6 cara yang mengejutkan mudah untuk mengikuti diet Mediterranean

Beberapa minggu yang lalu, jurulatih “Biggest Loser” Bob Harper mendedahkan bahawa dia mempunyai serangan jantung yang serius, tetapi berada di belakang dan di rumah. Sekarang, dia berkongsi lebih banyak maklumat tentang rancangan pemulihannya – dan termasuk memperkenalkan dietnya.

“Sejak serangan jantung saya, doktor saya mencadangkan lebih banyak Diet Mediterranean supaya makan malam ini branzino dengan pucuk Brussels dan saya mula dengan salad,” tulis Harper di Instagram.

Diet Mediterania mewakili budaya sama seperti masakan dan telah diikuti selama berabad-abad. Ia bukan mengenai apa yang dibenarkan atau dielakkan – pelan ini diamalkan oleh orang yang bergantung kepada makanan bermusim, dengan mengingati belanjawan mereka dan kesihatan keluarga mereka.

BERKAITAN: Diet Mediterranean 7 hari untuk melihat dan merasa lebih baik dari sebelumnya

Paleo vs diet Mediterranean: Adakah salah satu hak untuk anda?

Jul.22.201502:44

Bintang-bintang diet Mediterranean adalah:

  • Hasil segar
  • Lemak yang sihat (seperti kacang, alpukat dan minyak zaitun)
  • Bijirin penuh
  • Ikan
  • Lean tenusu
  • Sedikit wain

BERKAITAN: Diet Mediterranean: 7 cara mudah untuk melakukannya dengan betul

Laporan sebelum ini menunjukkan bahawa mengikuti diet Mediterranean boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, mengekalkan kesihatan otak dan menurunkan risiko keseluruhan penyakit kronik anda. Penyelidikan terkini yang dibentangkan di mesyuarat tahunan Persatuan Kardiologi Eropah di Rom pergi jauh mengatakan bahawa diet ini mungkin melebihi nilai ubat penurun kolesterol tertentu dalam mengurangkan penyakit jantung..

Penyelidik kajian, Profesor Giovanni de Gaetano, mendapati bahawa mereka yang mengikuti corak makan jenis Mediterranean adalah yang ketiga kurang berkemungkinan mati awal, berbanding dengan orang-orang yang menggunakan diet yang lebih Barat, yang kita tahu berasaskan asas yang sangat tinggi makanan yang diproses, stikkan saiz plat dan minuman ringan manis sebagai minuman pilihan.

Hidup hingga 100: Rahsia Sardinia untuk umur panjang

07.07.201505:30

Apa yang diperlukan untuk mendapatkan manfaat makanan Mediterranean? Lima petua ini akan membantu anda membuat menu anda lebih Mediterranean setiap hari:

1. Guna bijirin anda.

Cuba roti gandum dan bijirin, beras merah dan pasta gandum keseluruhan dan bukannya jenis putih. Seperti yang dilakukan oleh Mediterraneans, teroka bijirin kuno dan biji seperti quinoa, chia, amaranth, bulgar dan soba. Campurkan biji-bijian ini dengan sayur-sayuran dan buah-buahan kering sebagai hidangan sampingan atau cuba mereka sebagai bijirin panas pada waktu pagi.

Kelapa Banana Quinoa Mug Breakfast
Dapatkan Resipi itu

Sarapan Pagi Coklat Banana Quinoa

Donatella Arpaia

2. Sayuran dan makan ikan.

Cuba memilih ikan bukan daging beberapa hari seminggu atau pergi tanpa daging dan biarkan biji-bijian, kacang-kacangan, sayur-sayuran dan buah-buahan mengambil sebahagian besar hartanah di atas pinggan anda. Ikan berlemak, kaya dengan asid lemak omega-3 yang sihat jantung, seperti salmon, sardin dan ikan tuna, adalah perkara biasa di menu Mediterranean.

3. Pertukaran lemak.

Sudah tiba masanya untuk berhenti menjadi fobik lemak dan belajar tentang sumber lemak yang sihat: Termasuk kacang-kacangan, biji, alpukat dan minyak sebagai sumber lemak anda dan membaca label untuk membantu anda mengelakkan lemak trans yang berbahaya dan had lemak tepu.

BERKAITAN: Baru kajian nama 4 lemak sihat untuk makan lebih banyak, 6 untuk memotong untuk kehidupan yang lebih lama

Orang yang hidup gaya hidup Mediterranean memasak dengan minyak zaitun yang kaya dan kaya, dan mereka menambah kacang kepada salad. Cobalah beberapa keping alpukat di sandwic turkey berikutnya atau sebarkan alpukat pada roti bakar anda dengan telur dan bukannya mentega.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa makanan ini tinggi kalori, dan mengikuti gaya hidup Mediterranean bermakna memakannya secara sederhana.

4. Adakah tenusu.

Produk tenusu rendah atau bukan lemak menyediakan protein kalsium, potassium dan kelaparan. Yoghurt Yunani, ruji dalam diet Mediterranean, dinikmati sepanjang hari, sama ada semasa sarapan atau ia dimasukkan ke dalam resipi semasa makan tengahari, makan malam dan makanan ringan.

Menurut Garis Panduan Pemakanan untuk Orang Amerika, kita harus memakan sekitar tiga hidangan tenusu sehari, termasuk sumber seperti keju, yoghurt Yunani dan susu.

Bolehkah susu keseluruhan membantu anda menurunkan berat badan? Dr Oz seberat tenusu penuh lemak

Apr.06.201603:30

5. Naikkan gelas.

Nikmati wain dalam kuantiti yang munasabah sebagai sebahagian daripada hidangan – bukan hanya sebagai minuman rekreasi. Apabila ia datang kepada wain, anda perlu tahu had anda sendiri tentang berapa banyak yang perlu diambil. Apabila anda tidak minum wain, buat air, sama ada dari paip, botol atau berkilau, pilihan minuman anda.

BERKAITAN: Wain biru boleh menjadi minuman kegemaran anda yang baru

6. Menjadi pemilih tentang pemprosesan.

Jika anda makan makanan goreng, makanan yang disediakan dan makanan yang diproses yang mempunyai senarai ramuan yang membawa anda lebih lama dibaca daripada e-mel anda, tiba masanya untuk membuat perubahan. Sebaliknya, pergi untuk makanan yang mengandungi ramuan yang boleh anda kenal.

Ingat bahawa tiada makanan di atas adalah ajaib, dan jika anda perlu menurunkan berat badan, anda perlu menonton saiz bahagian, walaupun barangan yang baik.

Mangia, mindfully!

Bonnie Taub-Dix, RDN adalah Pengasas BetterThanDieting.com dan pengarang Baca Sebelum Anda Makan. Anda boleh mencarinya di Twitter @eatsmartbd dan Instagram @bonnietaubdix.