8 pakar kardiovaskular cuba mengelak

Kardiologi melihat secara langsung apa diet yang boleh dilakukan untuk jantung anda.

Lebih daripada 600,000 orang mati penyakit kardiovaskular di A.S. setiap tahun – penyebab kematian utama bagi lelaki dan wanita, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

Tidakkah anda ingin mengurangkan risiko anda?

4 makanan yang boleh membunuh anda (dan 6 untuk membantu anda hidup lebih lama)

Mac.08.201703:10

Hippocrates terkenal dengan kata-kata, “Biarlah makanan menjadi ubat anda,” dan itu berlaku untuk kesihatan jantung: Diet sangat penting, kata Dr Andrew Freeman, pengarah pencegahan kardiovaskular dan kesejahteraan di Kesihatan Yahudi Nasional di Denver, Colorado, dan ahli Majlis Kepimpinan Seksyen Majlis Penyakit Kardiologi Amerika College of Cardiology.

“Jika anda pergi ke bahagian dunia di mana mereka tidak terdedah kepada gaya hidup Barat, bermakna gaya hidup yang tidak aktif dan makanan diproses, penyakit jantung adalah sangat terhad,” kata Freeman kepada HARI INI..

Walau bagaimanapun, tidak semestinya mungkin untuk menghapuskan makanan masalah, jadi kesederhanaan dan kawalan bahagian adalah kunci.

“Tidak ada makanan yang akan menyelamatkan nyawa anda … Dan tidak ada yang akan membunuh anda. Ini kira-kira kira-kira, “kata Dr. Sharonne Hayes, profesor ubat kardiovaskular dan pengasas Klinik Hati Wanita di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota..

“Jadi Cheetoecake sekali-sekala tidak akan membunuh anda, tetapi ia sebenarnya adalah apa yang anda makan dan berapa banyak yang anda makan yang begitu kritikal.”

HARI INI meminta Freeman dan Hayes untuk berkongsi beberapa makanan teratas yang mereka cuba menghindari atau membatasi untuk kesihatan yang optimum. Berikut adalah lapan perkara dalam senarai mereka:

1. Bacon, sosej dan daging lain yang diproses

Hayes, yang mempunyai riwayat penyakit jantung koronari, adalah seorang vegetarian. Tetapi sebelum dia berhenti memakan protein haiwan sekitar 25 tahun yang lalu, dia mengelakkan daging yang diproses kerana mereka tinggi kalori, lemak tepu, garam dan menambah bahan seperti nitrat.

Ia bukan hanya kesihatan jantung yang mungkin terjejas oleh kekacauan dalam anjing panas, salami, bacon, ham dan jerky: Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memutuskan makan daging yang diproses menyebabkan kanser, Freeman menegaskan.

Adakah daging merah tidak baik untuk jantung anda?

Nov.05.201400:17

2. Cip kentang dan makanan ringan yang diproses dan dibungkus yang lain

Mengelak dari kantong kecil karbohidrat asin, yang mungkin anda hadapi dalam mesin layan diri, para doktor dinasihatkan.

“Nilai kebudayaan kami adalah kemudahan, yang bagus, tetapi kemudahannya tidak bermakna anda perlu makan makanan yang dibungkus dengan tambahan gula dan garam,” kata Freeman. “Alam telah menyediakan makanan tepat yang harus kita makan; kita hanya perlu makan mereka. “

Makanan mudah, mudah alih, semulajadi ini termasuk epal, wortel dan buah-buahan dan sayur-sayuran lain – semua pilihan kaya nutrien-penuh.

Hayes bersetuju dengan banyak pakar pemakanan bahawa karbohidrat mudah – yang terdapat dalam cip, roti dan keropok – adalah masalah yang lebih besar daripada lemak. Cari cara untuk meningkatkan kerumitan apa yang anda makan, dari segi bijirin dan nutrien lain, dia dinasihatkan.

3. Pencuci mulut

Nikmati gula tambah dalam jumlah yang sangat terhad, jika sememangnya, Freeman menyatakan.

Ketika datang ke makanan pencuci mulut seperti pai, ais krim dan bar gula-gula, Hayes memupuk sekali seminggu paling banyak dan menyimpan porsinya kecil untuk membatasi kalori. Matlamat utamanya adalah untuk mengekalkan berat badan yang sihat: Dia berat kira-kira sama untuk 30 tahun yang lalu.

Pakar: Gula, karbohidrat lebih berbahaya daripada tidak aktif

Apr.23.201500:26

4. Terlalu banyak protein

“Kami seolah-olah terobsesi dengan protein di negara ini,” kata Freeman. “Ia tidak biasa untuk melihat orang mendapat dua kali lebih banyak protein seperti yang mereka perlukan dalam sehari dan cukai buah pinggang dan boleh menyebabkan lebih banyak masalah di jalan raya.”

Satu lagi isu ialah protein tambahan sering berasal dari daging yang tinggi lemak tepu, yang boleh menimbulkan LDL atau kolesterol jahat, dan datang dengan mengorbankan kumpulan makanan lain, Persatuan Jantung Amerika memberi amaran.

Jadi jangan keterlaluan dan pilih protein tumbuhan, kedua-dua doktor dinasihatkan.

5. Makanan segera

Sudah bertahun-tahun sejak Hayes mempunyai makanan segera. Sesetengah rantaian membolehkan anda mengarang barang yang sihat dengan sayur-sayuran segar, tetapi kebanyakan restoran makanan burger dan ayam perlu dielakkan “kerana tidak ada apa-apa pada menu yang sihat untuk anda,” katanya. Malah barang-barang yang tidak digoreng biasanya tinggi dalam karbohidrat mudah.

6. Minuman tenaga

Freeman berkata dia menghindari mereka kerana ia mengandungi gula tambah ditambah bahan-bahan yang boleh menyebabkan masalah seperti tekanan darah tinggi atau arrhythmia.

Itu tidak bermakna anda perlu melangkau kafein. Ia sihat untuk minum teh atau kopi secara sederhana setiap hari, katanya. Lihat saja apa yang anda masukkan ke dalam cangkir anda: Kopi hitam boleh menjadi bom kalori jika anda menambah gula, krim disebat, karamel dan topping lain.

FDA: Minuman Tenaga 5-jam dikaitkan dengan kematian

Nov.15.201200:00

7. Menambah garam

Tidak ada orang Amerika yang tidak terlalu banyak garam dalam diet mereka, kata Hayes. Ia bukan perkara biasa untuk seseorang mendapat tiga atau empat kali jumlah yang disyorkan, tambah Freeman. Menambah garam garam dalam produk yang anda tidak menyedari: bijirin, jeruk yang datang dengan sandwic anda atau dada ayam yang telah dipenuhi untuk berair dan lembap.

Bacalah label dan ketahui berapa banyak natrium yang anda ambil. Anda memerlukan garam untuk hidup, tetapi diet natrium tinggi menimbulkan tekanan darah.

8. Minyak kelapa

Ia mempunyai lebih lemak tepu daripada lemak babi, kata Freeman.

“Ia digunakan dalam beberapa kajian untuk menyebabkan aterosklerosis – enap cemar dalam paip, jika anda akan, dalam tikus dan haiwan lain,” katanya. “Ia berfungsi dengan hebat – ia pelembap indah untuk rambut dan kulit – tetapi saya tidak akan makan terlalu banyak.”

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.