Adakah ada orang yang tidak boleh jatuh cinta?

Q. Adakah terdapat orang yang tidak mampu secara emosi jatuh cinta? Saya bertanya kerana baru-baru ini saya berpisah dengan seorang gadis yang hebat. Saya tidak merasakan emosi yang mendalam berkembang. Jadi saya memotong tali lebih cepat daripada kemudian.

Ini hanya boleh difailkan di bawah kategori “dia bukan satu” hubungan yang gagal. Tetapi ketika saya melihat sejarah kencan saya (saya hampir 30, jadi ia menjadi sejarah yang sangat tebal), saya perhatikan bahawa saya tidak pernah benar-benar mengembangkan perasaan yang lebih mendalam yang mungkin saya miliki. Pasti, terdapat beberapa sebab yang baik untuk beberapa perpisahan saya (dia terlalu mengawal, atau kami mempunyai kepentingan yang sama sekali berbeza). Tetapi saya biasanya mendapati diri saya menggunakan fakta tersebut sebagai alasan untuk jaminan.

Sebenarnya, saya tidak pernah merasakan hubungan yang mendalam di tempat pertama – walaupun sebelum masalah muncul. Namun, ramai gadis yang telah bertarikh saya seolah-olah telah melekat padaku, sering kali membuat perpisahan yang menyakitkan dan berantakan.

Saya sedar kitaran ini melumpuhkan saya. Saya benci berpecah dengan orang! Saya tidak suka menyakiti wanita dan rasa bersalah yang mengiringinya. Jadi sekarang saya takut untuk kembali ke sana. Saya tidak mahu menyakiti orang lain, tetapi kehidupan tidak begitu menyenangkan apabila anda tidak mempunyai seseorang untuk berkongsi dengannya.

Jadi, saya tertanya-tanya jika ada sesuatu yang menghalang saya daripada membangunkan sambungan emosi yang mendalam. Atau saya hanya kecewa tentang pemisahan terakhir ini dan overthinking?

Saya tidak boleh berhenti berfikir tentang gadis yang terakhir saya berpecah. Saya merinduinya, tetapi saya takut jika saya menghubunginya dan entah bagaimana memujuknya untuk memberi saya tembakan kedua, saya tidak akan mengalami perasaan untuknya dan akan berpisah dengannya lagi. Jadi saya akhirnya menyedari bahawa saya mempunyai perasaan yang lebih mendalam untuknya, atau saya hanya mendapat kesepian dari kekurangan dating yang dikenakan diri ini?

A. Sukar untuk mengatakan dengan pasti. Sesetengah orang mempunyai kesukaran yang sebenar-benarnya jatuh cinta. Mereka cenderung untuk membuat rakan kongsi yang buruk.

Saya tidak akan pada masa ini termasuk diri anda di kalangan mereka. Hakikat bahawa anda bertanya pada diri sendiri soalan-soalan sedemikian menunjukkan anda sedar diri, yang merupakan tanda positif bahawa anda mampu perasaan dan keintiman yang lebih dalam.

Pada usia 30, agak terlalu awal untuk mengetahui satu cara atau yang lain. Walaupun saya tidak dapat memberikan jawapan yang pasti tentang keadaan anda, saya boleh memberi anda beberapa perkara untuk difikirkan.

Adakah anda mempunyai hubungan-hubungan yang mendalam, yang tahan lama dengan rakan-rakan lelaki, rakan sekerja atau saudara-mara? Orang yang tidak mempunyai lampiran yang mendalam mungkin mempunyai masalah dengan kepercayaan dan tidak dapat benar-benar dekat dengan orang lain. Ia juga mungkin bahawa orang-orang seperti itu mempunyai sifat keperibadian yang membuat mereka takut mempunyai perasaan yang mendalam, atau mereka bertindak dengan cara yang mendorong orang lain pergi. Sekiranya anda tidak mempunyai hubungan jangka panjang yang penting, saya akan menganggapnya sebagai tanda kesukaran untuk mengekalkan keintiman.

Fakta bahawa anda merasa terganggu apabila anda berpisah dengan seorang gadis, dan anda tidak mahu menyakiti perasaannya, adalah satu petanda yang baik juga. Memecah membuat anda merasa busuk – yang bukan cara seorang lelaki narcissistic berfikir. Empati sebenar adalah baik dari segi mencari dan tetap cinta.

Kaji sama ada hubungan masa lalu anda telah menjadi sangat teruk. Sesetengah orang tidak boleh mempunyai hubungan yang sangat mendalam, tetapi mereka pandai mencetuskan kekacauan dan drama. Orang yang impulsif, murung atau bertanggungjawab secara emosional mungkin tidak dapat membentuk lampiran dengan baik, tetapi cenderung mempunyai hubungan roller-coaster di mana mereka meniup panas dan sejuk.

Ingat, juga, terdapat faktor-faktor masyarakat. Hari-hari ini, orang dewasa cenderung tertunda. Orang ramai menghadiri kolej dan sekolah lepasan, kembali ke rumah ibu bapa mereka dan, pada amnya, hidup seperti remaja hingga 20-an. Dalam banyak cara, 30 adalah 20 baru, dengan 30 tahun berumur dewasa yang agak muda.

Sekiranya anda bertanya soalan yang sama pada usia 50 tahun dan ingin menjadi hubungan monogami jangka panjang, saya akan mengatakan bahawa, di belakang, jelas ada masalah.

Walau bagaimanapun, tidak munasabah pada ketika ini untuk meneruskan masa depan yang tetap jika itu yang anda mahu (dan kedengarannya seperti yang anda lakukan).

Bagi gadis yang anda hilang: Jika anda hanya kesepian, anda mungkin akan melihat ke arah seorang gadis lain. Fakta yang anda fikirkan tentang gadis tertentu ini mungkin bermakna. Adakah anda menamatkannya dengan cepat? Teruskan dan cuba untuk kembali bersama – tetapi pertimbangkan kemungkinan dia tidak mahu.

Anda boleh memberikan perkara lain satu atau dua tahun untuk melihat apakah coraknya berterusan. Jika anda benar-benar merasakan bahawa anda hanya boleh mencintai dari jauh tetapi tidak dekat – contohnya, jika anda merindui gadis ini tetapi sebaik sahaja anda berada bersama dia, anda merasa terpaksa berpecah – anda mungkin mahu meneroka perasaan anda dengan lebih profesional.

Gail Bottom Line: Jika anda ingin jatuh cinta tetapi merasa anda tidak boleh, periksa hubungan anda yang lain dan sifat keperibadian anda untuk petunjuk mengapa.

Dr Gail Saltz adalah pakar psikiatri dengan New York Presbyterian Hospital dan penyumbang tetap TODAY. Buku terbarunya ialah “Anatomi Kehidupan Rahsia: Psikologi Kehidupan yang Berbohong.” Dia juga merupakan pengarang “Amazing You! Mendapatkan Pintar Mengenai Bahagian Peribadi Anda, “yang membantu ibu bapa menangani soalan-soalan kanak-kanak prasekolah mengenai seks dan pembiakan. Buku pertamanya, “Menjadi Nyata: Mengatasi Cerita-Cerita Kami Beritahu Kami Yang Memegang Kami Kembali,” diterbitkan pada tahun 2004 oleh Riverhead Books. Ia kini boleh didapati dalam versi paperback. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, anda boleh melayari laman webnya, www.drgailsaltz.com.