6 komponen permohonan maaf sempurna

Kami semua telah mendengar permintaan maaf yang membuat kami mempersoalkan keikhlasan orang yang sepatutnya berkata “Saya minta maaf.” Apa yang membuat permintaan maaf bergetar sebagai benar-benar tulus? Enam bahan penting, satu kajian mencadangkan.

Sekiranya anda ingin mendapatkan peluang terbaik untuk meminta maaf anda untuk berbuat benar dan benar-benar mula membuat perubahan, anda harus memasukkan semua unsur ke dalam permintaan maaf anda, kata penulis utama kajian, Roy Lewicki, Abramowitz, profesor pengurusan dan sumber manusia di Kolej Perniagaan Fisher University Negeri Ohio.

BERKAITAN: Bintang NBA memohon maaf, cuba lagi

Mengapa anak-anak anda tidak selalu terpaksa berkata ‘Saya minta maaf’

Oktober.28.201501:14

Lewicki dan rakan-rakannya menguji keberkesanan komponen-komponen berikut, bersendirian, dalam kumpulan tiga dan kesemuanya, dalam percubaan yang melibatkan lebih dari 750 sukarelawan belajar:

1. Ekspresi penyesalan – di mana anda mengatakan betapa teruknya anda merasakan apa yang anda lakukan.

2. Penjelasan tentang apa yang salah – di mana anda mengatakan mengapa dan bagaimana ia berlaku.

3. Pengakuan tanggungjawab – di mana anda mengambil tanggungjawab penuh terhadap apa yang berlaku tanpa mencadangkan bahawa mangsa mempunyai apa-apa kaitan dengannya.

4. Pengisytiharan pertobatan – di mana anda mengatakan bahawa anda tahu apa yang anda lakukan adalah salah dan tidak akan melakukannya lagi.

5. Tawaran pembaikan – di mana anda menawarkan untuk mencuba membuatnya.

6. Minta pengampunan – di mana anda meminta mangsa untuk memaafkan tindakan anda.

Cara memberi dan menerima pengampunan, memperbaiki hubungan

Apr.29.201602:27

Para sukarelawan telah dibentangkan dengan senario hipotetis yang melibatkan seorang akauntan cukai yang mengacaukan pengembalian cukai kerana dia sama ada membuat kesilapan “jujur” atau sengaja melakukannya untuk beberapa sebab, mungkin kerana bosnya memberitahunya untuk melakukannya, kata Lewicki. Tidak menghairankan, para sukarelawan mengatakan mereka akan mempunyai masa yang lebih sukar menerima permintaan maaf, tidak kira betapa sempurnanya dibuat, sekiranya ia berleluasa dalam integriti daripada masalah dengan kecekapan, menurut laporan yang diterbitkan dalam Penyelidikan Pengurusan Rundingan dan Konflik.

BERKAITAN: Ketua Pegawai Eksekutif Chipotle meminta maaf pada Hari Ini

Komponen yang paling penting dalam permintaan maaf yang berjaya adalah pengakuan tanggungjawab, diikuti dengan tawaran untuk membaiki kerosakan, kata Lewicki. Jika anda tidak boleh memasukkan semua enam elemen, permintaan maaf yang termasuk kedua-dua itu ditambah satu daripada yang berikut seolah-olah paling bergema dengan sukarelawan pengajian: penjelasan tentang apa yang salah, ungkapan penyesalan atau pengisytiharan pertobatan.

Komponen maaf yang paling tidak penting adalah permintaan untuk pengampunan, Lewicki dijumpai.

Itu tidak mengejutkan Marjorie Ingall sekurang-kurangnya. Ingall, penulis bersama blog SorryWatch, yang mengkritik permintaan maaf, memikirkan permintaan itu tidak termasuk dalam permintaan maaf yang betul.

BERKAITAN: Ibu mahukan maaf dari sekolah selepas anak perempuan, 9, dihantar ke rumah kerana gaya rambutnya

“Masalahnya dengan meminta maaf adalah meletakkan orang yang telah salah di tempat kejadian,” kata Ingall. “Ia adalah hadiah, bukan sesuatu yang anda boleh meminta. Ia sesuatu yang boleh mereka berikan. “

Satu lagi permintaan maaf tidak-tidak: perkataan “jelas.”

“Anda tidak boleh mengatakan, contohnya, ‘Sudah tentu, saya merasa dahsyat dan tidak pernah bermaksud untuk ini berlaku,’ ‘kata Ingall..

Ibu menulis surat maaf kepada anak kedua

Ogos.26.201401:50

Ingall mengesyaki bahawa komponen di bahagian atas senarai Lewicki adalah yang paling sukar bagi orang untuk menawarkan: pengakuan. “Saya fikir ia sebahagiannya kerana tiada siapa yang mahu mengatakan perkara yang mereka lakukan adalah salah,” katanya. “Tetapi orang yang telah dianiaya mahu tahu anda memahami apa yang anda lakukan.”

RELATED: ‘Let it go’: Memohon maaf kepada kehidupan harian anda

Nampaknya orang ingin membuat permintaan maaf yang terbaik supaya mereka boleh bergerak dari kesalahan dan kesilapan mereka. Tetapi, kata Ingall, sangat sukar bagi ramai orang untuk mengatakan bahawa mereka menyesal. “Meminta maaf selalunya bertentangan dengan konsep diri kita sendiri,” jelasnya. “Kami tidak mahu melihat diri kita sebagai orang cacat, orang yang bersalah.”

BERKAITAN: Bagaimana untuk memaafkan, walaupun anda fikir mustahil

Akhirnya, permintaan maaf yang sempurna tidak akan sepenuhnya memalsukan jenayah kita yang lebih besar.

“Permintaan maaf hanyalah jurang perhentian jangka pendek,” kata Lewicki. “Untuk pelanggaran kecil, mungkin cukup. Tetapi untuk yang utama, ada semacam tindak lanjut seterusnya yang memberikan kredibiliti kepada mereka [janji-janji] perubahan tingkah laku. “