5 cara haiwan peliharaan dapat meringankan tekanan anda

Preskripsi haiwan boleh memperbaiki pelbagai masalah, kata pakar haiwan Arden Moore. Masa yang meluangkan masa di sekeliling haiwan, seperti menonton burung, menikmati syarikat anjing terapi, atau bermain dengan labah-labah haiwan peliharaan anda boleh memberi manfaat kepada kesejahteraan anda. “Ada sesuatu tentang kerajaan haiwan yang mempunyai kemampuan untuk menikmati kehidupan yang lebih baik,” kata Moore, pengarang lebih daripada 20 buku petualang dan tuan rumah radio Oh Behave, pameran Pet Life Radio dalam talian. Baca selama lima alasan untuk memasukkan beberapa masa haiwan di hari anda.

7 Produk Binatang Mesra Alam

1. Mereka berehat anda

Mengetuk kucing atau anjing anda mungkin terasa menyeronokkan untuk mereka, tetapi perbuatan itu dapat meringankan anda, juga. Moore mencadangkan petting dengan tujuan untuk meningkatkan pembebasan hormon rasa-baik pada haiwan dan manusia. “Berikan anjing anda atau kucing mengurut urut terapeutik dengan mengendalikan tangan melalui badan,” katanya. Sentuhan anda melegakan haiwan dan melepaskan endorfin yang terasa baik di dalam anda, mengurangkan kadar denyutan jantung anda. Urut haiwan terapeutik juga boleh digunakan untuk memeriksa haiwan secara teratur untuk kutu atau lebam yang mencurigakan, atau melegakan simpul otot, kata Moore.

2. Mereka boleh mengurangkan tekanan darah

Berkomunikasi dengan haiwan boleh menurunkan tekanan darah anda dan meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan. Moore mencadangkan haiwan terlibat dalam “ceramah gembira,” atau bercakap dengan nada yang lebih baik. “Ceramah gembira atau ketawa di sekeliling haiwan melepaskan hormon pada manusia yang menurunkan tekanan darah, dan menjadikan haiwan berasa lebih baik juga,” katanya. Memikirkan fikiran gembira apabila bercakap dengan haiwan kesayangan anda atau bercakap dengan burung dan tupai di halaman belakang anda mungkin kelihatan konyol, tetapi perbualan boleh meletakkan anda dengan selesa (walaupun ia satu sisi).

Bagaimana untuk Latihan dengan Anjing Anda

3. Mereka terapeutik

Haiwan dari anjing ke arnab sering digunakan untuk terapi di hospital dan rumah kejururawatan. “Saya telah mengambil anjing saya ke beberapa hospital dan sekolah, dan ia adalah menakjubkan bagaimana orang enggan bercakap dengan orang tetapi akan membuka kepada haiwan,” kata Moore. Ada sesuatu yang menyegarkan, memperbaharui ke rumah untuk haiwan yang mesra yang menyambut anda seperti bintang rock, “katanya. Moore mencadangkan bahawa ikatan manusia yang kuat terhadap haiwan dapat dikaitkan dengan kenangan zaman kanak-kanak yang kecil. , orang sering merasa lebih selesa berada di sekitar haiwan, kata Moore. (Walaupun diakui, labah-labah bukan untuk semua orang.)

5 Cara Kucing Membuat Anda Sihat

4. Mereka boleh memperbaiki pemakanan manusia

Makan di samping syarikat yang buruk boleh mengurangkan selera makan anda, tetapi makan di syarikat binatang boleh meningkatkan kebiasaan makan anda. “Di rumah penjagaan, jika ada tangki ikan di mana orang makan, melihat ikan itu sebenarnya memberi motivasi kepada penduduk untuk makan,” kata Moore. Dalam sesetengah kes, persahabatan haiwan telah membantu tabiat pemakanan manusia mereka. Sebagai contoh, katanya, penyelidikan telah menunjukkan bahawa penerima program Meals on Wheels yang dibenarkan makan berhampiran haiwan peliharaan mereka memperbaiki beberapa pola makan mereka.

5. Mereka memperbaiki hubungan anda

Hubungan yang baik dengan kawan-kawan haiwan anda boleh menjadi tumpuan kepada hubungan yang lebih baik dengan manusia. Haiwan tidak peduli siapa anda atau apa pakaian yang anda pakai; mereka mahu bermain dan berada di sekeliling anda, kata Moore. Sikap yang riang, suka bermain, katanya, telah menjadikan banyak pencinta haiwan lebih cenderung untuk hidup pada masa ini. Mengikut kajian tahun 1997 di Sekolah Kejururawatan Universiti Michigan, memerhatikan haiwan dalam alam dapat mengajar ciri-ciri berharga seperti kesabaran, dan membantu memulihkan tenaga mental. Mengurus haiwan juga boleh mengajar tanggungjawab dan merangsang perasaan amanah, keterbukaan, dan persahabatan.

Cara Simpan Berat Anjing Anda Di bawah Kawalan

Pautan Lebih:

Pendedahan Pranatal Pet Berkaitan Risiko Alergi Rendah di Kanak-kanak

Bagaimana Anjing Pastikan Kanak-kanak Fit

13 Cara Simpan Anjing Anda Sihat Secara Semulajadi

Gear Terbaik untuk Haiwan Peliharaan Anda