6 kesilapan kesihatan terbesar wanita membuat 50-an

Menghidupkan 50 (atau lebih) adalah masa untuk meletakkan semua pengetahuan anda yang susah payah dan sihat untuk berfungsi.

Anda tahu bila anda perlu disiasat. Anda tahu kepentingan senaman dan pemakanan yang baik. Anda mungkin merasa dan kelihatan hebat.

Tetapi pertengahan umur akan membawa beberapa cabaran kesihatan khusus kepada wanita. Berita baiknya ialah tidak ada cabaran yang menghalang anda daripada menjalani kehidupan yang bersemangat dan produktif – selama beberapa dekad akan datang. Untuk mengekalkan kesihatan anda dengan baik, elakkan enam kesilapan kesihatan umum di pertengahan umur dan seterusnya.

Dr. Azar menjelaskan mengapa 60 adalah usia pertengahan yang baru

Apr.16.201502:42

1. Anda mengabaikan kesihatan jantung.

Penyakit jantung adalah pembunuh nombor satu wanita, dan risiko meningkat ketika usia wanita. Menopaus tidak menyebabkan penyakit kardiovaskular. Sebaliknya, ia adalah tabiat yang buruk sebelum ini, seperti merokok, obesiti, dan kurang senaman yang boleh mengambil tol pada kesihatan jantung di 50 dan lebih wanita, menurut Persatuan Jantung Amerika.

Laporan September 2015 yang dikeluarkan oleh CDC pada apa yang dipanggil “usia jantung” berbanding umur biologi menunjukkan wanita, secara purata, mempunyai hati yang berusia lima tahun lebih tua daripada usia kronologi sebenar. Jika seorang wanita mempunyai tekanan darah tinggi (140 mm Hg atau lebih), “umur” jantungnya adalah 18 tahun lebih tua daripada dia, menurut laporan itu.

Tetapi berita baiknya ialah tidak terlambat untuk menukar tabiat yang meningkatkan risiko penyakit jantung, kata Dr. Leslie Cho, pengarah Pusat Kardiovaskular Wanita Cleveland Clinic.

“Walaupun terdapat beberapa kerosakan yang mungkin dilakukan, bukti menunjukkan bahawa perubahan yang anda lakukan dari segi latihan, makan lebih pintar, kehilangan berat badan, dan berhenti merokok, tidak kira umur anda, akan memberi manfaat kepada hati anda,” kata Cho..

5 makanan untuk mengelakkan apabila anda menghidupkan 50

07.07.201403:51

Malah, kajian oleh Pusat Penyelidikan Kanser Jerman hampir 9,000 orang di antara umur 50 dan 74 menunjukkan bahawa serangan jantung dan risiko strok boleh dipotong oleh kira-kira 40 peratus dalam lima tahun pertama melambungkan rokok tersebut.

Ini juga adalah masa untuk memastikan anda mengikuti ujian kesihatan jantung seperti tekanan darah, glukosa darah dan ujian kolesterol. “Pencegahan atau pengesanan awal, apabila masalah boleh dirawat dengan mudah, akan membantu menjaga wanita aktif dan sihat,” kata Cho.

Jangan takut atau malu untuk meminta pertolongan. “Jika anda menghadapi masalah dengan senaman atau penurunan berat badan dan kawalan tekanan darah, jangan fikir anda perlu melakukan semuanya dengan sendiri,” katanya. “Bercakap dengan doktor anda. Dia boleh membantu anda. “

2. Anda menanggung kesengsaraan menopaus.

Salah satu kesilapan terbesar wanita membuat pada masa ini adalah berfikir mereka perlu belajar untuk hidup dengan gejala menopaus seperti kilat panas, kesukaran tidur dan masalah faraj dan kencing.

Walaupun penggunaan jangka pendek terapi hormon telah ditunjukkan untuk membantu ramai wanita yang menangani beberapa masalah yang paling teruk dalam menopaus, bukan setiap wanita adalah calon atau mungkin ingin mengambil hormon, kata endokrinologi reproduksi Barbara Soltes, MD, dari Rush Pusat Perubatan Universiti di Chicago. “Tetapi itu tidak bermakna mereka harus mengalami kerana terdapat bantuan lain,” katanya.

Sebagai contoh, jika kelipan panas menyebabkan kesukaran, Persatuan Menopaus Amerika Utara mengeluarkan hasil mengenai apa yang benar-benar berfungsi untuk menyejukkan haba. Mengikut laporan mereka terapi tingkah laku kognitif (termasuk teknik relaksasi, belajar bagaimana merasakan lebih positif mengenai menopaus dan strategi tidur) dapat mengurangkan keterukan kilat panas. Hipnosis klinikal mempunyai bukti yang baik.

Migrain mungkin lebih teruk semasa menopaus awal: kajian

Mac.14.201601:47

Isu-isu pundi kencing seperti tekanan atau ketidakhadiran yang mendesak juga boleh dibantu dengan ubat-ubatan, peranti dan perubahan tingkah laku, menurut Soltes, yang menasihati wanita untuk melihat seorang dokter yang mempunyai minat khusus pada menopause jika mereka mengalami kesulitan menopause.

3. Anda fikir seks sudah berakhir.

Kekerapan seksual boleh menurun dengan usia, tetapi tinjauan yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine menunjukkan walaupun 75 hingga 85 tahun mempunyai hubungan seks dua hingga tiga kali sebulan, dengan lebih daripada 20 peratus melaporkan hubungan seksual sekurang-kurangnya sekali seminggu.

Walau bagaimanapun, hubungan seks boleh berubah akibat pergolakan hormon pada menopaus, yang boleh menyebabkan kekeringan faraj dan seks yang menyakitkan. Tetapi produk pelincir di atas kaunter boleh membantu, seperti yang boleh preskripsi estrogen topikal, menurut Kat Van Kirk, seorang ahli terapi keluarga dan ahli terapi perkahwinan dan ahli seksologi klinikal yang disahkan lembaga di Lihue, Hawaii. (Yoga, latihan Kegel dan terapi fizikal lantai pelvis juga boleh membantu sesetengah wanita memperbaiki fungsi seksual, menurut Persatuan Menopaus Amerika Utara.)

Adalah penting bagi wanita untuk mengingati bahawa seks “boleh memberi manfaat kepada tubuh, minda dan semangat kita,” kata Van Kirk, sering menyebabkan nada otot panggul yang lebih baik, tisu faraj yang lebih sihat, dan kesejahteraan psikologi yang lebih baik.

Walaupun cabaran, hubungan seksual sebenarnya boleh bertambah baik seiring dengan usia orang sejak wanita tidak lagi takut mengandung dan pasangan kurang menekankan tentang kerjaya atau situasi kewangan, tambahnya.

4. Anda percaya berat badan tidak dapat dielakkan.

Inilah kisah sebenar: Risiko kenaikan berat badan berikutan peningkatan umur, tetapi tidak bermakna pound tambahan tidak dapat dielakkan. Tetapi anda perlu bekerja lebih keras untuk mengekalkan berat badan anda dan menurunkan berat badan, menurut Soltes Pusat Perubatan Rush.

Potong Sebelum Turki: Ketahui bagaimana anda boleh kurus dalam waktu untuk cuti

Oktober.04.201704:07

Itulah kerana apa yang dipanggil pengeluaran tenaga menurun semasa menopause akibat kehilangan otot dan perubahan hormon. “Jika anda makan perkara yang sama dan menjalankan jumlah yang sama seperti yang anda lakukan dalam tiga puluhan anda, anda mungkin berpotensi untuk menambah berat badan,” kata Soltes. “Wanita tidak mahu mendengarnya, tetapi ia adalah biologi.”

Titik permulaan yang baik adalah cadangan Amerika Persatuan selama 150 minit latihan sederhana setiap minggu, dipecahkan kepada 30 minit, lima kali seminggu, atau kenaikan yang lebih kecil seperti 15 minit dua kali sehari, kata Cho, dari Klinik Cleveland.

Walaupun senaman yang hebat, anda perlu makan sedikit lebih bijak juga. Satu kajian yang diterbitkan dalam Promosi Kesihatan Jurnal Amerika mengikuti hampir 200 wanita pertengahan umur selama tiga tahun, mengesan pola makan, kesihatan dan gaya hidup secara keseluruhan. Para penyelidik mendapati wanita yang tidak mengubah tabiat makan mereka kerana mereka berusia 138 peratus lebih cenderung untuk memakan sekitar enam pon atau lebih semasa pertengahan umur.

Betulkannya adalah untuk makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan protein tanpa lemak dan perhatikan apa yang anda letakkan pada pinggan anda, kata Soltes.

5. Anda kehilangan rasa “tujuan” anda.

“Tujuan” menyediakan struktur kepada kehidupan kita, kata psikiater Niranjan Karnik, M.D. dari Pusat Perubatan Universiti Rush. Dan apabila persaraan atau cabaran yang berkaitan dengan usia lain menjanjikan, sesetengah individu mungkin kehilangan rasa “tujuan” dan positif, yang membawa kepada kesihatan yang kurang baik dan rasa kesejahteraan yang lebih buruk, dia menambah.

Berapa Banyak Wang Adakah Anda Benar-benar Perlu Bersara?

Mac.01.201601:34

Mempunyai “tujuan” di pertengahan umur dan di luar tidak bermakna anda perlu berusaha untuk mengubah dunia – walaupun jika anda fikir anda boleh, mengapa tidak cuba? Sebaliknya, “. . . ia hanya mencari makna dari hari ke hari, “sama ada itu berkebun, belajar bahasa baru, sukarela di tempat perlindungan hewan peliharaan tempatan atau bahkan memulakan kerjaya baru jika anda mahu, kata Karnik.

Ini perkara kecil yang boleh membayar dividen besar. Satu kajian terhadap kira-kira 6,000 orang, yang merupakan sebahagian daripada Midlife dalam kajian Amerika Syarikat, mendapati risiko kematian yang lebih rendah dalam tempoh 14 tahun kajian di kalangan peserta yang mempunyai tujuan tujuan hidup dan mengekalkan hubungan sosial yang baik.

Satu kajian di Universiti Rush menunjukkan mempunyai “tujuan” kemudian dalam kehidupan melambatkan penurunan kognitif sebanyak kira-kira 30 peratus. Kajian-kajian lain menunjukkan “tujuan” mengurangkan risiko kegagalan jantung, penyakit Alzheimer, dan mungkin membuat individu lebih cenderung mengikuti gaya hidup yang sihat.

6. Anda melangkau mereka penyaringan baru.

Sekarang, ujian pemeriksaan tertentu – berfikir PAP, tekanan darah, kolesterol – adalah sebahagian daripada rutin hidup yang sihat. Tetapi sebaik sahaja anda mencapai 50 (dan seterusnya), doktor anda akan mengesyorkan orang lain, seperti pemeriksaan kanser kolorektal (bermula pada umur 50 tahun) dan pemeriksaan kepadatan tulang (pada umur 65 tahun). Jika anda memutuskan untuk tidak mempunyai mamogram dalam empat puluhan anda, mulakan sekarang. Pasukan Petugas Perkhidmatan Pencegahan A.S. mencadangkan wanita berumur 50 hingga 74 mempunyai mammogram setiap dua tahun bermula pada usia 50 tahun. American Cancer Society mengesyorkan wanita memulakan mamogram pada umur 45 tahun dan memilikinya setiap tahun sehingga umur 55 tahun, dan kemudian memulakannya setiap tahun.

Semak senarai lengkap pemeriksaan saringan dan vaksin yang perlu anda pertimbangkan.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada September 2016.