yang menyeberang untuk kebaikan nasib. Selepas lapan bulan, orang-orang yang menjalani regimen dua kali-kemudian dikenali sebagai fen-phen-kehilangan purata 32 paun, dan kombo adalah satu hit yang besar.

Anda mungkin mengingati berakhirnya cerita fen-phen. Pada 15 September 1997, separuh daripada dua orang, fen-fluramine, ditarik keluar dari pasaran kerana ia dikaitkan dengan penyakit katup jantung. Tetapi konsep dadah berganda telah mewujudkan dirinya dalam minda orang awam. “Fen-phen adalah kali pertama dalam sejarah dunia bahawa penurunan berat badan jangka panjang dapat dikekalkan dengan menggunakan gabungan dua ubat,” kata Robert Skversky, MD, ketua klinik Berat Tidak Lebih Lagi di California Selatan, yang pada masa itu daripada pengeluaran fenfluramine melakukan perniagaan yang berkembang pesat dalam fen-phen. Skversky juga melaporkan bahawa dua daripada pesakitnya, termasuk seorang saudara, mengalami masalah paru-paru yang dia percaya berkaitan dengan kombo ubat.

Cocktail Antidepresan

Sisi fen fen-phen masih boleh didapati, tetapi untuk menjadi bantuan diet sebenar, ia memerlukan pasangan tarian. Untuk satu perkara, penggunaan phentermine, sepupu amphetamine kimia dan bahan terkawal, hanya diluluskan selama beberapa minggu. Ia membuatkan rasa lapar pudar, tetapi dari masa ke masa, penurunan berat badan cenderung kepada peter keluar. Apa yang dilakukan oleh Fen adalah menjaga fen menjadi cepat-cepat-Fred Astaire menyapu Ginger Rogers ke puncak-puncak ajaib. Sejak fenfluramine diambil dari pasaran, doktor telah mencari pengganti.

Pada tahun 1994, tiga tahun sebelum fen menjadi tidak tersedia, Michael Anchors, MD, seorang pakar berat badan dengan PhD dalam bidang biokimia dari Harvard dan amalan di Gaithersburg, Maryland, telah menemui rakan kongsi baru untuk phen secara tidak sengaja. “Saya mempunyai kira-kira sedozen pesakit pada fen-phen, tetapi fenfluramine mahal,” katanya. “Jadi saya bertanya kepada rakan sekerja bagaimana kombo berfungsi. Dia berkata, ‘Baiklah, ia dianggap SSRI,’ “semacam antidepresan. Anchors tertanya-tanya mengapa dia tidak dapat menggunakan ubat-ubatan SSRI yang lain, lebih murah, seperti Prozac. Dan ketika dia mencuba komentin Phentermine-Prozac (Phen-Pro), pesakitnya kehilangan berat badan. “Setahun selepas itu, diketahui bahawa fenfluramine bukan ubat SSRI,” katanya. “Jadi alasan awal saya untuk melakukannya adalah salah. Saya hanya bernasib baik kerana ia berfungsi. “(Kedua-dua Prozac dan fenfluramine menjejaskan serotonin neurotransmitter yang berkaitan dengan mood, tetapi dengan cara yang berbeza.)

Walaupun Anchors memegang paten pada Phen-Pro, tiada pengeluar belum memutuskan untuk menghasilkan kombo sebagai pil tunggal. Eli Lilly, pembuat Prozac, menjalankan penyelidikan awal tetapi memutuskan untuk tidak bergerak ke hadapan. (“Lilly tidak mengesyorkan gabungan Prozac dengan ubat-ubatan lain sebagai rawatan untuk penurunan berat badan,” kata jurucakap syarikat Sonja Popp-Stahly, sambil menambah bahawa Lilly tidak mengesyorkan penggunaan label luar dari sebarang ubat.)

Anchors berkata dia adalah yang terbaik untuk merawat obesiti yang berlebihan atau sederhana. “Saya mendapat 90 peratus kehilangan sekurang-kurangnya seperempat daripada jumlah berat badan mereka,” katanya. Kunci kejayaannya, dia merasakan, dia menghabiskan setengah jam bercakap dengan setiap pesakit, cuba mengubah bagaimana dia berkaitan dengan makanan. Ia membantu, dia menegaskan, bahawa kombo Phen-Pro “membunuh kelaparan di semua orang.”

Perbualan dengan Anchors menunjukkan betapa banyak latitud mana-mana doktor mempunyai dengan menetapkan ubat luar label:

Betapa berat badan berlebihan mesti pesakit untuk Anchors untuk merawatnya? “Satu paun,” jawabnya.

Serius?

“Serius. Jika anda bahkan satu paun lebih daripada yang anda mahu dan anda tidak berjaya dalam kehilangannya, kenapa saya tidak boleh membantu? Maksud saya, ini adalah ubat-ubatan yang selamat sekarang. Saya tidak boleh berfikir sebab tidak. “

Adakah dia akan melakukan ujian perubatan dahulu? “Saya pernah melakukan fizikal lengkap dengan ujian darah dan EKG [yang mencatatkan aktiviti elektrik jantung], tetapi kemudian saya bertanya kepada diri sendiri, Apa yang saya cari yang mungkin dapat mengubah apa yang akan saya lakukan? Jawapannya adalah, Tiada apa-apa. Jadi saya berhenti, “kata Anchors.

Walaupun Persatuan Doktor Bariatric Amerika, American College of Physicians dan Endocrine Society tidak mempunyai garis panduan tegas untuk menetapkan ubat diet, Institut Kesihatan Nasional menyenaraikan peningkatan tekanan darah dan penderitaan jantung sebagai kesan sampingan fentermin yang mungkin. Tetapi Ed Hendricks, MD, yang menjalankan Pusat Pengurusan Berat di Sacramento dan Roseville, California, dan kadang-kadang menetapkan pil combo off-label, telah melakukan penyelidikan yang, katanya, menunjukkan keselamatan phentermine. Dalam kajian yang tidak diterbitkan daripada 300 pesakit, dia mendapati bahawa kerana kesan menguntungkan penurunan berat badan, dadah sebenarnya menurunkan tekanan darah.

The FDA Weighs In (Sort Of)

Salah satu ubat Anchors yang kadang-kadang menggunakan Topamax, anticonvulsant yang diluluskan untuk mengubati epilepsi dan migrain. Kadang-kadang dijuluki Dopamax, ia terkenal menghasilkan kecenderungan dalam beberapa pengguna. Tetapi ia juga mempunyai kesan sampingan yang lebih menyenangkan: Orang yang mengambilnya kerana penyakit boleh menurunkan berat badan, satu fakta yang diperhatikan dalam kalangan diet sekitar 12 tahun yang lalu. Pada 2009, separuh daripada ahli Persatuan Pakar Bariatric Amerika telah menetapkan Topamax, selalunya dengan senapang patah menunggang kuda, menurut kaji selidik yang dilaporkan dalam edisi 2009 Obesiti (dan disokong oleh Hendricks).

Vivus, sebuah syarikat farmaseutikal di Mountain View, California, memutuskan untuk menggabungkan dua ubat itu ke dalam satu pil, Qnexa. Ujian ketat syarikat dengan lebih daripada 5,000 mata pelajaran menghasilkan hasil yang mengagumkan: Sepanjang setahun, orang-orang mengenai ubat kehilangan lebih daripada 13 peratus berat badan mereka. Anda hampir boleh mendengar ceria dari klinik obesiti dan Wall Street.

Senyap itu berhenti pada 28 Oktober, apabila FDA menolak untuk meluluskan Qnexa. Agensi itu bimbang bahawa ubat-ubatan itu boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan masalah jantung. Kadar jantung anda meningkat banyak apabila anda mengambil Qnexa, kata Sidney Wolfe, MD, pengarah Kumpulan Penyelidikan Kesihatan di organisasi pengawas Awam. Wolfe memberi keterangan kepada FDA terhadap kelulusan dadah (yang Vivus masih berharap dapat menang).

Doktor Lebih banyak yang diwawancarai yang menetapkan fen-Topamax cenderung untuk menggunakan sekurang-kurangnya dua kali lebih banyak phentermine dan Topamax seperti yang terkandung dalam Qnexa. Walau bagaimanapun, mereka kelihatan tidak faham dengan keputusan FDA mengenai gabungan itu. “Setelah ditetapkan phentermine dan Topamax selama 12 tahun,” kata Skversky, “saya tidak terjejas.” Anchors juga terus menggunakan phen-Topamax untuk orang tertentu. “Keputusan FDA tidak memberi kesan kepada amalan preskripsi saya,” katanya. Begitu juga dengan Hendricks.

Walaupun para doktor tidak peduli, ramai pakar yang terlibat dalam penyelidikan obesiti-ubat menggesa pakar perubatan untuk meletakkan brek pada kombo. “Terdapat rasional yang kuat untuk menggunakan gabungan,” kata George Bray, MD, ketua bahagian kegemukan dan metabolisme klinikal di Pusat Penyelidikan Biomedical Pennington di Louisiana. “Tetapi topiramate [Topamax] diluluskan untuk rawatan epilepsi dan migrain. Kegunaannya untuk obesiti tidak boleh disyorkan. “Arthur Caplan, PhD, profesor bioetika dan falsafah di University of Pennsylvania, menekankan bahawa pelbagai kombinasi pil-pil mungkin diambil selama bertahun-tahun dan pesakit mungkin mengalami interaksi buruk dan kesan sampingan – tetapi tanpa pemantauan yang datang dengan kelulusan FDA, pihak berkuasa tidak akan tahu.

Jangan mengharapkan kerajaan persekutuan berdiam diri. “Kedudukan FDA mengenai penggunaan luar label ialah jika seseorang menganggap ia masalah, itu diambil oleh papan perubatan negeri,” kata Eric Colman, MD, timbalan pengarah Bahagian Produk Metabolisme dan Produk Endokrinologi FDA, ketika ditanya tentang Gabung seperti Phen-Pro. “Sebagai pekerja FDA, saya tidak mempunyai kedudukan dalam satu cara atau yang lain menggunakan penggunaan dua ubat ini atau yang lain.”

Sekarang terdapat ubat kombo baru dalam perancangan: Contrave-yang pasangan naltrexone, digunakan untuk merawat ketagihan alkohol dan dadah, dengan antipepresan bupropion (Wellbutrin, Zyban) – diberikan jawapan oleh jawatankuasa penasihat FDA pada bulan Disember; Pada masa ini, keputusan agensi akhir masih belum selesai.

PENTING SEPERTI? 

Jennifer Sibley, kini bekerja sebagai pengarah projek di sebuah agensi iklan di Harrisburg, tidak menunggu ubat diluluskan oleh FDA; dia combo-pilled sendiri-dan kemudian menyesalinya.

Jika anda memutuskan bahawa manfaat yang digariskan di sini melebihi risiko, pertimbangkan garis panduan ini, dengan berunding dengan doktor biasa anda.

1. Jangan membeli dadah dalam talian. Kebanyakan daripada phentermine di Internet, sebagai contoh, dijual oleh penipu. “Ada begitu banyak perkara yang berlaku, kita tidak boleh polis semuanya,” kata Colman FDA.

2. Tahu risiko penyakit jantung anda dan memantaunya selepas anda memulakan rejimen ubat kombo, untuk mengesahkan bahawa mereka tetap stabil atau meningkatkan (kerana manfaat penurunan berat badan).

3. Pastikan anda mempercayai doktor sebelum anda mengisi preskripsi. Jika MD menetapkan kombinasi luar label, semak bahawa dia mempunyai kelayakan keyakinan yang menginspirasi-dan dengan jelas menerangkan semua risiko serta faedah.

4. Berhati-hati dengan apa-apa gejala yang luar biasa– sakit kepala, sakit otot, masalah ingatan-jika mereka tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan ubat yang anda ambil. Ubat boleh berinteraksi dengan tidak dapat diduga, jadi beritahu doktor anda jika mengalami perubahan; ia boleh menjadi tanda reaksi ubat yang serius.

5. Berfikir dua kali mengenai kombo ubat yang telah ditolak oleh FDA. Kegagalan untuk memenangi kelulusan bermakna pakar-pakar perubatan memburu penyelidikan dan memutuskan kombo itu tidak bersedia untuk masa utama. Sekiranya anda ingin meneruskannya, beri perhatian khusus kepada kemungkinan gejala yang dipetik sebagai sebab penolakan.

6. Cuba gunakan sebarang ubat sebagai batu loncatan untuk makan dengan lebih baik. Sebaiknya, ubat ini akan membantu memotivasi anda untuk membuat perubahan yang anda tahu sihat-dan boleh bertahan seumur hidup.

Asalnya diterbitkan dalam edisi Mac 2011 Lebih banyak.