5 perkara yang anda tidak tahu tentang diet bebas gluten

Makanan bebas gluten lebih popular dari sebelumnya – tetapi mereka baik untuk anda?

Pada tahun 2010, rakyat Amerika menghabiskan lebih dari $ 2.6 bilion pada barangan bebas gluten. Menjelang akhir tahun depan, jumlah itu akan mencapai $ 5 bilion, menurut Yayasan Kebangsaan untuk Kesedaran Celiac. Jualan ini bukan disebabkan oleh bilangan orang yang ramai dengan penyakit Celiac, iaitu ketidakupayaan untuk bertolak ansur dengan gluten, tetapi kerana orang yang berharap dengan menendang tabiat gluten, mereka akan melihat garis pinggang yang lebih kecil.

Walaupun makanan tanpa gluten adalah penting untuk orang yang menderita penyakit Celiac, sains masih belum diketahui sama ada cara bebas gluten diterjemahkan ke dalam manfaat kesihatan sebenar untuk selebihnya.

Pergi tanpa gluten? Langkau sampah dan cuba hidangan yang sihat ini

“Semua orang memerlukan kambing hitam makanan. [Orang berfikir] jika anda menghilangkan [gluten], maka kehidupan akan baik, semua masalah kesihatan akan hilang dan berat badan anda akan turun dan anda akan mempunyai teman lelaki impian anda, “kata Leslie Bonci, pengarah nutrisi sukan di Pusat Perubatan Sukan UPMC di Pittsburgh.

Sebelum anda mengucapkan selamat tinggal kepada pasta, roti dan bir (ya beberapa bir mempunyai gluten di dalamnya), anda mungkin ingin mendapatkan kurus pada diet bebas gluten.

Percuma gluten tidak bererti bersalah tanpa rasa bersalah

Hanya memotong gluten, protein yang terdapat dalam biji-bijian seperti gandum, rai dan barli, tidak membawa kepada penurunan berat badan automatik. Banyak produk yang bebas gluten mempunyai lebih banyak kalori di dalamnya. (Secara teori, kerepek kentang adalah bebas gluten tetapi masih menjadi makanan ringan yang mengerikan.)   

“Dalam beberapa kes, bebas gluten mempunyai lebih banyak kalori kerana anda menambah lebih banyak gula,” kata Bonci.

Jika orang menggantikan sesuatu seperti kanji kentang atau ubi tapi bukan tepung, mereka mungkin akan makan lebih banyak kalori, tidak kurang.  

“Ia tidak akan diterjemahkan kepada penurunan berat badan,” kata Bonci.

Sesetengah orang percaya bahawa bebas gluten sama dengan sihat, dan puas pada terlalu banyak quinoa chips atau ais krim bebas gluten.

“Mencari pengganti bebas gluten [untuk] pencuci mulut dan kek dan roti dan tidak makan buah-buahan dan sayur-sayuran tidak membuat anda pemakan yang lebih sihat,” kata Madelyn Fernstrom, editor kesihatan dan diet TODAY. “Gluten-free tidak bermakna lebih sihat atau pilihan yang lebih baik.”  

Gluten bebas boleh menyebabkan kekurangan

Mungkin pagi muffin bran ini membuatkan sesetengah berasa lemah, tetapi ia pasti membantu menjaga perkara biasa. Biji-bijian utuh menyerap serat yang sangat diperlukan ke dalam diet orang. Kadang-kadang diet bebas gluten bermakna orang ramai mendapat lebih sedikit asid amino, vitamin B dan besi.

Tetapi ia tidak sia-sia.

“Jika anda mempunyai diet yang sihat, anda tidak perlu mempunyai gandum untuk mempunyai serat yang mencukupi,” kata Fernstrom. “Ia penting bagi orang untuk menjadi perhatian.”

Diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijirin bebas gluten, termasuk soba dan jagung, akan merangkumi serat, besi, asid amino dan vitamin B yang cukup.

Tanpa gluten boleh mempunyai gula dan garam tambahan

Produk yang membanggakan mereka bebas dari sesuatu, sama ada bebas lemak, tanpa gula atau bebas gluten, selalunya mempunyai tambahan yang ditambah untuk menjadikannya lebih enak.

“Saya tidak tahu sama ada ia khusus untuk syarikat bebas gluten. Terdapat banyak makanan di pasaran yang sarat dengan gula dan garam, “kata Kristin Kirkpatrick, pengurus perkhidmatan pemakanan kesejahteraan di Institut Kesihatan Klinik Cleveland.

Sebaliknya, Fernstrom berkata, bebas gluten hanya menjanjikan tiada protein gandum.  

“Es krim gluten tidak mempunyai lemak atau gula yang kurang lemak dan seringkali orang bodoh,” katanya. “Beberapa makanan bebas gluten mempunyai kalori yang sama; sesetengahnya mempunyai kalori yang lebih rendah. Ini tidak ada kaitan dengan gandum. ”

Sains kini masih bebas gluten

Bagi tiga juta orang dengan penyakit Celiac, gangguan autoimun yang merosakkan lapisan usus kecil ketika orang makan gluten, sains jelas – tiada gluten dalam diet. 18 juta orang Amerika yang sensitif gluten boleh makan gluten dan merasakan kesusahan gastrik, gas, kembung dan cirit-birit, tetapi tidak mempunyai kesan sampingan yang serius yang mempunyai penyakit Celiac. Tetapi, tidak ada kajian besar yang menunjukkan diet bebas gluten memberikan manfaat kesihatan yang signifikan.

“Kami tidak mempunyai sains yang kuat,” kata Kirkpatrick. “Kami tidak melihat dalam sains bahawa diet bebas gluten bukanlah perkara ajaib yang kita cari dalam penurunan berat badan.”

Ramai pesakit percaya bahawa gluten menyebabkan segala-galanya dari autisme menjadi diabetes, kata Bonci, tetapi tidak ada bukti tentang mana-mana ini. Terdapat banyak “sains pseudo di luar sana,” katanya.

Diet rendah gluten tidak sentiasa sihat

Buah-buahan, sayur-sayuran, kacang dan daging tanpa lemak secara semulajadi bebas gluten.

“Lean protein dan buah-buahan dan sayur-sayuran … yang boleh menjadi cara yang sangat sihat untuk dimakan dan itu adalah sesuatu yang telah diketahui selama beberapa dekad,” kata Fernstrom. “Masalahnya ialah menggantikan produk bebas gluten yang mempunyai banyak kalori.”

Kirkpatrick mengatakan bahawa beberapa penggantian bebas gluten mungkin lebih sihat. Pancake buckwheat mungkin lebih baik daripada pancake gandum; hanya makan lima.

“Kami mempunyai masalah besar dengan kawalan bahagian,” katanya.

Tidak kira jika produk mempunyai gluten atau tidak. Jika seseorang berlebihan, manfaat kesihatan hilang.

Makan makanan percuma gluten yang sihat dan lazat yang perlu anda cuba