‘A – lubang survival guide’: 9 tips untuk menangani jerks

Mereka di luar sana, membuat hidup anda sengsara, menghancurkan jiwa anda – mungkin berkembang di pejabat atau lingkaran sosial anda: jerks, backstabbers, atau meletakkan dengan jelas, lubang.

Bob Sutton tahu semua tentang mereka, menjelaskan bagaimana merosakkan mereka dalam penjual terbaiknya, “Peraturan No A – lubang.” Sekarang, profesor pengurusan Universiti Stanford menawarkan nasihat praktikal mengenai apa yang perlu dilakukan jika anda menghadapi masalah seperti toksik personaliti dalam buku barunya, “Panduan Survival A – lubang: Bagaimana Menangani Orang Yang Mengobati Anda Seperti Kotor.”

“Yang paling buruk bagi saya untuk berurusan adalah orang pintar yang strategik. Mereka juga boleh menjadi yang paling berjaya, kerana mereka adalah orang yang tahu kapan untuk menghidupkan dan mematikannya, “kata Sutton HARI INI..

Kenapa menjadi jerk membayar

Jun.01.201500:54

“Mereka tahu apa yang hendak dikatakan tentang anda di belakang anda, apa yang harus dikatakan kepada wajah anda. Mereka adalah orang-orang yang tidak kehilangannya dan mula menjerit di depan umum. Orang-orang yang tersentuh strategik benar-benar berbahaya. “

Niche penyelidikan Sutton telah melanda saraf sedemikian dan menarik begitu banyak kisah dan komen peribadi dari pembaca bahawa dia meletak jawatan untuk selalu dikenali sebagai “The A-hole Guy.”

Berikut adalah sembilan tipsnya:

1. Jangan menjadi mangsa kepada buta a – lubang.

Sekiranya anda mempunyai bos yang bermakna, rakan sekerja atau kawan-kawan beracun, jangan menipu diri sendiri tentang perkara yang mengerikan, Sutton menasihati.

“Apabila kita berada dalam keadaan di mana kita tahu perkara-perkara buruk, kita mula memberitahu diri kita pada dasarnya berbohong untuk meneruskannya: ‘Ia tidak benar-benar buruk,'” katanya. Tetapi toleransi penyalahgunaan boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal, hubungan dan corak tidur anda.

Nasihat utama Sutton adalah untuk cuba keluar dari situasi, jika mungkin. Dia tahu ia tidak mudah: “Jika ia adalah pekerjaan terbaik yang anda boleh dapatkan dan anda tidak mempunyai pilihan lain, atau jika anda berhenti sekarang dan ia merosakkan kerjaya anda – kadang-kadang dalam hidup, anda hanya perlu melekatkannya.”

2. Jauhkan jarak anda, secara literal.

Terdapat bukti yang baik bahawa semakin dekat anda duduk jerk – dalam jarak 25 kaki – anda “mungkin akan menangkap penyakit ini,” kata Sutton. Penularan emosional bermakna anda secara tidak sedar meniru tingkah laku orang di sekeliling anda. Minta meja jauh.

Di pejabat terbuka, apa sahaja yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan sedikit jauh dari jerk akan membantu. Ambil rehat dan melarikan diri ke kopi, lorong, bilik mandi atau lain-lain “zon bebas liang” untuk dikumpulkan semula.

3. Dapatkan jarak emosi juga.

Mengurangkan interaksi anda dengan jerk ke menetes kerana dia dapat menikmati menonton anda bereaksi.

“Jika anda mempunyai seseorang dalam hidup anda, terutamanya orang yang Machiavellian – otak mereka menyala dan ia membuatkan mereka berasa sihat apabila anda berasa buruk, nampaknya terluka atau terganggu – cuba melambatkan pendedahan,” Sutton menasihati.

Sekiranya anda tidak boleh mengabaikan orang itu atau berhenti melihatnya, mengambil jam atau hari untuk membalas e-mel mereka dan merentangkan masa antara pertemuan tatap muka. Buang irama jerk dan kurangkan komunikasi anda dengannya sebanyak mungkin.

Adakah anda dikelilingi oleh jerks? Mungkin awak juga!

30.30.201701:08

4. Lay rendah.

Pendekatan ini mungkin menyakitkan jika anda berbakat dan produktif, tetapi tanpa disedari dan tidak membuat gelombang boleh melindungi anda dari kemarahan tersentak.

“Sekiranya anda berkarisma atau menarik, ia lebih menarik perhatian anda,” kata Sutton. “Apabila anda membosankan, sangat mengagumkan apa yang boleh anda lalui kerana orang tidak memberi perhatian kepada anda.”

5. Fokus pada bagaimana perasaan anda pada masa akan datang.

Apabila jerk menjengkelkan anda, bayangkan keadaan seolah-olah ia sudah berada di belakang anda. Katakan kepada diri sendiri: “Seminggu dari sekarang atau setahun dari sekarang, ini tidak akan mengganggu saya sama sekali.”

Inilah teknik kegemaran Sutton: “Kami sebagai manusia boleh melakukan perjalanan masa khayalan,” katanya.

6. Ciumlah sehingga jerk.

Ini adalah nasihat yang kontroversial, tetapi Sutton berkata mencium boleh berfungsi sebagai strategi pertahanan jika anda bekerja untuk seorang narsis yang memohon pujian dan akan bermula setelah anda jika anda berhenti memuji dia.

Ia juga boleh menjadi berkesan pada “tiran kecil,” orang-orang dalam kedudukan prestij rendah dengan beberapa kuasa atas nasib anda. Mereka boleh menjadi jahat dan membantah sebagai satu cara untuk mengawal dan membuat diri mereka merasa lebih penting. Sekiranya anda selesa dengan mereka, anda mungkin akan kurang sedih dan mengubahnya menjadi sekutu, kata Sutton.

Kesalahan terbesar untuk dielakkan di tempat kerja

Februari.26.201402:55

7. Melawan balik.

Pakar tidak tahu bila terbaik untuk melawan. Jika anda tergoda untuk melakukannya, Sutton mencadangkan untuk bertanya kepada diri sendiri beberapa soalan penting terlebih dahulu: Berapa banyak pilihan pekerjaan yang anda miliki? Berapa kuat sekutu anda? Bolehkah anda mempunyai perbualan satu-satu dengan penindas anda dan melihat apakah ia akan mempengaruhi kelakuannya? Bolehkah anda membentuk penyokong supaya anda boleh mengadu sebagai satu kumpulan? Bolehkah anda mendokumenkan tingkah laku kasar?

8. Tunggu mereka.

“Jika anda bersabar dan mempunyai kemampuan ketika anda sedang berjuang satu lubang dan anda tidak menang sekarang – jika anda terus membina sekutu dan anda terus mendokumentasikan, masa boleh datang apabila anda boleh menolak orang itu. Ia bergantung kepada berapa lama masa anda, “kata Sutton.

9. Mengetahui jika anda adalah lubang a.

Mungkin anda masalah atau anda menyokong seseorang yang jerk, kata Sutton. Apabila anda menyumbang kepada masalah ini, anda secara amnya tidak mempunyai kesedaran diri sendiri.

“Mantra … adalah: Cepatlah melabel diri anda sebagai lubang – lubang dan lambat melabel orang lain,” katanya.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.

Pasukan editorial TODAY fikir perkara ini adalah berita yang layak – dan kami harap anda juga melakukannya. HARI INI mempunyai hubungan afiliasi, jadi kami dapat memperoleh porsi kecil dari hasil pembelian anda. Item dijual oleh peruncit, bukan oleh HARI INI. Semua harga tertakluk kepada perubahan dan item boleh dijual berdasarkan inventori saudagar.

Loading...