5 petua untuk membantu menjadikan ini tahun baru yang paling sihat dan paling sihat

Setiap Januari, anda mendapat peluang simbolik untuk bermula. Gunakannya dengan bijak.

Apa-apa perubahan yang anda cari, langkah-langkah kecil boleh bermakna hasil yang besar. Berikut adalah lima petua untuk membantu menjadikan ini tahun baru yang paling bahagia dan paling sihat:

1. Kurangkan sesuatu dari kehidupan anda

Ramai orang cuba Tambah perkara-perkara untuk rutin mereka sebagai sebahagian daripada resolusi Tahun Baru mereka, tetapi anda harus memikirkan apa yang anda mungkin tolak, atau melepaskan, dari kehidupan anda yang tidak lagi melayani anda, kata Barbara Markway, ahli psikologi di Jefferson City, Missouri, dan pengarang “Sakit Malu: Bagaimana Mengatasi Kebimbangan Sosial dan Mengembalikan Kehidupan Anda.”

Mungkin ia seorang kawan yang akhirnya menghabiskan banyak masa dengannya, tetapi tidak benar-benar menikmati berada di sekelilingnya. Ia boleh membantu anda membiarkan persahabatan itu mengambil tempat yang kurang penting dalam hidup anda.

Atau ia boleh semudah menggugurkan item dari almari anda yang anda tidak memakai lagi atau menonton TV kurang berfikiran.

“Dengan mengurangkan perkara, anda akan memberi ruang dalam kehidupan anda untuk menambah perkara yang lebih bermakna,” kata Markway.

BERKAITAN: Tuan rumah ‘Biggest Loser’ Bob Harper 5 langkah ke tahun baru yang lebih sihat

2. Fokus pada orang dan kesihatan anda sendiri

Buat hubungan manusia, baiklah kepada diri sendiri dan jatuh cinta. Hubungan dan kesihatan mental yang baik, bukan pendapatan, mempunyai impak terbesar terhadap kebahagiaan kita, satu kajian baru-baru ini oleh London School of Economics yang ditemui.

Kepuasan hidup meningkat paling apabila orang mempunyai pasangan dan menikmati kehidupan yang bebas daripada kemurungan dan kecemasan, kata para penyelidik. Rangsangan pendapatan, sebaliknya, tidak banyak memberi kesan.

Jika anda mempunyai anak-anak, ketahui bahawa anda memainkan peranan yang besar dalam kebahagiaan mereka di jalan: Prediksi terbaik kepuasan hidup orang dewasa adalah kesihatan emosi mereka sebagai seorang anak, nota penyelidik.

BERKAITAN: 10 peraturan asas untuk kehidupan yang lebih bahagia

3. Daripada resolusi Tahun Baru, membuat resolusi suku tahun

Pilih sesuatu yang ingin anda fokuskan untuk setiap empat suku tahun ini, mencadangkan Laura Vanderkam, pakar pengurusan masa dan pengarang “Saya Tahu Bagaimana Dia Mengajar: Bagaimana Wanita Berjaya Buat Masa Yang Paling Banyak.”

“Selalunya, kami mempunyai banyak idea hebat, dan kami cuba untuk membawa mereka semua sekaligus, tetapi itulah resipi kegagalan,” kata Vanderkam. “Mencuba sesuatu selama 90 hari boleh dilakukan, dan memberi matlamat untuk setiap suku membolehkan anda memberi tumpuan kepada satu tabiat baru pada satu masa.”

Berikut adalah tweak pada idea itu: Tetapkan tiga matlamat yang boleh dilakukan setiap suku tahun – satu untuk setiap tiga kategori ini: kerjaya, hubungan, diri.

Sebagai contoh, dari Januari hingga Mac, anda mungkin mahu menulis kertas putih di tempat kerja, membaca dua buku seminggu kepada anak-anak anda, dan jalankan 5k. Kemudian, pada suku April-Jun, anda boleh memilih tiga matlamat yang berbeza. Teruskan corak ini dan anda akan mencapai pelbagai matlamat akhir tahun ini.

BERKAITAN: 9 tabiat orang yang mengelakkan pembakaran

Mengejar kebahagiaan disambut pada HARI INI: Lihat tip terbaik

10.10.201502:06

4. Menurunkan pemikiran perfeksionis ‘semua-atau-tidak’

Mungkin sentimen ini biasa diketahui:

“Saya mempunyai satu cookie dan merosakkan diet saya, jadi saya juga boleh makan sisa pinggan” atau “Saya tidak boleh memasak makanan segar setiap hari, jadi saya terjebak makan sepanjang masa.”

Jika ya, anda menggunakan semua-atau-tidak, pemikiran perfeksionistik. Sebaliknya, berusaha untuk menjadi “lebih baik daripada sempurna”, menasihatkan Elizabeth Lombardo, ahli psikologi dan penulis “Better Than Perfect: 7 Strategi untuk Menghancurkan Kritik Batin Anda dan Mewujudkan Kehidupan yang Anda Suka.”

Adakah anda mempunyai satu cookie? OK, rasa setiap gigitan dan jatuhkan rasa bersalah, katanya.

Tidak boleh menyediakan setiap hidangan dari awal dengan bahan organik? Mungkin anda boleh memasak makanan yang sihat tiga kali seminggu, atau menambah sayur-sayuran baru untuk sekurang-kurangnya satu makanan anda setiap hari.

Kuncinya menumpukan pada setiap langkah ke arah yang betul, bukan tingkah laku yang “sempurna”.

BERKAITAN: Adakah anda seorang perfeksionis? Ambil kuiz ini untuk mengetahui

5. Buat upaya sadar untuk mencabut

Kami menghabiskan banyak masa melekat pada e-mel, telefon dan Facebook kami, tetapi kajian menunjukkan ia sangat penting untuk dicabut. Ini membantu kita berehat dan pemulihan dan membolehkan kita reboot, kata Leah Lagos, seorang ahli psikologi klinikal berlesen di New York.

“Sesetengah orang tidak pernah melepaskan diri melainkan mereka menjadualkan masa untuk berbuat demikian,” kata Lagos.

Beliau menasihati pelanggan untuk mengetepikan satu atau dua hari apabila mereka membuat komitmen untuk mencabut dan mengingati perhatian di mana tumpuannya.

Itu bermakna mematikan telefon anda sepenuhnya, atau mungkin menyemak e-mel sekali sahaja pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam. Gunakan masa yang bebas teknologi untuk memberi tumpuan kepada rakan, keluarga dan bersifat.

BERKAITAN: Terapi hutan melegakan tekanan dengan kekuatan penyembuhan alam semula jadi

Kemudian, lakukan inventori sedikit selepas itu: Adakah anda melihat perubahan fisiologi dalam badan anda? Bagaimana tumpuan anda? Tahap tenaga anda? Apa perasaan anda? Apakah kebimbangan dan tahap tekanan anda??

Melakukan latihan ini dua kali sebulan akan menjadi hebat, tetapi bertujuan sekurang-kurangnya sekali seperempat, Lagos dinasihatkan.

Selamat tahun Baru!

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.