7 makanan pakar keselamatan makanan tidak pernah makan

Makanan mengejutkan mengingatkan hanya akan datang: pelbagai jenis Crackers Ikan Lada, produk Ritz Crackers, keju keju Taco Bell dan madu Smacks Honey pada hari-hari terakhir dan minggu.

Sebelum itu, ia adalah telur, tembikai, salad romaine, sayuran dibungkus, ayam, buah beku, keju, kerepek kentang dan banyak lagi produk. Semua dikhuatiri tercemar oleh bakteria berbahaya.

Bill Marler tahu apa yang boleh dilakukan oleh makanan tercemar yang tercemar. Pengacara Seattle telah mewakili mangsa penyakit bawaan makanan selama 25 tahun – orang yang hampir mati dengan makan hamburger. Kerja Marler tidak menyingkirkannya daripada makan di restoran, tetapi dia lebih berhati-hati apabila dia makan.

Pepperidge Farm mengimbas Goldfish Crackers kerana risiko salmonella

Jul.24.201800:30

“Sekiranya saya mempunyai peraturan yang saya ikuti, saya makan sesuatu yang dimasak dengan baik atau yang sejuk, kerana bakteria cenderung tidak berfungsi dengan baik pada suhu panas dan cenderung tidak berkembang pada suhu sejuk,” kata Marler HARI INI..

“Hanya ada akal sehat yang baik apabila anda tidak mengawal makanan yang anda makan.”

Setiap tahun, 48 juta rakyat Amerika jatuh sakit akibat penyakit makanan dan 3,000 mati, anggaran CDC. Ia menamakan norovirus, salmonella dan clostridium perfringens sebagai tiga kuman penyebab penyakit. Bugs yang lebih cenderung membawa kepada rawatan di hospital termasuklah botulisme, listeria dan E. coli.

Kes E. coli yang dikaitkan dengan daging merah turun, tetapi Marler telah terkejut dengan peningkatan kes listeria, yang – tidak seperti kebanyakan bakteria – boleh tumbuh pada suhu peti sejuk.

Berdasarkan kes-kes yang dia terlibat, Marler telah menghasilkan senarai tujuh makanan yang tidak pernah dia makan:

1. Tumbuh mentah

Semua jenis pucuk mentah, termasuk alfalfa, kacang hijau, semanggi dan tumbuk lobak, berada di bahagian atas senarai Marler.

“Tumbuh adalah produk yang sangat sukar untuk dijadikan selamat,” katanya. “Biji tercemar dan kemudian apabila anda menumbuhkan benda-benda dalam air suam, ia adalah mandi yang sempurna untuk bakteria bertumbuh.”

Blog Barf, sebuah laman web yang dikendalikan oleh seorang bekas profesor keselamatan makanan, telah mencatatkan sekurang-kurangnya 55 wabak yang dikaitkan dengan sprout – atau “pecah-pecah,” seperti yang disebut Marler – di seluruh dunia sejak tahun 1988. Kebanyakannya disebabkan oleh salmonella dan E. coli.

Wabak terbaru yang disyaki menyerang sepuluh orang dengan salmonella di Illinois, Wisconsin dan Minnesota pada awal tahun ini, dengan pucuk mentah berkhidmat di restoran Jimmy John “sumber yang mungkin,” lapor CDC. Jabatan Kesihatan Awam Illinois meminta rantaian restoran untuk mengeluarkan pucuk dari menu mereka sehingga siasatan selesai.

Tumbuh perlu dimasak dengan teliti untuk mengurangkan risiko penyakit anda, yang disarankan oleh kerajaan. Kanak-kanak, orang tua, wanita hamil, dan orang-orang yang mempunyai sistem imun yang lemah harus mengelakkan makan apa-apa pucuk mentah.

Selepas wabak salmonella, bagaimana untuk mengetahui jika telur anda selamat

Mei.14.201801:57

2. “Mentah” susu dan jus

Sebarang manfaat yang mungkin anda fikirkan boleh didapati daripada susu tidak dipasteurisasi atau jus yang dibungkus “mentah”, tidak sepatutnya risiko, kata Marler, yang membantu membuat laman web yang menyenaraikan beberapa akibat orang yang meminum susu mentah yang tercemar, termasuk kegagalan buah pinggang dan lumpuh.

Susu mentah dan produk yang terbuat darinya boleh mengandungi bakteria, virus, dan parasit yang menimbulkan “risiko kesihatan yang teruk, termasuk kematian,” CDC memberi amaran. Kuman yang mungkin termasuk campylobacter, E. coli, salmonella dan listeria, dengan 81 wabak di 26 negara yang dikaitkan dengan susu mentah dari 2007-2012, nota agensi.

Bagi jus mentah, jika anda membuatnya di rumah dalam persekitaran yang bersih, membasuh bahagian luar buah-buahan, dan kemudian minum jus dengan segera, risiko sangat rendah, kata Marler. Hanya langkau mana-mana jus “mentah” yang dibungkus.

Marler juga akan menjauhkan diri daripada air “mentah”: “Kadang kala saya mengagumi bagaimana manusia melupakan sejarah kita,” katanya. “Anda semacam menggaru kepalanya dan bertanya-tanya apa yang difikirkan orang.”

3. Tepung mentah

Tepung mentah telah dikaitkan dengan wabak E. coli, jadi lawanlah godaan untuk makan adonan kue atau rasa adonan kek mentah.

“Ini sesuatu yang saya fikir orang ramai tidak menyedari dan kita perlu mendidik orang bahawa apabila mengendalikan tepung yang anda beli di dalam beg di kedai runcit, anda perlu menganggapnya sebagai produk pertanian mentah yang boleh menjadi sumber patogen,” Marler berkata.

Orang sering debu dapur di atas meja dengan tepung apabila melancarkan doh. Fikirkan dengan cara ini: ia tidak berbeza dengan meletakkan ayam mentah di kaunter anda, jadi lap perkara dan pertimbangkan untuk menggunakan kertas lilin sebaliknya, dia dinasihatkan.

Penggubal undang-undang meraikan pengesahan susu mentah dengan meminumnya, dan menjadi sakit

Mac.10.201600:52

4. Buah dan sayuran sebelum dipotong

Berpuluh-puluh orang sakit pada bulan lalu selepas makan melon pracun yang tercemar dengan salmonella. Semakin anda mengawal makanan di dapur anda sendiri, semakin kecil kemungkinannya menjadi masalah, Marler percaya. Dia mendapati lebih selamat untuk mengambil epal anda sendiri, membasuhnya, memotongnya dan memasukkannya ke dalam beg plastik untuk makan tengah hari daripada pergi ke kedai runcit dan membeli epal yang dihiris beberapa hari lalu di sebuah kemudahan 500 batu jauhnya.

“Ia sememangnya mudah, tetapi kadang-kadang saya fikir kemudahan itu tidak bernilai risiko,” katanya. “Saya tidak membeli produk pra-dibasuh, sebelum ini, tetapi jika saya melakukannya, saya akan membasuhnya lagi. Ini semua tentang mengurangkan beban bakteria. “

5. Daging tanah yang tidak baik

Mana-mana daging tanah perlu dimasak dengan teliti, kata Marler. Ini kerana bakteria di permukaan daging boleh dicampur di seluruh produk apabila ia tanah. Pastikan memasak daging lembu, daging lembu, daging babi dan kambing ke suhu dalaman 160 ° F, nota CDC.

Ketika datang ke seluruh steak daging sapi, seperti filet mignon, Marler akan mempertimbangkan untuk memakannya dengan sederhana atau sederhana. Tetapi ayam, ayam belanda dan unggas lain perlu dimasak dengan teliti, katanya. CDC mengesyorkan memasaknya ke suhu dalaman 165 ° F.

Sekiranya anda tertanya-tanya, Marler tidak begitu bimbang tentang ikan mentah, tetapi dia masih tidak makan banyak sushi.

Wabak E. coli dari salad romaine telah mematikan

Mei.03.201800:38

6. Tiram mentah

Marler telah melihat kenaikan penyakit bakteria dan virus yang dikaitkan dengan tiram mentah dalam beberapa tahun yang lalu, mungkin kerana air lebih panas untuk jangka masa yang lebih lama, katanya. Makan tiram mentah tidak berbaloi, tambahnya.

7. Telur mentah

Mereka masih dalam senarai Marler, walaupun pengawasan kerajaan dan intervensi industri telah membuat telur jauh lebih selamat hari ini daripada dekad yang lalu, katanya..

Tetapi walaupun kemungkinan salmonella telah “berkurang banyak,” dia masih tidak akan makan telur mentah (bahkan dari ayam yang dibangkitkannya di rumah), cerah atau lembut, terutama di restoran. Dia sentiasa memilih untuk telur hancur.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.

Loading...