5 perkara yang anda lakukan itu boleh menyebabkan alahan musim bunga lebih buruk

Pelari take advantage of lower temperatures at sunrise
Tinjauan Pollen cenderung lebih tinggi pada waktu pagi, jadi selamatkan pagi anda untuk petang atau petang. Matt York / Today

Walaupun bulan-bulan musim bunga membawa suhu yang lebih panas dan jam cahaya matahari yang lebih lama, mereka juga membawa alahan bermusim untuk berjuta-juta orang. Dan dengan ramalan “vortex debunga” yang mengancam untuk menjadikan musim ini musim alergi terburuk dalam rekod, anda mungkin memerlukan semua bantuan yang anda dapat. 

Menurut statistik terbaru dari American College of Allergy, Asthma and Immunity (ACAAI), demam hay (atau rinitis alergi), keadaan hidung yang menyebabkan gejala seperti sejuk – hidung tersumbat, mata berair – akan menjejaskan hampir 50 juta rakyat Amerika ini musim. 

Seperti yang diketahui ramai penghidap alahan, bentuk rawatan terbaik termasuk ubat (sama ada di kaunter atau preskripsi), imunoterapi (tembakan) dan penurunan pendedahan kepada debunga, yang merupakan alergen utama yang mencetuskan keadaan sementara ini. Walau bagaimanapun, walaupun pesakit yang paling berpengetahuan mungkin tidak sengaja menghalang kesejahteraan mereka. 

Di sini, tiga pakar alergi mengenal pasti kesilapan yang paling biasa dibuat pada masa ini tahun dan strategi mudah yang boleh membuat anda bernafas lebih mudah: 

Mendapatkan permulaan yang lewat 
“Ramai orang memikirkan ubat alergi mereka sebagai sesuatu yang mereka ambil sebagai tindak balas kepada simptom mereka daripada cuba menjadi proaktif dan mengambilnya lebih awal,” kata Dr James Sublett, rakan pengurusan Alergi Keluarga dan Asma di Louisville, Ky., dan presiden-pilihan ACAAI. Daripada menunggu sehingga anda mula bersin dan mengerang, dia mencadangkan permulaan alergi anda sekitar satu hingga dua minggu sebelum permukaan gejala anda. Bagi kebanyakan kita, itu bermakna sekarang. “Sekurang-kurangnya, ambil ubat-ubatan pada tanda pertama dari mana-mana gejala sebagai menentang untuk menunggu sehingga keadaan menjadi sangat buruk,” katanya..

Membiarkan udara di luar 
“Kesalahan besar alergi yang dihadapi adalah membuka tingkap mereka untuk mengosongkan rumah atau pejabat mereka,” kata Dr. Rana S. Bonds, pengarah sementara di Bahagian Alahan / Imunologi di Cawangan Perubatan Universiti Texas di Galveston, Texas. . Walau bagaimanapun, tindakan ini akan mempunyai kesan yang bertentangan – debunga tumbuhan akan membuat jalan masuk ke dalam rumah dan melekat pada persekitaran anda. Dan, sementara angin musim panas yang panas dapat merasakan menyegarkan, berita buruk bagi seseorang yang mengalami alergi musim bunga. “Hari-hari yang paling indah dengan angin adalah yang terburuk!” Kata Bonds. Sebabnya: Jumlah debunga yang berbeza dari hari ke hari, cenderung lebih tinggi pada hari kering kerana lebih mudah untuk bubuk tumbuhan menjadi udara. 

Bersenam di luar dalam a.m. 
Jimat kuasa berjalan dan berjoging untuk waktu petang atau waktu petang – jumlah debunga cenderung lebih tinggi pada waktu pagi, kata Dr Andrew W. Murphy, Ketua Alergi di Hospital Chester County di West Chester, Pa. “Saya tidak suka memberitahu orang untuk tinggal di dalam, tetapi jika anda menderita dengan teruk, alternatif yang lebih baik adalah bekerja di dalam rumah. “Dan melainkan jika anda menghadapi kes alergi yang teruk dan / atau terdedah kepada asma, janganlah berhenti bekerja sama sekali, tambah. “Bersenam adalah baik, secara umum, kerana ia boleh membuat hidung dan dada anda berasa lebih baik.” 

Lupa untuk mengambil mandi petang 
“Sebaik sahaja anda berada di dalam malam, luangkan diri di bilik mandi – walaupun itu adalah hari kedua – dan cuci serbuk,” kata Murphy. Perlu diingat bahawa ia hanya mengambil satu langkah ke luar di luar untuk zarah debunga kecil untuk berpaut kepada badan anda. Jika jadual anda tidak membenarkan semangat seketika pada awal petang, Murphy sangat menasihatkan mengambil mandi hanya beberapa minit sebelum mendaki ke katil. 

Self-diagnosis mencetuskan alergi anda 
“Jika anda mempunyai alahan yang sederhana dan parah, jangan mengharapkan ubat OTC untuk benar-benar menjaga masalah ini,” kata Sublett. Pertaruhan terbaik adalah mencari penjagaan dari alergis yang diperakui oleh lembaga yang boleh menentukan alahan khusus anda. “Sebagai contoh, seseorang mungkin menganggap mereka mengalami alergi debunga pokok apabila alahan mereka disebabkan oleh acuan,” jelasnya. “Daripada meneka, biarkan seorang profesional mengenal pasti masalah itu supaya dia dapat menyesuaikan rawatan yang akan lebih berkesan.”