7 kesakitan yang anda tidak boleh mengabaikan

Anda tidak boleh membiarkan kesakitan, kesakitan atau bengkak anda bimbang anda ke titik yang anda mempunyai pembekal penjagaan kesihatan atau hospital tempatan pada dail cepat. Tetapi ada kesakitan yang datang secara tiba-tiba atau menemani demam yang tidak boleh diabaikan. Abby Cuffey dari Hari Wanita dan pakar pengurusan kesakitan Dr. Houman Danesh dari Hospital Gunung Sinai di New York menerangkan cara mengenali ketika sakit, walaupun mereka kelihatan kecil, memerlukan perhatian segera.

Sakit anda tidak boleh diabaikan

07.07.201403:49

1. Sakit yang tajam di antara bilah bahu anda

Boleh jadi: Serangan jantung

Kira-kira 30 peratus orang yang mengalami serangan jantung tidak mendapat tekanan dada klasik. Kesakitan antara bilah bahu adalah perkara biasa pada wanita, seperti kesakitan rahang, sesak nafas dan loya. Jika anda mempunyai gejala-gejala ini (anda mungkin mempunyai lebih daripada satu), anda memerlukan penjagaan ASAP.

Nyeri otot adalah seperti rasa sakit yang kusam. Serangan jantung lebih seperti serangan mendadak yang mendadak. Hubungi 911. Jangan memandu diri anda ke hospital. Adalah lebih baik untuk tidak membawa seseorang ke hospital. Tunggu ambulans kerana mereka ditubuhkan untuk melakukan triage dengan segera.

2. Sakit kepala ‘thunderclap’

Boleh jadi: Aneurisme, yang merupakan kawasan seperti belon dalam arteri

Kebanyakan kita telah mengalami sakit kepala ringan atau sederhana – biasanya ubat penahan sakit di atas meja membuat kesakitan hilang. Tetapi jika anda mengalami sakit kepala yang paling teruk dalam hidup anda dan tiba-tiba tiba, hubungi 911. Sekali lagi, jangan memandu hospital sendiri.

Bagaimana anda tahu ia bukan migrain? Dengan migrain, anda berasa lelah, sensitif kepada cahaya dan bunyi dan ia adalah perkembangan yang beransur-ansur.

Pendarahan di otak disebabkan oleh aneurisme yang pecah bukanlah perkara biasa, tetapi apabila ia berlaku, tindakan cepat adalah kunci. Pakar bedah dapat menyelamatkan nyawa anda dengan menyegel tempat lemah. Jika anda tidak dirawat dengan segera, anda boleh mati. Risiko terbesar adalah, jika ia pecah, dan anda berdarah ke otak anda, ia menjadi sukar untuk dirawat, jika ia dapat dirawat sama sekali.

Jangan ambil aspirin untuk sakit kepala yang tiba-tiba, sengit – ia boleh meningkatkan pendarahan.

3. Kesakitan perut yang kusam ke bahagian bawah abdomen

Boleh jadi: Apendiks

Kesakitan biasanya bermula di pusat perut anda dan secara beransur-ansur bergerak ke kanan. Sekiranya lampiran pecah, ini boleh menjadi komplikasi yang berbahaya, dengan bakteria pecah ke dalam aliran darah anda dan menjangkiti seluruh tubuh anda. Sekiranya anda merasakan sensasi ini, pergi terus ke ER. (Biasanya, ia menjadi lebih sengit selama tempoh 24 jam kerana ia menggeser lokasi.)

Biasanya dengan radang usus buntu, apabila menekan perut anda tidak menyakitkan seperti ketika anda melepaskannya dengan cepat. Ujian lain adalah di mana anda menggunakan otot yang mendasari pundi hempedu: Bawa lutut anda ke kepala anda dan tambahkan seseorang ke bawah dengan penentangan. Jika itu menyakitkan, itu adalah tanda lampiran yang jengkel, yang perlu dinilai selanjutnya.

4. Kesakitan gigi yang membangkitkan anda

Boleh jadi: Gigi mengisar

Clenching kerap boleh menyebabkan saraf di dalam gigi menjadi radang dan enamel pelindung dipakai. Anda mungkin akan berhenti memecahkan gigi ke akar, yang membawa kepada pengekstrakan. Panggil doktor pergigian anda supaya dia dapat memikirkan masalahnya. Komplikasi dari pengisaran, yang sering disebabkan oleh tekanan, boleh dicegah dengan memakai pengawal malam.

Terdapat banyak orang yang mengisar gigi pada waktu malam. Pada pemeriksaan tahunan anda, doktor gigi anda boleh memberitahu anda jika anda memerlukan penjaga malam, sebagai contoh, sebagai campur tangan.

5. Sakit belakang belakang dengan demam

Boleh jadi: Jangkitan buah pinggang

Jangan menganggap bahawa suhu, mual dan sakit belakang hanya bug perut. Keadaan ini berlaku apabila bakteria yang menyusupkan saluran kencing merebak ke buah pinggang, menjadikan jangkitan lebih teruk. Anda mungkin bermula dengan simptom jangkitan saluran kencing, seperti sakit semasa kencing, tetapi sesetengah orang tidak melihat apa-apa sehingga kemudian. Anda mungkin memerlukan antibiotik ASAP, jadi hubungi doktor anda.

Wanita lebih mudah mendapat UTI, yang merupakan pendahuluan kepada jangkitan buah pinggang. Jika jangkitan buah pinggang tidak dirawat, buah pinggang anda boleh ditutup. Tetapi ia biasanya begitu menyakitkan, orang tidak mengabaikannya.

6. Kekejangan haid yang tidak sembuh dengan ubat

Boleh jadi: Endometriosis

Sekiranya anda tidak membantu, keadaan ini – di mana lapisan uterus tumbuh di tempat lain – mungkin menyalahkan. Endometriosis menghalang kesuburan, dan ia adalah perkara biasa. Empat puluh peratus kepada 60 peratus wanita yang tempohnya sangat menyakitkan mungkin memilikinya.

Kecuali anda cuba hamil, doktor anda boleh memulakan anda menggunakan kontraseptif oral. Jika sakit berterusan, anda mungkin perlu mengeluarkan pembedahan tisu.

7. Tempat yang lembut pada anak lembu anda

Boleh jadi: Trombosis urat dalam (DVT)

Jika satu kawasan kaki kecil anda menyakitkan, anda boleh mempunyai DVT, darah beku dalam urat dalam. Tempat itu juga boleh menjadi merah dan hangat ke sentuhan. DVT lebih berkemungkinan jika anda menggunakan pil kawalan kelahiran atau baru-baru ini mengambil kereta panjang atau menaiki pesawat. Kecuali kaki anda sangat bengkak atau kesakitan menjadi lebih cepat dengan cepat, anda mungkin boleh tunggu sehari untuk melihat doktor anda daripada pergi ke ER, tetapi jangan berlengah lagi. Clot boleh meningkatkan saiz atau pecah, bergerak ke arah paru-paru dan menghentikan aliran darah.

Ia boleh pergi ke hati anda dan memberi anda serangan jantung. Ia boleh pergi ke otak anda dan memberi anda angin ahmar.

Sebagai langkah pencegahan, jika anda menaiki kereta panjang atau pesawat:

  • bangun setiap 1 hingga 2 jam dan meregangkan atau bergerak.
  • tulis abjad dengan jari-jari kaki anda di atas lantai. Ambil jari kaki anda ke atas dan ke bawah, ke kiri ke kanan. Semasa anda menulis abjad, anda memaksa otot-otot, urat, dan memompa darah kembali, jadi ia tidak akan membeku.
  • minum cecair dan kekal terhidrasi.

Amerika mengambil terlalu banyak kesakitan: Risiko yang perlu anda ketahui

Januari.26.201603:24

BERKAITAN:

Bolehkah saya mengambil satu pil? Soalan anda mengenai bahaya jantung penghilang rasa sakit

Berkaitan: Perut membakar? Bagaimana untuk mengetahui bila memanggil doktor