7 cara untuk membantu rakan yang mungkin mempunyai ketagihan dadah

Mengikut lelucon, meme, halaman Facebook – bahkan tuala pinggan mangkuk, ibu-ibu terkenal kerana cinta mereka seluar yoga, kopi dan wain. Tetapi bagaimana anda tahu sama ada penggunaan wain atau Xanax atau Vicodin mengatasi permintaan dan menjadi keperluan? Bagaimana anda boleh memberitahu apabila rakan anda sedang bergelut dengan ketagihan??

Dan, jika anda fikir dia mempunyai masalah, bagaimana anda boleh membantunya?

Saya tahu bagaimana rakan-rakan saya boleh membantu saya. Mengapa? Kerana saya penagih pulih. Tiada siapa yang tahu tentang ketagihan saya. Sebagai ibu yang tinggal di rumah, saya menjaga anak-anak saya, membuat makan malam, pergi bermain tarikh – semua perkara yang ibu biasa lakukan. Tetapi ibu-ibu yang normal tidak diam-diam melawat beberapa pejabat doktor untuk mendapatkan preskripsi untuk opioid (seperti Vicodin) dan benzodiazepin (seperti Xanax). Ibu biasa tidak perlu mengambil pil setiap hari hanya untuk keluar dari katil.

‘Ketagihan boleh berlaku kepada sesiapa’: Ibu berkongsi perjuangan dengan pil preskripsi

07.07.201703:21

Walaupun penagih yang berfungsi tinggi percaya bahawa mereka adalah tuan menyembunyikan masalah mereka, kebenarannya adalah bahawa mereka sering memaparkan banyak petunjuk. Rebecca Shaw, psikoterapis yang berpangkalan di New York City, mengatakan tanda-tanda penagihan termasuk tertekan, mudah marah dan cemas. Terdapat petunjuk perilaku lain juga: Biasanya, penagih menjadi lebih terpencil dan ditarik balik. Mereka kehilangan minat dalam aktiviti biasa. Anda juga mungkin menjadi curiga terhadap tingkah lakunya jika dia tiba-tiba mula memerlukan wang tunai, terletak di mana dia telah atau mula berkelakuan tidak menentu. Bimbang jika dia mempunyai perubahan mood dan nampaknya cemas atau gelisah. Dan, terutamanya jika dia merendahkan ucapannya atau nampaknya sangat letih.

Jika anda mengesyaki rakan mempunyai masalah penyalahgunaan bahan, berikut adalah beberapa cara untuk membantu.

1. Pendekatan dari tempat belas kasihan.

“Jangan pernah menilai atau menuduh,” jelas Carol Weiss, pakar psikiatri kecanduan dan profesor klinik di Weill Cornell Medical College di New York City. “Tunjukkan kasih sayang dan rasa hormat. Jangan katakan, ‘Bagaimanakah anda dapat melakukan ini kepada keluarga anda? Anda menyakiti ramai orang. ‘”

Sekiranya rakan anda merasakan anda sedang menilainya, dia boleh menutup, menafikan bahawa dia mempunyai masalah, atau menawarkan alasan untuk kegunaannya. Shaw mengesyorkan mesyuarat di tempat yang selamat dan neutral untuk bercakap. Mulailah perbualan dengan apa yang rakan anda peduli dengan kebanyakan kehidupan, seperti keluarga, anak atau kerjaya mereka. Ingat, tiada siapa yang menonjol menjadi penagih.

CVS untuk menghadkan akses kepada ubat penahan sakit opioid dalam usaha untuk memerangi ketagihan

21.2.201702:55

2. Jangan menyokong ketagihan.

Saya tidak mahu kawan-kawan dan keluarga saya berasa complicit dalam ketagihan saya, tetapi saya mendapat banyak pil saya dengan hanya meminta sisa mereka; kebanyakan orang mempunyai ubat penahan sakit tambahan daripada pembedahan, masalah pergigian atau kecederaan lain, dan bersedia menyerahkannya. Jika seorang kawan meminta anda untuk pil, jangan berikannya kepadanya. Dan jika anda fikir rakan anda mungkin berurusan dengan ketagihan alkohol, cuba mengelak daripada mengundangnya untuk peristiwa yang melibatkan atau berfokus pada minum, seperti jam gembira.

3. Menggalakkannya untuk memberitahu doktor dan pasangannya.

Ketagihan saya bermula kerana saya tidak merawat masalah kemurungan dan kebimbangan postpartum saya dengan betul. Weiss berkata dia telah melihat ramai pesakit yang “benar-benar” mengubati diri untuk memerangi penyakit mental.

Rakan anda perlu berjumpa doktor yang boleh membantu dia mencari rawatan dan ubat yang betul untuk masalahnya. Dan jika pasangannya tidak tahu, dia tidak boleh membantu. Memberitahu suami saya bahawa saya menyalahgunakan pil preskripsi adalah salah satu perkara paling sukar yang pernah saya lakukan, tetapi ia juga salah satu yang terbaik. Dia membantu saya dengan logistik seperti mencari kemudahan detox dan pengasuh bayi. Mempunyai bantuannya sangat besar. Rakan anda, mungkin difahamkan, takut menceritakan pasangannya, tetapi dalam jangka panjang ini akan memperkuat hubungan mereka.

Adalah ketagihan genetik, dan sekiranya ia dirawat seperti penyakit?

Mei.25.201704:53

4. Bantu dia menguruskan pengeluaran.

Pengeluaran adalah proses yang sangat menyakitkan dari segi mental dan fizikal. Apa-apa pun, tidak kira berapa kecil yang anda fikirkan, adalah berguna. Bawa makan untuk keluarganya. Tonton anak-anaknya selama beberapa jam. Ambil dia beberapa perkara penting di Target. Hanya membiarkan dia tahu anda peduli tentang dia dan keluarganya adalah penting.

5. Galakkan dia.

Saya tidak merasa berani atau kuat. Saya berasa bodoh dan bersalah. Sekiranya anda mengingatkan dia bahawa dia melakukan sesuatu untuk membantu dirinya dan keluarganya, ia hanya boleh memberikan keberanian yang dia perlukan untuk tetap berada di jalan yang betul.

6. Menyusun senarai sumber.

Cuba untuk membuat keputusan bagaimana mencari pertolongan adalah hampir sama besar seperti mencari bantuan itu sendiri.

“Memutuskan untuk mendapatkan rawatan boleh merasakan sesuatu yang sangat menakutkan bagi seseorang yang sentiasa bergantung pada konsistensi dan ketersediaan ubat pilihan mereka,” kata Shaw. Weiss bersetuju dan meminta agar rakan anda memberitahu bahawa rawatan itu berfungsi dan terdapat banyak cara untuk dapatkan bantuan berikut: Anda boleh menyediakan pautan berikut kepada rakan: Institut Penyalahgunaan Dadah Kebangsaan, Alcoholics Anonymous, Dadah dan Kad Uji Brain, Mencari Rawatan Penyalahgunaan Dadah dan terdapat lebih banyak di sana, malah perkhidmatan tempatan yang boleh menawarkan yang paling cepat membantu, terutamanya apabila memulihkan atau menyahtoksikan.

Ben Affleck mendedahkan dia dalam pemulihan kecanduan alkohol

Mac.15.201700:29

7. Galakkan dia untuk menghadiri pemulihan, terapi, kaunseling atau mesyuarat 12-langkah.

Sebagai kawan, pertolongan anda adalah sangat berharga, tetapi ahli terapi dan kaunselor yang terlatih untuk memerangi ketagihan akan dapat memberikan panduan dan sokongan terbaik. Ingatkan dia bahawa mencari pertemuan atau terapi 12 langkah yang betul adalah seperti dating – yang pertama mungkin tidak sesuai, tetapi penting untuk terus berusaha sehingga Anda merasa nyaman.

Sekiranya anda fikir kawan atau saudara anda mempunyai masalah, perkara yang paling penting adalah mengatakan sesuatu. “Biarkan mereka tahu ia sering lebih mudah bagi orang yang tersayang untuk melihat ada sesuatu yang salah, berbanding dengan orang yang mempunyai masalah,” kata Weiss. Mereka mungkin tidak menghargainya pada masa itu, tetapi ia boleh menjadi panggilan bangun yang mereka perlukan untuk mencapai kejayaan.