5 peraturan diet vegan yang betul

Tidak ada satu cara untuk makan “dengan sempurna,” atau tidak perlu! Gaya yang berbeza berfungsi untuk orang yang berbeza, jadual dan cita-cita. Walau bagaimanapun, kita semua boleh belajar sedikit daripada gaya hidup masing-masing. Sekalipun anda seorang daging dan kentang, anda akan melakukan bodo-lovin ‘bod anda dengan sebaik-baiknya dengan mengadopsi beberapa tip dari teman vegan anda.

Mark Bittman: Makan vegan sebelum 6 p.m. untuk mengurangkan berat badan

Mei.03.201303:12

1. Makan makanan yang ada di musim.

Ini bukan “peraturan” vegan tegas, tetapi banyak orang yang secara sengaja memilih untuk makan vegan juga membuat keputusan sedar (atau tidak sedarkan diri) yang lain. Salah satu yang sering mereka pertimbangkan? Membeli banyak hasil segar, terutamanya pada musim.

Menghasilkan lebih murah apabila dibeli pada musim kerana ketersediaan yang banyak. Dan bukan sahaja lebih mesra alam, tetapi langit-langit juga akan berterima kasih. Lobak anda akan menjadi manis dan renyah dan tomato anda berair dan masak. Apakah maksudnya untuk bukan vegan? Buah-buahan dan sayur-sayuran sememangnya akan mempunyai lebih banyak daya tarikan dan anda akan menaikkan pengambilan antioksidan anda.

2. Isikan serat.

Ini adalah satu lagi hasil sampingan vegan. Vegan biasanya mendapat lebih banyak serat daripada pemakan daging, pescatarians dan juga vegetarian. Vegan (yang makan secara bertanggungjawab dan tidak mengisi makanan soda dan pasta!) Mengisi penuh, makanan sebenar termasuk bijirin kuno, buah-buahan segar dan sayur-sayuran, kekacang, kacang dan biji. Makanan ini akan membantu anda mengelakkan makanan yang diproses dan dibungkus dengan bahan kimia yang tidak sihat dan akan menyumbang kepada pengambilan serat anda.

Lihat bagaimana Craig Melvin menukar makanan restoran biasa untuk pilihan vegetarian

10 Januari01:39

3. Menanam protein anda.

Sama ada anda pemakan daging atau vegan, mendapatkan beberapa protein anda daripada sumber protein berasaskan tumbuhan adalah penting. Menggantikan protein berasaskan haiwan walaupun hanya dua kali seminggu untuk tanaman berasaskan tumbuhan seperti cabai tiga-kacang ini akan membantu meningkatkan kesihatan anda. Satu lagi perkara mengenai protein? Ia dicerna lebih perlahan daripada karbohidrat, dan merupakan alat yang hebat untuk menjaga anda berpuas hati selepas makan.

4. Makan lemak yang baik untuk anda.

Orang yang mengikuti diet vegan sering menyedari akan makan cukup lemak yang sihat. Mereka bergantung kepada sumber yang baik seperti kacang (berfikir badam, walnut dan kacang) dan benih (fikir rami, bunga matahari dan rami). Lemak yang sihat membantu anda menyerap nutrien lain, dan bahkan dapat membantu anda membakar lemak.

Vegan juga memberi perhatian khusus kepada asid lemak omega-3 kerana lemak ini penting untuk segala-galanya daripada pembentukan membran sel, kepada penghasilan hormon, untuk mengawal fungsi genetik. Anda boleh menemui mereka dalam ikan berlemak seperti salmon, tetapi vegan mendapat lemak yang sihat di hati dengan membuang biji rami atau rami pada salad mereka.

5. Anda mungkin perlu menambah.

Tidak ada perkara seperti diet yang sempurna. Walaupun anda makan makanan seimbang, makanan ringan dan makanan segar, anda mungkin kehilangan beberapa nutrien penting. Vegan sering memerlukan B12 dan ini mungkin tidak menjadi kebimbangan anda, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli diet berdaftar dan pertimbangkan untuk melengkapkan di kawasan yang anda mungkin bergelut.

Untuk lebih banyak petua tentang cara hidup yang berkhasiat, ikuti Keri di Instagram @nutritiouslifeofficial.