7 perkara yang anda tidak tahu mengenai kafein

Merasa sedih pagi ini? Tidak apa-apa – menjangkau satu lagi cawan kopi. Di sini, kami memberi anda beberapa fakta mengejutkan tentang kafein.

1. Kafein membantu prestasi sukan. 

Kajian saintifik mengenai atlet telah berlangsung selama lebih dari 35 tahun. Kafein didokumenkan untuk meningkatkan kekuatan atlet dan ketahanan, supaya anda dapat berlatih lebih keras dan lebih lama. Kafein mempunyai kesan metabolik langsung pada otot, untuk meningkatkan ketahanan. Dalam istilah biologi, kafein membantu otot membakar lemak sebagai sumber tenaga, bukannya glikogen (karbohidrat). Perbezaan dalam jenis bahan api ini meningkatkan daya tahan.

Untuk mendapatkan idea kasar “dos” yang berkesan untuk diri sendiri, ambil berat badan anda dalam pound, bahagikannya separuh, dan darabkan tiga. Oleh itu, jika anda menimbang 200 pound, itu akan menjadi 100 x 3 = 300 mg. Itulah jumlah dalam kopi yang besar. Terdapat pil kafein (seperti NoDoz), tetapi tetap dengan kopi. Juga, terlalu buruk untuk prestasi. Kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan kafein yang berlebihan tidak memberi anda rangsangan atletik lagi; Sebaliknya, ia mengurangkan prestasi anda.

2. Kafein boleh meningkatkan fokus mental dan kewaspadaan.

Kafein dengan mudah masuk ke otak, dan menjejaskan pelbagai jenis neuron (sel otak) dengan cara yang positif. Kajian terus menunjukkan bahawa kafein dapat meningkatkan tumpuan dan tumpuan mental. Kafein adalah benar-benar “perangsang alam semula jadi” – di zaman rawa, rangsangan cepat apabila anda terpaksa melarikan diri dari pemangsa yang cuba memakan anda, atau memerlukan tenaga tambahan untuk mencari makanan untuk makanan. Walaupun pengambilan kafein sederhana boleh meningkatkan keupayaan anda untuk menumpukan perhatian, dan meningkatkan kecerdasan mental, ia tidak membuat anda lebih bijak – dan tidak memberi kesan kepada pembelajaran! Dose adalah penting – dan itulah yang kita lihat dalam fakta seterusnya.

3. Kurang kafein yang anda makan, semakin baik ia berfungsi.

Walaupun reseptor badan dan otak (tapak tindakan) bertindak balas terhadap kafein sebagai sebahagian daripada biologi biasa – semakin banyak anda menggunakan, lebih banyak badan anda terbiasa dengan isyarat ini, dan berhenti bertindak balas dengan cara yang sama. Maklum balas adalah lebih kurang. Ini adalah pelemahan panggilan. Dosis kafein yang sama, kesan kurang. Dengan pengetahuan ini, cara terbaik untuk mempunyai kesan optimum kafein adalah untuk mengehadkan penggunaan hingga kira-kira 300 mg setiap hari, dan mengambilnya sehari sekali – pada masa yang anda mahu menjadi paling berjaga-jaga, dan mahukan kesan maksimal. Bagi ramai orang, inilah pagi. Dan, jika anda mengehadkan pengambilan kafein total anda, apabila anda memerlukan pengambilan cepat pada waktu yang lain, anda masih boleh mendapatkannya. Sebagai contoh, anda mempunyai mesyuarat petang, dan mempunyai 10 oz. kopi pada pukul 5 petang – anda akan mendapat peningkatan tenaga dan fokus mental, JIKA anda adalah pengguna yang rendah (satu cawan sehari di AM). Jadi, simpan jika untuk bila anda memerlukannya!!

Terlalu banyak kafein adalah negatif kesihatan, dengan gejala seperti kegelisahan, gangguan tidur, masalah penghadaman, kekejangan otot, dan jantung berdebar. Kafein adalah “semula jadi” (sebahagian daripada alam semula jadi), dan seperti semua perkara dalam alam semula jadi, sedikit adalah kesihatan-promoter, banyak adalah negatif kesihatan.

4. Kafein tidak ketagihan.

Tiada kebergantungan fizikal kafein – dan tidak kira punca kafein dimakan (kopi, teh, cola). Anda mungkin merasa bergantung kepada makanan tertentu kafein, tetapi bukan kafein sahaja. Tiada gejala fizikal negatif “penarikan diri”, kecuali sakit kepala sementara, yang biasanya berlangsung selama beberapa hari. Untuk mengelakkan “sakit kepala kafein”, jangan pergi ke ayam belanda sejuk, dan dipotong secara beransur-ansur. Buat kopi setengah dekaf anda, atau ganti satu cawan reguler, dan satu cawan decaf. Malah, kafein selalunya merupakan rawatan yang disyorkan untuk penghidap sakit kepala. Walaupun mekanisme mengapa kafein berkaitan dengan sakit kepala, satu teori adalah bahawa ia berkaitan dengan kesan kafein pada “kelonggaran” saluran darah (membuka sedikit lagi) di otak.

5. Kopi mempunyai tiga kali lebih banyak kafein setiap cawan berbanding teh atau cola.

Kami berada di kawasan kelabu besar di sini, kerana jumlah dalam soda adalah agak standard, tetapi banyak kebolehubahan berlaku dalam kopi dan teh. Ia bergantung kepada pemanggang kacang-kacangan – yang lebih gelap panggang, yang RENDAH kandungan kafein, walaupun rasanya lebih kuat. Jenis daun teh yang berbeza mengandungi jumlah kafein yang berbeza, dan masa pembuatan bir mengubah kandungan kafein. (Nota – coklat mempunyai sedikit kafein, berbanding dengan sumber makanan lain). Colas lebih standard, walaupun ada beberapa pengecualian dengan soda, seperti Gunung Dew, dengan lebih banyak lagi.

Yang mengatakan, sebagai peraturan umum – kopi mempunyai kira-kira 150 mg dalam cawan (cawan sederhana) – dengan jumlah teh yang sama yang mengandungi kira-kira 50 mg, Suatu 12 auns soda adalah sekitar 50-60 mg. Berhati-hati dengan hidangan – kerana ini menambah cepat. Peraturan kesihatan umum adalah untuk mengehadkan penggunaan harian dari semua sumber kepada kira-kira 300 mg sehari. 

Penting – sumber makanan kafein – teh, kopi – juga mempunyai manfaat kesihatan yang bernilai tambah, yang tidak berkaitan dengan kafein, yang berlaku daripada antioksidan dalam daun teh dan kopi. Terdapat juga sumber makanan kafein – termasuk NoDoz (pil kafein), sesetengah analgesik (sakit kepala kompleks di kaunter kaunter), dan ubat asma (sejenis kafein yang berkaitan – berhati-hatilah dengan pengambilan kafein semasa mengambil ubat asma).

6. Kepekaan kafein diwarisi.

Kafein perlu dipecahkan di dalam badan, dan aktiviti dan tindakan bergantung kepada berapa lama ia digantung, utuh, sebelum dipecahkan dan diekskresikan (dalam air kencing). Ini adalah proses metabolik, dan ini boleh mempunyai kecenderungan genetik dalam keluarga. Ini bermakna bahawa jika ibu bapa anda kelihatan mendapat kesan kuat kafein pada jumlah kecil – separuh cawan, katakan – anda mungkin mempunyai tindak balas yang sama. Lihatlah pokok keluarga anda, untuk mendapatkan petunjuk tentang berapa banyak kafein yang boleh berfungsi untuk anda dalam cara mempromosikan kesihatan. Ini berbeza-beza!

7. Kafein yang berlebihan boleh membunuh.

Walaupun ini sangat jarang berlaku, terlalu banyak kafein boleh mempunyai kesan kardiovaskular yang boleh menyebabkan kematian. Kerana kafein memberi impak kepada sistem saraf, denyutan jantung, dan tekanan darah, jika anda terdedah, ia boleh mempunyai kesan yang teruk. Ini lebih cenderung dengan pil kafein dan minuman tenaga kafein tinggi.

Lebih dari kesihatan HARI INI:

  • Kenapa anda sedang mengalami krisis pertengahan minggu
  • Serius, hentikan mengejar mantan anda di Facebook
  • Jim dan Pam akan merosakkan kehidupan sebenar anda

Lagi dari Madelyn Fernstrom:

  • Tonton kalori tersembunyi dalam setiap sip
  • Sesetengah bijirin kanak-kanak mengemas lebih banyak gula daripada Twinkie