5 cara untuk memperbaiki kehidupan seks anda, mengikut sains

Berikut adalah kebenaran sejagat: Tidak ada manusia yang mahu dilabel sebagai buruk di atas katil.

Malah, kebanyakan orang mungkin tidak mahu dinilai purata, sama ada. Kami mahu cemerlang dalam karung itu. Nasib baik, sains telah menemui beberapa cara bahawa lelaki dan wanita boleh meningkatkan kecuaian katil mereka.

1. Bercakap Kotor Kepada Saya

Tambahan besar hubungan jangka panjang adalah bahawa anda tahu, atau harus tahu, apa kesenangan pasangan anda. Tetapi melekat pada rutin seksual yang sama boleh menjadi buzzkill ketika datang untuk benar-benar menginginkan pasangan anda, menjelaskan penyelidik seks Dr. Kristen Mark, pengarah Makmal Promosi Kesihatan Seksual di University of Kentucky.

Don't underestimate the power of a cuddle.
Jangan meremehkan kuasa benteng.Shutterstock

Masalah besar: orang – walaupun dalam hubungan jangka panjang – sering merasa sukar untuk bercakap mengenai seks dan apa yang mereka inginkan. “Bercakap mengenai seks membuat anda berasa terdedah dan kebanyakan orang berfikir mereka mungkin membuat pasangan mereka berasa buruk jika mereka mencadangkan sesuatu yang baru,” kata Mark.

Walau bagaimanapun, penyelidikannya menunjukkan bahawa orang benar-benar terbuka untuk mencuba perkara-perkara baru di luar bilik tidur. Dan pasangan yang bercakap mengenai seks lebih puas dengan kehidupan seks mereka.

Dalam kaji selidik atau lebih daripada 3,000 orang dari umur 18 hingga 70 tahun, Mark dan rakannya mendapati bahawa majoriti peserta menunjukkan bahawa melakukan tingkah laku yang mencabar seks (bermula daripada melancap, voyeurisme, penggunaan mainan seks, dan banyak lagi! ) meningkatkan kepuasan seksual mereka, dengan majoriti peserta yang menunjukkan kepuasan pasangan mereka juga meningkat dengan melibatkan diri dalam tingkah laku.

Wanita tidak suka bercakap kotor atau berkongsi fantasi dengan rakan kongsi mereka. Sebenarnya, mereka lebih berkemungkinan besar daripada lelaki yang terlibat dalam pelbagai aktiviti seksual yang lebih luas, menunjukkan bahawa mereka lebih “terbuka secara seksual” berbanding yang sering difikirkan, kata Mark.

BERKAITAN: Sebaik-baiknya pasangan perlu melakukan hubungan seks dengan lebih bahagia?

2. Cuddle dan Canoodle

Jangan meremehkan kuasa benteng.

Penyelidikan mencadangkan bahawa berpelukan, mengalir, menghisap, bahkan meletakkan di sana seperti zombi kulit ke kulit selepas rompakan boleh membayar besar dalam bagaimana pasangan anda melihat kehidupan seks mereka sendiri dan hubungan keseluruhan.

“Salah satu sebab yang paling umum mengapa orang terlibat dalam hubungan seks adalah untuk meningkatkan keintiman dan merasakan lebih dekat dengan pasangan dan saya rasa kasih sayang selepas seks membantu untuk mencapai matlamat ini,” kata penyelidik seks Dr. Amy Muise, pembantu profesor psikologi di Universiti York.

Dan bukan sekadar wanita yang memerlukan kepalanya untuk merasa senang dengan hubungan seks dengan pasangan mereka. Lelaki juga terjejas kerana ia meningkatkan kepuasan seksual mereka, yang menjadikan mereka lebih bahagia mengenai hubungan itu.

Kajiannya menunjukkan bahawa walaupun ibu bapa mungkin menghabiskan sedikit masa dalam post-coital cuddling daripada pasangan tanpa anak, hubungan mereka dan kepuasan seksual lebih kuat dikaitkan dengan post-coital cuddling daripada pasangan tanpa anak.

BERKAITAN: 5 tanda peringatan hubungan untuk tidak pernah diabaikan

3. Seks yang Baik = Kerja keras

Satu rahsia untuk seks yang baik semasa hubungan jangka panjang adalah kepercayaan bahawa kepuasan seksual memerlukan usaha, menurut sebuah kajian yang menerbitkan Journal of Personality and Psychology Social.

Untuk memiliki kepuasan seksual jangka panjang, rakan-rakan perlu membangunkan “kekuatan komunal seksual,” pada dasarnya mereka perlu bermotivasi untuk memenuhi keperluan seksual pasangan, kata Muise.

Penyelidikannya menunjukkan bahawa pasangan yang membangunkan kekuatan ini lebih puas dengan kehidupan seks mereka.

Dalam satu kajian, dia dan rakan-rakannya bertanya kepada orang-orang dalam hubungan jenis perkara yang akan mereka lakukan untuk memenuhi keperluan pasangan mereka. Sambutan umum: melakukan surat ikatan apabila mereka tidak berada dalam mood. Penyelidikan lain menunjukkan bahawa melakukan perbuatan apabila anda tidak berada dalam mood sebenarnya mengakibatkan kedua pasangan merasa lebih puas.

Tetapi ia bukan jalan sehala. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa apabila seorang pasangan terlalu tertumpu kepada keperluan pasangan mereka, untuk mengecualikan keperluan mereka sendiri, tidak ada manfaat rakan kongsi, kata Muise.

Sains mengatakan lelaki yang baik mempunyai lebih banyak seks

21.20.201700:49

4. Konteks adalah kunci supaya menuliskannya

Apa yang menjadikan anda hidup atau tidak – bergantung kepada konteks.

Bayangkan dengan cara ini: Jika anda rasa suka bermain dan pasangan anda menggelitik anda, ia mungkin berasa baik dan mungkin membawa kepada seks yang baik. “Tetapi jika anda tertekan, atau dalam mood yang buruk, anda mungkin ingin menumbuk pasangan anda di muka,” kata penyelidik seks Dr. Emily Nagoski, pengarang Come as You Are: Sains baru yang mengejutkan yang akan mengubah seks anda kehidupan.

Dia mencadangkan bahawa pasangan berfikir tentang seks terbaik yang mereka miliki, dan pertimbangkan apa yang ada pada pertemuan itu yang membuatnya teratas senarai. “Pikirkan di mana anda berada, apa yang terjadi dalam hubungan anda, apa yang anda lakukan, dan bagaimana perasaan anda terhadap apa yang anda lakukan,” mencadangkan Nagoski.

Sekiranya seseorang menulis tiga pertemuan seks yang hebat, corak mungkin mula muncul mengenai turn-on individu. Anda kemudian boleh berkongsi ini dengan pasangan anda dan cuba mencipta semula konteks ini.

“Mari kita berhadapan dengan rangsangan erotik yang lebih bermakna,” kata Nagoski, sambil menambah bahawa beberapa perkara adalah otak yang dilihat sebagai erotik yang jelas seperti cerita erotis atau video. Perkara-perkara lain mungkin hanya erotik dalam konteks yang betul, seperti fantasi tentang yang dikuasai, yang hanya menjadi giliran mungkin apabila ia menjadi fantasi, dia menambah.

“Sudah tentu penting untuk mengetahui apa yang membezakan anda, dan cari tahu apa yang menjadi pasangan anda, dan kemudian buat konteks di mana ia boleh dimaksimumkan,” kata Nagoski. “Dengan cara itu anda boleh mencapai potensi seksual anda sepenuhnya.”

5. Jadilah pemberi

Sekiranya anda ingin rakan anda berfikir anda berada di tempat tidur yang baik, ketahui apa yang dia kehendaki. Tetapi ambil satu langkah lebih lanjut melalui tindakan rawak kebaikan dan anda juga boleh menjadi pencinta terbaik dunia, menurut para penyelidik Kanada yang mendapati bahawa orang-orang altruistik adalah uber-keinginan.

Ini terutama berlaku untuk lelaki yang mendapat lebih tinggi pada altruisme. Mereka melaporkan lebih banyak pasangan seksual, dan lebih banyak kasual berbanding pasangan wanita. Individu Altruistik yang digabungkan juga tidak hilang sama ada. Sebenarnya, mereka melaporkan lebih banyak seks dalam tempoh 30 hari terakhir daripada yang tidak altruistik.

6. Letakkan smok dan minuman keras

Sudah jelas berhenti merokok boleh membuat anda lebih sihat dari segi fizikal, tetapi ia juga boleh membantu dalam karung. Sebagai contoh, berdasarkan analisis meta-analisis penyelidikan ED, kira-kira 40 peratus lelaki dengan disfungsi ereksi juga perokok, kata pendidik seks Ball State University dan penyelidik Dr. Justin Lehmiller.

Satu kajian kecil yang diterbitkan dalam Arkib Perilaku Seksual oleh penyelidik yang bergabung dengan Pusat Penggunaan Dadah dan HIV di Universiti New York menunjukkan bahawa alkohol dan ganja dilaporkan dikaitkan dengan pelbagai kesan seksual negatif termasuk disfungsi seksual.

Bagi sesetengah orang, rumpai mungkin sebenarnya merangsang keinginan dan membesarkan orgasme, tetapi lebih banyak pekerjaan perlu dilakukan.

“Perkara yang paling penting yang boleh dilakukan seseorang adalah untuk memberi perhatian kepada pasangan mereka,” yang sukar jika anda tinggi atau mabuk, walaupun kedua-duanya mungkin lebih rendah, kata Lehmiller. “Seorang lelaki mungkin berfikir bahawa ereksinya akan bertahan lebih lama apabila dia tinggi, tetapi persepsinya terhadap masa boleh hilang kerana dia dilontarkan,” tambahnya..