5 setiap hari membentang untuk meningkatkan fleksibiliti anda

Apa cara yang lebih baik untuk melonggarkan daripada menggabungkan beberapa rintangan mudah ke dalam rutin harian anda? Peregangan setiap hari bukan sahaja meningkatkan gerakan badan, malah mengurangkan risiko kecederaan dan meningkatkan prestasi olahraga keseluruhan anda..

Semak perbatasan pantas ini yang boleh dilakukan bila-bila masa, di mana sahaja!

1. lunge bahagian atas

Sampingan lunge stretch
HARI INI

Mulailah dengan menyebarkan kaki anda lebar lebar, lentur satu lutut dan menjaga lurus kaki lurus. Apabila anda bersandar ke sisi lutut yang bengkok, sampai ke lengan anda di atas kepala anda untuk memanjangkan obliques anda. Peregangan ini membantu melegakan kembung, kelenturan pinggul, penambah pinggul, oblique dan bahagian bawah. Ulangi peregangan ini pada kaki yang berlawanan sebelum bergerak ke peregangan seterusnya.

BERKAITAN: 5 latihan mudah untuk mengukir kaki anda

2. Peregangan Bahu

Lengan stretch
HARI INI

Sikat satu lengan di atas dada anda, letakkan tangan atau lengan ke siku anda. Ambil exhales yang mendalam, gunakan tekanan pada siku anda, tolak lengan anda ke dalam dada anda. Pastikan supaya pinggul dan bahu anda menghadap ke hadapan. Tukar senjata sebelum bergerak ke peregangan seterusnya.

BERKAITAN: Mengesan kecergasan anda? Mengapa 10,000 langkah sehari mungkin tidak mencukupi

3. Membalik regangan pahlawan

Songsang warrior
HARI INI

Berdiri menghadap satu arah dan langkah kaki kanan belakang anda, hampir seolah-olah anda bersiap untuk berpecah. Dengan lutut kiri anda bengkok, dan tangan kanan anda berehat di kaki kanan anda, peregangan lengan kiri anda di atas kepala anda.

Pastikan untuk meregang jari anda dari satu sama lain. Jika anda seorang pemula, atau anda hanya mahukan peregangan yang lebih panjang, lebih panjang, langkah kaki kanan belakang lagi, mencapai lebih lama dan tenggelam lebih ke peregangan dengan setiap nafas. Lakukan pada kaki yang bertentangan sebelum bergerak ke peregangan seterusnya.

BERKAITAN: Badan yang penting memindahkan jurulatih ‘Biggest Loser’ ini

4. Mencapai peregangan betis yang lebih rendah

Mencapai lower calf stretch
HARI INI

Untuk bermula, berdiri dengan kakinya kurang daripada lebar pinggul. Jangkau kedua-dua tangan ke arah siling dan langkah satu kaki keluar di hadapan anda dengan tumit anda di atas tanah dan kaki menunjuk. Menjaga kaki anda, bengkokkan lutut bertentangan anda untuk membawa tip jari anda untuk berjumpa dengan kaki anda. Sebaik sahaja anda mula merasakan otot betis anda melonggarkan, beralih dan ulangi gerakan pada kaki yang lain.

5. Berdiri mencapai dan menghulurkan quad

Hamstring stretch
HARI INI

Mulailah peregangan ini dengan menendang tumit belakang ke arah pantat anda (belakang, glutes). Ambil buku lali anda dan letakkan tangan anda di hadapan anda (atau di permukaan yang stabil) untuk keseimbangan. Sebaik sahaja anda merasa selesa dalam kedudukan ini, bersandar sejauh yang anda boleh, sampai ke hujung jari anda ke arah kaki anda. Ini adalah cara yang baik untuk menghulurkan quads, hamstrings, betis dan otot adductor secara serentak. Bukan sahaja ia meningkatkan fleksibiliti anda, ini juga merupakan cara terbaik untuk meningkatkan kestabilan anda. Lakukan selekoh ini beberapa kali pada satu kaki sebelum bergerak ke arah yang lain.

Chrysten Crockett dipilih sebagai Bintang Sosial HARI INI. Ikuti dia di Instagram atau Facebook dan lihat laman webnya. Untuk petua kesihatan dan kesejahteraan harian, daftar surat berita One Small Thing kami.