8 tanda amaran bahawa seorang lelaki mengalami krisis midlife

Kereta sukan dan hairpieces. Menghancurkan buaian dan melarikan diri. Pasti mereka klise, tetapi jika imej-imej ini melompat ke dalam fikiran apabila anda mendengar perkataan “krisis midlife,” anda tidak bersendirian.

Perkara mengenai klise, bagaimanapun, adalah kebanyakannya berdasarkan fakta. Dalam kes ini, fakta-fakta yang mengejutkan. Lebih separuh daripada responden untuk tinjauan pendapat di Notmuch.com, sebuah laman web yang dihasilkan oleh Wisconsin Public Radio, mengatakan bahawa krisis midlife adalah “pengalaman yang sangat nyata, yang sangat menyedihkan kita semua pergi pada satu masa atau yang lain. “

Adakah ini bermakna bahawa lelaki dalam hidup anda mengalami penderitaan melalui krisis sendiri? Tidak semestinya, tetapi di sini adalah lapan gejala krisis kelam kabut lelaki dan apa yang boleh anda lakukan terhadap mereka:

Lebih banyak pasangan berpecah dalam pertengahan umur tanpa penyesalan

03.03.201403:11

1. Dia mengatakan kehidupan adalah melahirkan

Sekiranya lelaki anda pernah menyukai pekerjaannya dan gembira di rumah tetapi kini mengungkapkan kegelisahan atau sikap tidak peduli, dia mungkin akan menuju ke arah krisis pertengahan umur. Biasanya terdapat dua sebab untuk ini: Sesetengah lelaki memukul usia pertengahan dan mendapati bahawa banyak mimpi mereka telah hilang (dan mungkin tetap) tidak dipenuhi. Lelaki lain bertindak balas dengan cara ini kerana mereka telah mencapai begitu banyak gol kerjaya yang mereka tertanya-tanya jika ada apa-apa ditinggalkan untuk melakukan. Tidak kira punca itu, seorang lelaki yang bosan mahu menggegarkan rutinnya. Biasanya, ini bermakna apa-apa daripada berhenti kerja untuk membuat rancangan yang kerap untuk melukis bandar merah dengan “anak-anaknya.”

Apabila ini berlaku dalam perkahwinan atau hubungan, adalah perkara biasa bagi wanita untuk menghibur diri mereka sendiri dengan memikirkan itu hanya fasa. Tetapi pakar mengatakan itu adalah satu kesilapan. “Terdapat kecenderungan untuk mengabaikan, menolak atau menafikan isyarat pada masa ini, dengan harapan mereka akan hilang,” menurut Lifematters.com, perpustakaan artikel dalam talian yang direka untuk mendidik orang tentang kesihatan dan kesejahteraan. “Kami bekerja lebih keras atau mengalih perhatian diri hanya untuk menangguhkan yang tidak dapat dielakkan, selama berbulan-bulan atau, kadang-kadang, tahun.” Kadang-kadang, seorang lelaki mungkin merasa tidak dicabar untuk masa yang lama dan itu boleh mengambil tol serius pada hubungan. Jadi, apa yang boleh anda lakukan? Beri perhatian kepada kegelisahan pasangan anda dan benar-benar mendengar ketika dia berbicara kepada anda tentang kebimbangannya. Galakkan dia untuk membuat perubahan kecil – mencuba masakan baru, mengambil hobi-berbanding dengan yang lebih drastik seperti menenggelamkan kesedihannya di bar tempatan atau berpindah ke Bora Bora.

2. Dia berfikir tentang (atau sudah) mempunyai hubungan sulit

Adakah suami yang lama dan setia mempunyai mata mengembara sejak kebelakangan ini? Adakah wanita pelik memanggil rumah itu? Adakah baju beliau reek parfum orang lain? Adakah dia mempunyai pelbagai alasan – dari membantu kawan-kawan untuk bekerja lewat – untuk menjelaskan mengapa dia tidak berada di rumah sejak kebelakangan ini? Sekiranya anda bertanya soalan anda sendiri, suami anda mungkin menipu anda. Ini adalah salah satu daripada keputusan yang menyakitkan daripada krisis midlife. Jim Conway, ahli psikologi dan pengasas bersama Midlife Dimensions, kumpulan yang menawarkan kaunseling dan sokongan kepada pasangan usia muda dan anak-anak mereka, mengatakan bahawa orang-orang yang berumur setengah abad sering “berpaling” dan mula memberi tumpuan lebih kepada orang dan perasaan, tetapi ironinya beberapa perkahwinan menderita untuk ia; lelaki mudah ditarik masuk ke dalam urusan jika isteri mereka tidak memahami perubahan di dalamnya dan perhubungan terputus, kata Conway. Tetapi jika dia mempunyai masalah, ingatlah bahawa ia tidak pernah salah. Dia membuat pilihan untuk memecahkan janji anda. “Bolehkah seorang isteri menghalang urusan pertengahan umur? Mungkin tidak,” kata Pat Gaudette, pengasas The Midlife Wives Club dan pengarang bersama “Bagaimana untuk Survive Krisis Midhara Suami Anda.” “Dia boleh menghadapi, menuntut, memberi ultimatum, tetapi jika seorang lelaki di tengah krisis dia tidak akan mendengar.”

Krisis pertengahan umur: Adakah mitos? Sesetengah pakar mengatakan ya

Mei.23.201604:34

3. Dia tiba-tiba membuat keputusan mengenai wang dan / atau kerjayanya

Beri perhatian jika suami anda tiba-tiba kehilangan minat dalam kerjayanya, mahu yang berlainan atau splurged pada Ferrari merah dia selalu bermimpi memandu (walaupun anda mempunyai gadai janji untuk membayar). Tindakan ini menunjukkan keinginan mendadak lelaki anda untuk hidup sepenuhnya. Dia mungkin berfikir, “Mungkin saya boleh buat semua perkara yang saya keluarkan pada masa mudaku.” Ini tanda pasti krisis midlife. Tetapi simptom ini lebih mudah diatasi sebagai pasangan daripada yang lain. Penasihat Midlife Robert L. Adams mengatakan bahawa lelaki dan wanita hanya salah faham antara satu sama lain. “Seringkali, suami takut mereka hanya akan mengganggu isteri mereka jika mereka menaikkan idea baru sebelum mereka yakin itu adalah arahan yang baik untuk masuk,” kata Adams. “Dalam erti kata lain, apa yang muncul ‘kebencian’ kepada isteri sebenarnya adalah hasil proses pemikiran yang panjang di pihak suami.” Ini adalah jenis keluhan yang memerlukan kesabaran dan komunikasi. Cuba fahami mengapa perubahan kerjaya, pembelian utama atau pelaburan penting untuknya dan bagaimana dia sampai pada kesimpulan ini. Kemudian bincangkan perkara secara rasional.

4. Dia membuat perubahan dramatik dalam gaya peribadi atau penampilannya dan tiba-tiba menghabiskan banyak masa di depan cermin

Sekiranya lelaki anda telah menendang rasa sia-sia (contohnya, mahu palam rambut atau mula mendapat rawatan muka walaupun dia suka berseronok di hujung minggu tanpa mandi), maka anda mungkin menghadapi masalah. Jika lelaki yang selalu membanggakan dirinya di hidung Romnya kini bercakap tentang rhinoplasti, maka masalah anda sedikit lebih besar. Langkah pertama untuk merangsang ego memar (dan penuaan) lelaki anda adalah untuk memuji dia. Kadang-kadang, bagaimanapun, ini tidak mencukupi. Itulah ketika anda hanya perlu bersabar.

Malangnya, peningkatan kesombongan yang meningkat kadang-kadang merupakan tanda bahawa seorang lelaki mempunyai hubungan sulit. Jelas sekali ini masalah yang lebih besar yang biasanya memerlukan kaunseling pasangan untuk memperbaiki hubungan, jika mungkin sama sekali.

Pengarang ‘Lima Puluh Shades of Gray’: ‘Krisis pertengahan’ membawa kepada novel beruap

17.17.201200:00

5. Dia mempunyai minat yang sedikit untuk menghabiskan masa (atau melakukan seks) dengan anda

Bagi pasangan yang mempunyai kehidupan seks yang tidak wujud sebelum mencapai usia separuh, kurang lebih 50 orang tidak semestinya bermakna hubby sedang dalam krisis. Tetapi jika dia seolah-olah bergelut dengan harga dirinya atau secara umum tidak berpuas hati, seks mungkin menjadi beban tambahan kepadanya. Sebaliknya, jika dia berselisih, dia mungkin akan membesarkan kamu dengannya, jadi anda tidak mengesyaki. Perhatikan perubahan utama dalam satu cara atau yang lain. Dan, sekali lagi, tanyakan kepada suami anda tentang apa-apa yang mengelirukan anda. Pakar-pakar bersetuju bahawa kemahiran komunikasi yang baik adalah penting untuk setiap perkahwinan dan amat berguna semasa krisis midlife-nya atau anda!

6. Dia minum terlalu banyak atau menyalahgunakan bahan lain

Yang jelas. Bau arak pada nafasnya, botol kosong di sekitar rumah, mata darah dan kelakuan tidak menentu adalah semua tanda-tanda bahawa lelaki anda mungkin mempunyai masalah minum yang serius. Tetapi ini adalah satu masalah yang mungkin dihadapi oleh lelaki anda sendiri. “Seorang isteri boleh memberitahu suami bahawa dia tidak bersetuju dengan tingkah lakunya, tetapi dia tidak boleh ‘membuat’ dia menghentikan apa-apa tingkah laku yang dia tidak mahu berhenti,” kata Gaudette. “Kaunseling untuknya, dia atau kedua-duanya mungkin membantu pasangan melalui krisis ini, tetapi dia mesti bersedia.” Sekiranya dia tidak menganggap dia mempunyai masalah, Gaudette menyarankan bahawa orang yang disayanginya menyertai Al-Anon atau satu lagi kumpulan yang sama yang memberikan sokongan kepada saudara-saudara dari orang yang bergantung kepada bahan.

Cara memberi dan menerima pengampunan, memperbaiki hubungan

Apr.29.201602:27

7. Dia memaparkan tanda-tanda klasik kemurungan – lebih banyak tidur, kehilangan selera makan, rasa sakit

Tingkah laku ini sering disebabkan oleh tragedi keluarga seperti kematian ibu bapa atau satu lagi kejutan kepada sistem seperti terbuang dari pekerjaan yang lama. Peristiwa kehidupan yang sukar juga boleh mencetuskan kemurungan dan memburukkan lagi krisis midlife. Walaupun Persatuan Psikologi Amerika melaporkan bahawa kemurungan memberi kesan kepada lebih daripada 6 juta lelaki setiap tahun, ramai lelaki memilih untuk mengabaikan tanda-tanda kerana mereka menganggapnya sebagai “secara tidak sengaja” untuk mengakui mereka merasa biru dan tidak bermoral. Sekiranya anda melihat gejala-gejala ini pada lelaki anda, anda pasti boleh menggalakkannya untuk melihat ahli terapi, psikologi atau pemimpin agama yang boleh menasihati beliau. Ia bukan perkara biasa untuk pasangan memerlukan sokongan tambahan sendiri dalam kes-kes ini. Anda mungkin mahu menyertai dia di pasangan terapi atau melakukan perkara yang sama dengan anda sendiri.

8. Dia terlalu nostalgia dan sentiasa mengingati tentang masa mudanya atau cinta pertamanya

Pada pertengahan umur, sesetengah lelaki mula merenungkan “bagaimana jika,” dan mereka mempersoalkan keputusan mereka yang lalu. Perkara yang tidak disukai tentang nostalgia, bagaimanapun, adalah bahawa semua orang melihat masa lalu melalui gelas berwarna mawar. Sudah tentu, anda tahu bahawa suami anda tidak tahu apa yang pasti berlaku jika dia telah berkahwin dengan teman wanita sekolah tinggi (kecuali jika anda adalah teman wanita sekolah tinggi), tetapi sekarang dia boleh bermimpi tentang apa yang akan menjadi seperti – dan peluangnya, dia hanya ingat bahagian hubungan mereka yang baik. Fantasi ini terasa sangat baik untuknya kerana walaupun dia mencintai anda, dia boleh meninggalkan anak-anak, kerja-kerja dan bil-bil dari haridreams beliau tentang cinta pertamanya. Tetapi jangan risau. Dunia percaya diri ini hanya berbahaya jika dia mula menjalin hubungan dengan wanita yang bersangkutan atau menarik aksi liar dengan saudara persaudaraannya yang lama dalam nama hari yang baik.

Francesca Di Meglio adalah penulis sumbangan untuk iVillage. Ikuti dia di Google +.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.