Adakah anda mengambil antibiotik yang betul? Separuh masa kita tidak, kata kajian

Orang yang mengalami sakit tekak, jangkitan telinga dan jangkitan sinus mendapat antibiotik yang salah sekurang-kurangnya separuh masa, kata para penyelidik semalam.

Apabila orang mendapat antibiotik yang salah, bukan sahaja mereka sering tidak sembuh, tetapi ia dapat membantu “superbugs” yang tahan terhadap dadah berevolusi, menurut penyelidik.

Sakit tenggorokan, telinga atau sinus? Anda mungkin mendapat antibiotik yang salah

Okt.25.201602:41

Mereka berfikir sebahagian daripada masalah ini adalah bahawa pesakit meminta nama yang mudah diingati seperti “Z-Pack” dan kajian mendapati bahawa azithromycin, dadah Zithromax yang memberikan nama Z-Packs, adalah antara ubat yang paling disalahgunakan.

“Secara keseluruhan, hanya 52 peratus pesakit yang dirawat dengan antibiotik untuk jangkitan sinus, jangkitan telinga tengah dan faringitis (sakit tekak) menerima rawatan lini pertama yang disyorkan dengan menetapkan garis panduan,” Dr. David Hyun, pakar penyakit berjangkit di Amanah Amanah Pew , memberitahu NBC News.

Ini adalah di atas penemuan yang dikeluarkan awal tahun ini yang menunjukkan sekurang-kurangnya satu pertiga daripada orang yang mendapatkan antibiotik tidak memerlukannya. Diambil bersama, kedua-dua kajian itu menunjukkan banyak penyalahgunaan antibiotik yang buruk, para penyelidik menulis dalam laporan lengkap yang diterbitkan dalam Journal of the American Medical Association’s JAMA Internal Medicine.

Antibiotik yang terlalu banyak: Apa yang anda perlu ketahui

Mei.04.201602:27

Adakah saya memerlukan antibiotik?

Pasukan di Pew, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, Universiti Utah dan di tempat lain memilih jangkitan telinga, sakit tekak dan jangkitan sinus kerana mereka menghasilkan 44 juta preskripsi antibiotik setahun.

Ia hanya sesuai untuk menetapkan antibiotik untuk keadaan ini. Strep tenggorokan mudah dirawat dengan antibiotik, dan jika kanak-kanak yang mempunyai jangkitan telinga tengah mempunyai luka yang mengalir keluar, pakar pediatrik biasanya akan memberikan antibiotik. Jangkitan sinus yang berlanjutan boleh dibantu dengan antibiotik.

Tetapi lebih banyak tenggorokan sakit dan jangkitan telinga disebabkan oleh virus, dan antibiotik tidak akan berbuat apa-apa untuk membantu pesakit. Infeksi Sinus kadang-kadang boleh melibatkan bakteria tetapi sering disebabkan oleh virus atau kulat.

Apabila antibiotik dipanggil, ia harus menjadi satu asas – biasanya amoxicillin, kata pasukan Pew. Walau bagaimanapun, itu bukan apa yang biasa orang dapat.

“Antibiotik bukan antaramuka yang pertama yang digunakan untuk jangkitan sinus, jangkitan telinga tengah dan faringitis adalah macrolides (seperti azithromycin), kelas antibiotik spektrum luas (yang mensasarkan pelbagai bakteria bakteria) yang kerap ditetapkan dalam tetapan pesakit luar , “Tulis pasukan Pew dalam laporan mereka.

“Walau bagaimanapun, makrolida tidak disyorkan untuk sinus atau jangkitan telinga tengah dan disyorkan untuk pharyngitis hanya untuk pesakit yang mempunyai alergi terhadap kelas antibiotik penisilin.”

Bila antibiotics are necessary
Apabila antibiotik diperlukan. Tanya doktor anda, saya mengambil jenis yang betul? HARI INI

Kenapa doktor akan menetapkan ubat yang salah?

Permintaan pesakit adalah satu sebab, kata Hyun. “Kami telah melihat kajian yang menunjukkan preskripsi doktor dipengaruhi oleh jenis tekanan pesakit dan jangkaan untuk menerima antibiotik,” katanya..

Mereka boleh mengatakan sesuatu di sepanjang garis “Saya mendapat Z-pek kali terakhir dan saya menjadi lebih baik lagi,” kata Hyun. Doktor ingin membantu, dan mereka hanya boleh melipat dan memberikan mudah untuk mengambil Z-pack, yang mengandungi sebilangan pil dalam pakej anggun.

Azithromycin kadang-kadang boleh berfungsi jika diambil hanya tiga hingga lima hari, lebih pendek daripada amoksisilin, katanya, yang juga boleh menarik kedua-dua pesakit dan doktor bimbang bahawa pesakit akan berhenti mengambil ubat mereka terlalu lama.

BERKAITAN: Apa yang TIDAK lakukan jika anda mempunyai selesema

Hyun berkata doktor mungkin juga percaya pesakit mereka mahukan antibiotik tertentu. Ia penting, katanya, bagi doktor untuk menjelaskan mengapa mereka atau tidak menetapkan antibiotik tertentu.

Dalam sesetengah kes, orang mungkin alergi terhadap penisilin – amoksisilin adalah versi penisilin – tetapi penyelidik mengambil kira ini.

Adakah ini antibiotik yang betul?

Berita baiknya ialah kebanyakan kanak-kanak dengan jangkitan telinga mendapatkan preskripsi yang tepat. Dalam laporan berasingan dalam Perubatan Dalaman JAMA, Dr. Adam Hersh dari University of Utah dan rakan-rakan mendapati bahawa 67 peratus – dua pertiga – kanak-kanak dengan jangkitan telinga mendapat preskripsi yang betul. Tetapi hanya 37 peratus orang dewasa dengan sakit tekak dan jangkitan sinus.

“Kajian ini menyediakan bukti mengenai penggunaan berlebihan antibiotik bukan antaramuka yang pertama.”

Pasukan menggunakan dua tinjauan kebangsaan yang besar dari tahun 2010 dan 2011, yang mereka katakan adalah yang terkini. “Kami tidak mempunyai sebab untuk mempercayai corak amalan telah banyak berubah,” kata pasukan Hersh.

Pakar-pakar perubatan telah mengadu tentang penyalahgunaan antibiotik selama dua dekad, tetapi mesej itu masih tidak dapat dilalui, kata Hyun.

Pesakit juga perlu bersusah payah untuk diri mereka sendiri dan doktor mereka. Tanya: “Adakah antibiotik benar-benar diperlukan? Adakah ini antibiotik yang betul? ‘” Katanya.

CDC mengatakan lebih daripada 2 juta orang dijangkiti kuman yang tahan dadah setiap tahun, dan 23,000 mati akibat jangkitan mereka