5 tabiat gaya hidup utama ibu bapa boleh ikut untuk melindungi anak-anak mereka dari obesiti

Apabila ia datang kepada kesihatan anak anda, nasihat yang lama untuk diterajui oleh contoh masih berlaku.

Satu kajian baru mendapati kanak-kanak ibu yang mengikuti gaya hidup sihat mempunyai risiko yang jauh lebih rendah untuk mengembangkan obesiti berbanding mereka yang ibu tidak.

“Kanak-kanak melihat ibu bapa mereka. Mereka mengikuti ibu bapa mereka kerana ibu bapa mereka adalah model peranan mereka, “kata pengarang utama kajian itu, penolong profesor Universiti Harvard Qi Sun, kepada TODAY..

Walaupun penemuan kajian mungkin tidak menghairankan, Sun berkata sejauh mana kesihatan ibu dan hubungan anak-anaknya adalah.

Ibu and daughter wearing roller skates
Para penyelidik Universiti Harvard mendapati hubungan langsung antara gaya hidup ibu dan peluang anak-anaknya menjadi gemuk. Saham Getty Images

Penyelidikan yang diterbitkan dalam British Medical Journal, mengkaji kanak-kanak hampir 17,000 wanita dalam dua kajian A.S.. Ia mengkaji lima petunjuk berikut dan mendapati bahawa mereka semua dikaitkan dengan peluang kanak-kanak untuk obesiti:

  • indeks jisim badan ibu (atau BMI)
  • sama ada dia merokok atau tidak
  • tahap penggunaan alkoholnya
  • jumlah aktiviti fizikalnya
  • dietnya

Setelah mengambil kira faktor berpotensi berpengaruh, seperti umur, etnik dan sejarah penyakit kronik, para penyelidik mendapati risiko obesiti pada kanak-kanak adalah 56 peratus lebih rendah pada kanak-kanak perempuan dengan BMI yang “sihat” (18-25) daripada ibu dalam kategori berat badan berlebihan atau kurang berat badan.

Ibu yang mengikut kesemua lima tabiat gaya hidup sihat mempunyai kanak-kanak yang peluang obesiti adalah 75 peratus lebih rendah berbanding dengan anak yang ibu tidak mengikut mana-mana mereka.

Bagaimana untuk mengendalikan anak-anak anda ke dalam rutin senaman anda

Januari.19.201605:25

“BMI ibu adalah hubungan terkuat BMI kanak-kanak, diikuti dengan merokok, aktiviti fizikal, penggunaan alkohol, dan diet ibu,” kata Sun.

Sebagai contoh, Sun menjelaskan, seorang ibu yang sering melakukan aktiviti fizikal lebih cenderung untuk menggalakkan anak-anaknya bermain sukan atau terlibat dalam aktiviti lain sendiri. Begitu juga, ibu yang tidak merokok lebih cenderung untuk menggalakkan anak-anaknya tidak merokok.

Kajian itu menunjukkan bahawa jika seorang ibu bekerja untuk menjalani gaya hidup yang sihat, ia tidak akan memberi manfaat bukan sahaja kepada kesihatannya, tetapi juga dari anaknya.

Sebagai tambahan kepada faktor kesihatan fizikal, Sun berkata gaya hidup ibu dapat memberi impak yang besar terhadap kesihatan emosi, sosial dan psikologi anak-anaknya..

“Ibu yang menggunakan alkohol hanya dengan sederhana dapat mengalami risiko kemurungan yang lebih rendah. Dan kita tahu dengan kemurungan bahawa ia boleh menjadi faktor yang menghancurkan yang boleh memberi kesan kepada kesihatan anak, “katanya.

Kertas tidak mengkaji bapa, tetapi para penyelidik mengatakan mereka berharap ia akan dilakukan dalam kajian masa depan.

Walau bagaimanapun, Sun menambah: “Jika kedua-dua pasangan memilih gaya hidup yang sihat, anak-anak mereka mungkin lebih cenderung menjalani gaya hidup sihat.”

Lihat makanan sihat yang membantu 1 wanita muda kehilangan 150 pound

19.20.201803:07

Walaupun kajian itu dijalankan terutamanya pada wanita yang melaporkan tabiat gaya hidup mereka sendiri, berbanding dengan penyelidik mengukur mereka, Sun berkata korelasi itu cukup kuat untuk memberi perhatian.

“Apa yang paling mengejutkan saya ialah kekuatan persatuan. Saya tidak mengharapkan untuk melihat persatuan yang kuat dengan gaya hidup ibu dan risiko obesiti di kalangan kanak-kanak, “katanya.