36 soalan untuk menghidupkan api: cinta kuiz oleh Arthur Aron

Soalan-soalan ini, yang ditulis oleh Dr. Arthur Aron, Rich Slatcher dan Keith Welker, telah direka untuk pasangan sedia ada untuk membantu menghidupkan api hubungan yang sudah lama.

Dikumpulkan ke dalam tiga set, persoalan semakin semakin peribadi kerana senarai itu terus berlaku.

Dr Aron mengatakan soalan-soalan ini paling berkesan apabila dua pasangan pergi melalui senarai bersama – dan bahawa pasangan sepatutnya menjadi orang asing antara satu sama lain.

Pasangan at dinner
Pasangan semasa makan malamSaham Getty Images

“Kami mahu membangunkan satu prosedur yang akan membiarkan kami, dalam masa 45 minit, dalam satu kerja makmal, mengambil mana-mana dua orang dan mendapatkannya dekat,” kata Aron KEPADA HARI INI senarainya, yang termasuk soalan seperti “Adakah anda ingin menjadi terkenal? ” “Apa maksud persahabatan anda?” dan “Bilakah anda menangis di hadapan orang lain?”

“Pada akhir 45 minit, anda merasa dekat dengan orang ini, hampir sebagai orang yang paling dekat dalam hidup anda,” kata Aron.

Persoalannya dipaparkan dalam esei New York Times yang baru-baru ini, berjudul “Fall In Love With Anyone, Do This,” yang dengan cepat pergi virus.

Penulis sepotong itu, Mandy Len Catron, sedang meneliti ilmu cinta apabila dia mencuba soalan dengan seorang lelaki yang dia tahu dengan santai. “Saya fikir apa yang saya tahu pada ketika itu adalah kita akan menjadi sangat dekat,” katanya.

Ingin mencari cinta? Tanya 36 soalan ini

19.20.201503:22

Ia bukan hanya soalan – mereka juga berdiri di jambatan Vancouver dan menatap mata masing-masing … selama empat minit! “Saya tidak begitu selesa, saya sangat gementar dan saya sentiasa terkejut,” katanya. “Dan setelah kita menetap di dalamnya, kita mendapati ia menjadi pengalaman yang sangat keren.”

Akhirnya, hubungan mereka berubah romantis, dan mereka masih bersama.

Tetapi bagaimana dengan semua pasangan yang ingin menambah percikan kecil untuk hubungan yang mereka sudah masuk?

BERKAITAN: Carson Daly dan Siri Pinter berkongsi foto keluarga yang indah dari hari perkahwinan mereka

Bagi mereka, Dr Aron mengembangkan lagi satu lagi soalan yang direka untuk kemungkinan menghidupkan api. Soalan-soalan ini menggali sedikit lebih mendalam, dan Aron percaya kunci itu menjawab mereka bersama pasangan lain – yang lengkap orang yang tidak dikenali.

“Apabila anda melakukan perkara-perkara yang baru dan mencabar, atau apa-apa yang banyak berkongsi dengan pasangan anda, itu boleh mencipta kasih sayang,” katanya..

Adakah hubungan anda bertahan ‘Ujian Perkawinan’?

Februari.03.201604:31

Sebelum memulakan soalan, seseorang harus membaca perkara berikut dengan kuat:

Untuk setiap soalan, seorang daripada kita membaca dengan lantang. Kita tidak sepatutnya melangkau mana-mana dan kita semua harus menjawab setiap soalan sebelum kita pergi ke seterusnya. Dan kita harus bergiliran dalam siapa yang menjawab setiap soalan dahulu.

Soalan-soalan dalam tiga set. Berikan masa kira-kira 15 minit untuk setiap set. Kita tidak boleh tergesa-gesa menerusi soalan, tetapi setiap orang menjawab setiap soalan pada kadar perbualan biasa. Kami mungkin tidak akan lebih dekat dengan melakukan semua 12 soalan dalam setiap set, dan itu betul-betul OK.

Apabila kira-kira 15 minit sudah selesai, kami selesai menjawab soalan yang sedang kami jalankan. Kemudian kita mulakan dengan soalan pertama dalam set kedua. Dan sebagainya.

Apabila kita yakin kita semua memahami prosedur itu, dan telah memilih siapa yang akan menjejaki masa, kita mula Set I.

Set 1:

 1. Apa yang akan menjadi hari yang “sempurna” untuk anda?
 2. Pernahkah anda berpindah ke tempat lain? Jika ya, apakah yang ingin bergerak dan apa yang anda alami bergerak ke lokasi yang berbeza?
 3. Adakah anda ingin menjadi terkenal? Dalam cara apa?
 4. Sebelum membuat panggilan telefon, adakah anda pernah membaca apa yang akan anda katakan? Kenapa?
 5. Memandangkan pilihan sesiapa sahaja di dunia, siapa yang anda mahukan sebagai tetamu makan malam?
 6. Sekiranya anda mampu hidup hingga ke usia 90 tahun dan mengekalkan sama ada minda atau badan berusia 30 tahun untuk 60 tahun terakhir dalam hidup anda, yang anda mahukan?
 7. Bilakah anda menyanyikan lagu terakhir kepada diri anda? Kepada orang lain?
 8. Namakan tiga perkara yang sama-sama ada empat dari anda.
 9. Untuk apa dalam hidup anda, anda berasa sangat bersyukur?
 10. Jika anda boleh mengubah apa-apa mengenai cara anda dibesarkan, apa yang akan berlaku?
 11. Luangkan masa 4 minit dan beritahu pasangan anda dan pasangan lain kisah hidup anda dalam banyak detail yang mungkin.
 12. Jika anda boleh bangun esok setelah mendapat apa-apa kualiti atau keupayaan, apa yang akan berlaku?

Set 2:

 1. Jika bola kristal dapat memberitahu anda kebenaran tentang diri anda, hidup anda, masa depan, atau apa pun, apa yang ingin anda ketahui?
 2. Adakah terdapat sesuatu yang anda impikan untuk masa yang lama? Kenapa awak tidak melakukannya?
 3. Apakah pencapaian terbaik dalam hidup anda??
 4. Adakah anda mengalami budaya selain daripada anda sendiri? Apa yang paling menarik dari pengalaman ini?
 5. Apa yang anda paling menghargai dalam persahabatan?
 6. Apa ingatan anda yang paling berharga?
 7. Apakah memori yang paling dahsyat anda?
 8. Apa maksud persahabatan anda?
 9. Peranan apa yang bermain cinta dan kasih sayang dalam hidup anda?
 10. Perkongsian alternatif yang anda anggap sebagai ciri positif peserta lain. Kongsi sebanyak 5 item.
 11. Buat 3 kenyataan “kami” yang benar. Contohnya “Kami semua berada di dalam bilik ini …”
 12. Bagaimana perasaan anda tentang hubungan anda dengan ibu anda?

Set 3:

 1. Berapa rapat dan hangat adalah keluarga anda? Adakah anda merasakan zaman kanak-kanak anda lebih bahagia daripada kebanyakan orang lain?
 2. Sekiranya anda akan menjadi kawan rapat dengan pasangan lain, sila berkongsi apa yang penting bagi mereka untuk mengetahui
 3. Beritahu anggota pasangan lain yang anda suka tentang mereka; bersikap jujur, mengatakan perkara yang anda tidak boleh katakan kepada seseorang yang baru anda jumpai.
 4. Berkongsi dengan orang lain di dalam kumpulan satu saat yang memalukan dalam hidup anda.
 5. Bercakap tentang masa ketika anda terpaksa meninggalkan rumah untuk sejumlah besar masa (mis., Untuk universiti, kerja, perjalanan panjang). Adakah sukar? Apa yang membuatkannya begitu?
 6. Jika anda tahu bahawa dalam satu tahun anda akan mati secara tiba-tiba, adakah anda akan mengubah apa-apa cara anda tinggal sekarang? Kenapa?
 7. Bilakah anda menangis di depan orang lain? Oleh anda sendiri?
 8. Jika anda boleh kembali dalam hidup anda dan mengubah pengalaman, apa yang akan menjadi dan mengapa?
 9. Apa, jika ada, terlalu serius untuk bercanda?
 10. Sekiranya anda mati pada petang ini tanpa sebarang peluang untuk berkomunikasi dengan sesiapa sahaja, apa yang anda paling menyesal kerana tidak memberitahu seseorang? Kenapa anda belum memberitahu mereka lagi?
 11. Rumah anda, mengandungi semua yang anda miliki, menangkap api. Setelah menyimpan orang yang anda sayangi dan haiwan kesayangan, anda mempunyai masa untuk selamat membuat dash akhir untuk menyelamatkan satu item. Apa itu? Kenapa?
 12. Berkongsi masalah peribadi dan minta nasihat peserta lain tentang bagaimana mereka dapat mengatasinya. Juga, tanya peserta lain untuk merenung kembali kepada anda bagaimana perasaan anda tentang masalah yang telah anda pilih.

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 14 Februari pada 10:29 a.m.

Kesuburan bercakap jangkar, perkahwinan: Kadang-kadang orang perlu fikiran perniagaan mereka sendiri

19.2.201502:45