5 makanan dan 4 makanan tambahan yang boleh membantu anda melawan selesema dan selesema

Kejatuhan menandakan permulaan rasmi cuba meningkatkan sistem kekebalan tubuh anda. Ini termasuk pil pop, minuman pembersih dan vitamin C yang lebih kenyal daripada anda boleh menggoncang pukulan flu – semua dengan harapan anda tidak akan mendapat pilek atau selesema.

Persoalannya, adakah semuanya berfungsi? Dan adakah ia berfungsi serta – atau lebih baik daripada – perkara yang mungkin kita lakukan secara semula jadi, seperti makan dengan baik, tidur, mencuci tangan dan mengelakkan rokok?

Semasa musim gugur dan musim sejuk, risiko selesema dan selesema boleh berlarutan selama berbulan-bulan. Sebagai manusia, kita berkongsi persekitaran kita dengan pelbagai mikroorganisma – bakteria, virus, parasit – yang asing kepada kita.

Mahu Sistem Imun Yang Lebih Kuat? Cuba memukul gim

Disember.27.201502:04

Tubuh melakukan yang terbaik untuk berurusan dengan penceroboh ini dengan proses yang kompleks yang bergantung pada sejumlah faktor. Sebagai tambahan kepada penggalak daya imun yang dikenali, seperti mendapat cukup aktiviti fizikal dan makan makanan yang sihat, hanya terdapat beberapa makanan tambahan di rak yang boleh membantu meningkatkan imuniti.

Sekiranya anda membuat pil atau menyediakan hidangan strategik?

Pertama, berikut adalah beberapa pilihan:

Makanan yang boleh membantu melawan selesema & selesema:

1. Buah dan sayur-sayuran berwarna-warni

Tikus yang diberikan quercetin, sebatian biasa yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, kurang berkemungkinan besar akan menimbulkan selesema.

Penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran meningkatkan tahap pengedaran anda semua nutrien sejuk dan flu yang anda cuba dapatkan dalam pil seperti vitamin C, zink dan selenium.

2. Bawang putih

Bawang putih tergolong dalam keluarga allium. Mana-mana ahli keluarga ini, termasuk bawang dan bawang, boleh membantu membina imuniti anda untuk penyakit yang paling biasa semasa musim gugur dan musim sejuk.

3. Sup ayam

Satu kajian dalam jurnal CHEST mungkin adalah yang terbesar yang disebut dalam artikel yang menunjukkan mengapa sup ayam berfungsi untuk selesema. Kesimpulannya, bahawa ya, sup ayam sebenarnya boleh menjadi remedi yang baik untuk selesema biasa. Ia memberikan cecair, yang mungkin memerlukan lebih banyak ketika selesema atau selesema. Selain itu, sup ayam juga mengandungi wortel dan bawang dalam resipi, yang juga meningkatkan antioksidan.

4. Butiran bijirin

Penggunaan bijirin utuh (berfikir bijirin utuh seperti soba, beras dan gandum) membantu bakteria usus yang sihat berkembang. Proses ini dapat menolong sistem imun anda.

Biji-bijian keseluruhan dikaitkan dengan kehidupan yang lebih lama, kajian baru mencadangkan

Jun.14.201600:26

5. Minyak ikan (omega-3)

Apabila anda berfikir sejuk dan selesema, ikan mungkin adalah perkara terakhir yang datang ke minda. Mungkin pemikiran itu perlu berubah. Itu kerana DHA, jenis omega-3 yang terdapat dalam ikan berlemak, didapati meningkatkan aktiviti sel darah putih.

Jika anda seorang perokok, kebiasaan yang sangat mengurangkan keupayaan tubuh untuk melawan selesema dan selsema, anda harus berhenti. Untuk membantu anda bersama, anda boleh menggunakan dos minyak ikan yang sihat setiap hari juga. Satu kajian yang mendapati berbuat demikian boleh mengurangkan keinginan untuk nikotin dan jumlah rokok yang dihisap setiap hari. Anda boleh mendapatkan dos harian omega-3 anda dengan menambah lebih banyak salmon, trout dan sardin dalam diet anda serta versi berasaskan tumbuhan seperti biji rami dan walnut.

Tambahan untuk dipertimbangkan:

1. Vitamin D

Walaupun anda menggunakan diet yang “sempurna”, sangat sukar untuk mendapatkan vitamin D yang cukup kerana makanan yang sangat sedikit memberikan cukup. Ikan berlemak mungkin merupakan sumber terbaik vitamin D, diikuti oleh kuning telur dan hati.

Sumber terbaik vitamin D berasal dari sinar UV matahari yang diserap melalui kulit. Oleh kerana ramai di antara kita tinggal di kawasan di mana sinaran UV lemah, atau kita tidak mahu terdedah kepada matahari, pilihan tambahan adalah perkara terbaik yang akan datang. Kajian 2017 dalam British Medical Journal mendapati suplemen dapat melindungi daripada selsema dan selesema. Walaupun dua kajian terdahulu mendapati vitamin D tidak menghalang selesema, analisis terkini ini membahagikan data mentah kajian terdahulu dan menunjukkan suplemen harian atau mingguan pada orang dengan paras yang rendah mendapat manfaat paling banyak.

6 makanan mengejutkan yang mempunyai lebih banyak vitamin C daripada oren

Februari.27.201700:52

2. Zink

Kajian pada 2016 mendapati suplemen zink pada orang dewasa yang tua membantu meningkatkan tahap zink dan imuniti. Walaupun anda boleh mendapatkan zink dari makanan seperti bijan dan biji labu, kacang merah dan ayam belanda, penduduk yang dikaji lebih cenderung untuk tidak mendapat jumlah yang mencukupi dalam diet mereka, menjadikan mereka lebih mudah terdedah kepada jangkitan. Kajian lanjut menunjukkan zink boleh mengurangkan tempoh selesema biasa.

3. Probiotik

Apabila membina pertahanan terhadap selesema dan selesema, mulakan dengan membina tentera di usus anda. Satu kajian mendapati pelajar kolej yang mengambil probiotik dalam bentuk tambahan telah mengurangkan tempoh dan keparahan selesema biasa. Tambahan pula, kajian haiwan 2017 mendapati mikroba usus spesifik, yang dicetuskan oleh penggunaan flavonoid yang terdapat dalam teh, buah beri, dan coklat boleh membantu mengurangkan selesema selesema.

4. Vitamin C

Banyak kajian telah mengaitkan pengambilan dos vitamin C yang lebih besar kepada pengurangan selesema biasa dan peningkatan keupayaan untuk melawan jangkitan. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa memakan dos mega vitamin C boleh menyebabkan cirit-birit dan kesusahan gastrik. Oleh itu, walaupun ia mungkin selamat untuk mengambil tablet dan paket serbuk musim sejuk ini, cuba untuk tidak memilikinya sepanjang hari. Had maksimum yang boleh diterima bagi orang dewasa adalah 2000 mg.

Pokoknya:

Di samping faktor pemakanan, mengekalkan berat badan yang sihat, menguruskan tekanan, mendapatkan tidur yang mencukupi, aktiviti fizikal tetap dan amalan mencuci tangan yang baik adalah faktor penting dalam memerangi selesema dan selesema.

Suplemen berfungsi dengan baik apabila anda memerlukan beberapa dos yang lebih tinggi, seperti vitamin C, atau apabila anda cuba untuk mendapatkan nutrien perjuangan tubuh anda untuk mendapatkan dari makanan, seperti vitamin D. Walau bagaimanapun, anda sepatutnya melangkau pelbagai pembersih dan vitamin gabungan yang menjanjikan ubat dari selesema di atas dan di luar pencuci tangan yang betul.

Seperti kebanyakan perkara yang membantu mengurangkan risiko jangkitan, penyakit kronik dan kematian awal, ia bukan satu perkara yang menyediakan “penyembuhan ajaib,” ia adalah pelbagai pilihan gaya hidup yang baik yang menjadikan perbezaan.

Kristin Kirkpatrick, MS, R.D., adalah pengurus perkhidmatan pemakanan kesejahteraan di Cleveland Clinic Wellness Institute di Cleveland, Ohio, dan pengarang “Skinny Liver.” Ikuti dia di Twitter @KristinKirkpat dan Instagram @Krissypicks. Untuk lebih banyak nasihat diet dan kecergasan, daftarlah untuk surat berita One Small Thing kami.