5 gejala tumor otak yang anda tidak patut diabaikan

Jika anda memilih satu perkara untuk menggambarkan sifat tumor otak yang mendadak dan rawak, mungkin pengalaman Maria Menounos.

Keperibadian TV berusia 39 tahun itu mendapati dia mempunyai pertumbuhan bola golf yang mendorong ke atas saraf wajahnya tahun lalu selepas mengalami pening, sakit kepala dan ucapan yang meruncing. Doktor mengeluarkan tumor semasa pembedahan pada bulan Jun lalu.

Mungkin Bulan Kesedaran Tumor Otak, didedikasikan kepada 700,000 rakyat Amerika yang hidup dengan tumor otak dan dianggarkan 79,000 yang akan didiagnosis tahun ini, menurut Masyarakat Tumor Brain Nasional. Tumor otak adalah penyebab peluang yang sama, yang menjejaskan lelaki dan wanita dari semua peringkat umur dan kaum, kata para pakar. Senator John McCain menjadi salah satu pesakit berprofil tinggi ketika dia didiagnosis dengan kanser otak pada musim panas lalu.

Maria Menounos membuka pembedahannya: ‘Saya rasa sangat bertuah’

Ogos.30.201704:09

“Tidak ada diagnosis yang lebih serius dalam semua ubat manusia daripada tumor otak kerana ia bukan sahaja merupakan masalah perubatan yang perlu dirawat, tetapi ia sebenarnya memberi kesan kepada jiwa, jiwa seluruh keperibadian manusia,” Dr. Steven Kalkanis, ketua bedah saraf di Henry Ford Health System dan pengarah perubatan Institut Kanser Henry Ford di Detroit, memberitahu TODAY.

“Tumor otak hebat sekali dalam banyak cara,” tambah Dr. Glenn Lesser, ahli neuro-onkologi di Wake Forest Baptist Health di Winston-Salem, North Carolina. “Mereka boleh menjadi sangat agresif dan membunuh orang dengan cepat.”

Mengapa mereka berbahaya??

Terdapat lebih daripada 120 jenis otak dan tumor sistem saraf pusat, mulai dari janggut hingga malignan, menurut Masyarakat Tumor Brain Nasional. Meningioma – jenis Menounos telah – sangat berbahaya dan kebanyakan pesakit terus menjalani kehidupan normal, kata Lesser.

Glioblastoma – tumor McCain sedang dirawat – adalah tumor otak ganas yang paling biasa dan paling mematikan pada orang dewasa. Kadar survival median adalah kira-kira 15 bulan.

Semua pertumbuhan mesti dirawat sejak otak berada di ruang terkurung yang tidak memberi atau mengambilnya. Malah tumor “benigna” boleh menekan dan merosakkan tisu otak sekitar, kata kedua-dua doktor.

“Kebanyakan otak adalah hartanah yang sangat bernilai. Tidak ada banyak ruang tambahan untuk tumor, jinak atau malignan, untuk tumbuh tanpa menyebabkan masalah, “kata Lesser.

Mengapa mereka bentuk?

Terutama, ia adalah satu peristiwa rawak, kata kedua-dua doktor. “Ia adalah satu kesilapan dalam pembahagian sel yang boleh berlaku pada bila-bila masa. Syukurlah, ia jarang berlaku, “kata Kalkanis.

Tumor otak kebanyakannya menyerang orang tanpa sejarah keluarga. Pada masa ini, tidak ada cara untuk mengurangkan risiko anda, Amerika Cancer Society menasihati. Perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan adalah tidak mengabaikan tanda-tanda amaran.

Lesi mempunyai pilihan rawatan dan prognosis yang berbeza, dan gejala boleh bergantung kepada di mana di otak tumor berada.

“Tidak ada diagnosis yang lebih serius dalam semua ubat manusia daripada tumor otak.”

Tetapi tanda-tanda tertentu membuat neurosurgeons terutamanya berkenaan. Mereka termasuk:

1. Sakit kepala yang semakin parah

Dalam orang yang sebelum ini sihat, sakit kepala yang menguatkan kekerapan dan kesakitan – terutamanya apabila dikaitkan dengan mual dan muntah – adalah gejala yang paling biasa. Mereka boleh berpecah atau kurang teruk, tetapi tetap bertahan lama. Itu menunjukkan ada tekanan tinggi di dalam tengkorak, yang boleh menunjukkan ada sesuatu yang tumbuh di dalam otak, kata Kalkanis.

Secara klasik, sakit kepala lebih buruk pada awal pagi apabila kebangkitan, tetapi itu tidak selalu berlaku, kata Lesser. Kadang-kadang, kawasan tertentu kepala lebih terjejas daripada yang lain, tambahnya.

Sakit kepala yang berasal dari tumor yang tumbuh biasanya tidak bertindak balas terhadap ubat sakit kepala seperti aspirin, kedua-dua doktor menyatakan.

Penafian: Majoriti sakit kepala tidak mewakili tumor otak, kata Lesser.

“Seluruh dunia mempunyai sakit kepala supaya sesiapa yang sakit kepala tidak perlu khawatir tentang mempunyai tumor otak,” kata Kalkanis sambil menyatakan bahawa ia adalah gigih, memburuk-burukkan sakit kepala yang disertai oleh gejala lain yang perlu diperiksa.

Mengejutkan, gambar emosi menangkap perjalanan kanser pasangan

Disember.22.201601:11

2. Kelemahan, kebarangkalian atau masalah keseimbangan

Seseorang mungkin tiba-tiba mengalami kesukaran berjalan atau mengekalkan keseimbangan mereka. Anda mungkin mendapati perubahan motor pada satu sisi badan atau satu anggota badan. Itu boleh nyata sebagai kelenturan – mungkin menjatuhkan benda dengan tangan kanan anda, tidak dapat mengikat kasut atau butang baju anda, kata Lesser.

3. Perubahan visi

Tanda-tanda yang merepotkan mungkin termasuk penglihatan kabur, penglihatan berganda, kepekaan melampau kepada cahaya atau ketidakselesaan dengan banyak pergerakan mata.

Tumor otak juga boleh mengetuk serat yang menghubungkan mata ke bahagian belakang otak, menyebabkan pemotongan bidang visual – atau bintik-bintik hitam penglihatan anda, kata Lesser. Anda mungkin tiba-tiba mula menabrak dinding atau objek lain kerana anda tidak lagi melihatnya.

4. Kejang

Tidak semua sawan bermakna anda mempunyai tumor, tetapi tumor pasti boleh menyebabkan kejang, kata Kalkanis.

Bagaimana St Jude membantu gadis berusia 4 tahun bertahan dengan tumor otak yang berbahaya

Nov.22.201705:32

5. Kekeliruan atau perubahan status mental

Keluarga mungkin perhatikan perubahan yang halus tetapi jelas tidak normal dalam tingkah laku seseorang: Seseorang yang tersayang mungkin meninggalkan dapur apabila dia tidak pernah melakukannya sebelum ini, atau dia mungkin hilang memandu dalam kejiranan yang biasa, Lesser berkata.

Dia melihat tumor otak menyebabkan perubahan keperibadian pada pesakit, mengubah pasangan penyayang menjadi orang asing yang agresif dan berdebat; atau mengubah tiang keluarga menjadi seseorang yang tidak berminat dan tidak berpisah.

Rawatan

Pesakit dengan tumor ganas, seperti glioblastoma, menjalani pembedahan untuk menghilangkan pertumbuhan yang kelihatan, kemudian menerima radiasi dan kemoterapi. Tumor benign memerlukan hanya pembedahan. Pesakit Glioblastoma boleh menggunakan Optune – alat seperti cap yang menghantar arus elektrik dosis rendah melalui otak dan menawarkan kelebihan kelangsungan hidup, kata Lesser. Tetapi lebih banyak kemajuan sangat diperlukan di lapangan, yang berada di belakang lengkung berbanding kanser lain, katanya.

Namun, doktor terus belajar lebih banyak.

“Walaupun diagnosis tumor otak sangat menakutkan, tidak pernah ada masa ketika ada harapan lebih,” kata Kalkanis.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.