5 perkara untuk mengetahui tentang rawatan yang menghancurkan kanser Jimmy Carter

Dadah baru yang nampaknya telah menghapuskan tumor Jimmy Carter adalah sebahagian daripada pendekatan revolusioner terhadap terapi kanser. Ia dipanggil immunotherapy dan idea di belakangnya adalah untuk mempertahankan pertahanan tubuh dan membantu mereka dalam memerangi kanser. Dr Natalie Azar membantu menjelaskan apa maksudnya.

5 perkara yang perlu anda ketahui tentang imunoterapi kanser

08.20.201503:03

Q: Apakah imunoterapi?

A: Immunotherapy membantu sistem imun badan sendiri untuk bertarung lebih keras dan lebih bijak berbanding sel-sel kanser. Salah satu sebab tubuh mempunyai masa yang sukar menyerang serangan kanser ialah tumor terdiri daripada sel-sel kita sendiri. Sel-sel tersebut telah bermutasi dengan cara yang membolehkan mereka berkembang daripada kawalan. Tetapi kerana mereka adalah sel-sel kita sendiri, sistem kekebalan tubuh mungkin tidak melihat mereka sebagai penyerang asing yang perlu dimusnahkan. Satu pendekatan adalah mencari cara untuk menunjukkan sistem imun bahawa sel kanser adalah penceroboh dan mesti disasarkan dan dimusnahkan.

BERKAITAN: Bekas Presiden Jimmy Carter mengagumi isteri di Atlanta Braves mencium cam

Gambar: Former U.S. President Jimmy Carter takes questions from the media during a news conference about his recent cancer diagnosis and treatment plans, at the Carter Center in Atlanta
Bekas Presiden Amerika Syarikat Jimmy Carter mengambil soalan dari media semasa sidang berita mengenai diagnosis dan rawatan kanser baru-baru ini, di Carter Center di Atlanta, Georgia, dalam foto fail ini yang diambil pada 20 Ogos 2015. Carter memberitahu kelas Sekolah Minggu di sekolahnya gereja di Georgia bahawa kansernya telah hilang, Atlanta Journal-Perlembagaan melaporkan pada hari Ahad, memetik seorang anggota gereja. REUTERS / John Amis / FilesJOHN AMIS / Reuters

Q: Bagaimana kerja terapi Jimmy Carter??

A: Salah satu cara yang kanser mengelakkan pertahanan tubuh adalah dengan merampas sebahagian sistem kekebalan tubuh. Dalam kes ini, protein tertentu menghalangnya daripada menyerang sel normal bersama-sama dengan yang rosak. Penyelidik telah mengetahui bahawa tumor boleh menyerang protein-protein ini, yang berfungsi seperti satu set brek untuk meredakan tindak balas imun badan. Dadah yang menghalang “brek” ini boleh meningkatkan keupayaan sistem imun untuk memusnahkan sel-sel kanser. Carter dadah diberikan diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah dan dipanggil Keytruda. Dua ubat lain telah diluluskan oleh FDA yang bekerja dengan cara yang sama.

Q: Siapa calon untuk jenis ubat ini?

A: Ubat-ubatan ini kini digunakan untuk merawat orang dengan melanoma maju dan beberapa jenis kanser paru-paru maju. Tetapi terdapat beberapa bukti bahawa ubat jenis ini boleh bekerja dengan pundi kencing, kolon, buah pinggang dan beberapa jenis kanser kepala dan leher.

Q: Betapa berjayanya rawatan ini?

A: Kajian menunjukkan bahawa 30 hingga 40 peratus pesakit dengan melanoma maju akan mempunyai tindak balas yang baik terhadap ubat ini dan 30 peratus akan menjadi mangsa yang selamat. Doktor mempunyai kejayaan yang lebih baik – antara 50 hingga 60 peratus – apabila menggabungkan rawatan imunoterapi yang berlainan. Tetapi ada kelemahan untuk mengambil pelbagai ubat: lebih banyak kesan sampingan.

BERKAITAN: Jimmy Carter: Bagaimana sukarela memberi saya kegembiraan

Q: Berapa kos ubat ini??

A: Mereka sangat mahal, walaupun mungkin tidak mahal seperti yang anda fikirkan. Menurut Yayasan Penyelidikan Melanoma, pusat infus untuk membeli Keytruda itu harganya $ 12.000 per bulan, atau $ 150.000 per tahun per pasien. Berita baiknya adalah bahawa insurans akan melindungi dadah selagi anda mengambilnya untuk kegunaan yang diluluskan.

Jimmy Carter mengumumkan: Kanser otak saya hilang

19.07.201500:23