3 perkara yang perlu anda ketahui tentang keracunan matahari

Satu hari di pantai adalah semua keseronokan dan permainan – sehingga seorang ahli keluarga pulang ke rumah dengan pembakaran merah, terik.

Anda boleh mengalami terbakar matahari yang teruk selepas hanya sekejap di luar rumah. Walaupun matahari terbakar dan keracunan matahari boleh sama-sama menyakitkan untuk kulit anda, keracunan matahari memerlukan sedikit perhatian. Inilah cara untuk menangani jika ia berlaku kepada anda.

Berapakah jumlah terbitan sinar matahari yang diperlukan untuk mendapatkan kanser kulit?

Apr.25.201600:54

1. Perhatikan perbezaan antara keracunan matahari dan keracunan matahari

“Keracunan matahari adalah tindak balas alergi dan biasanya menyebabkan benjolan gatal,” jelas Dr Cameron Rokhsar seorang profesor klinik profesor dermatologi di Hospital Gunung Sinai. “Gumpalan tidak perlu menjadi gatal walaupun, dan penting untuk menolak penyakit lain yang membuat orang sensitif kepada cahaya matahari, seperti lupus.”

Menurut Dr. Cybele Fishman, ahli dermatologi yang disahkan oleh lembaga, gejala lain yang tidak dapat disakitkan dan gatal-gatal boleh termasuk demam, menggigil, mual dan pening.

“Pada dasarnya kulit anda menyakitkan, anda berasa seperti crap dan mahu berada di tempat tidur,” Dr. Fishman mengulas.

2. Tentukan rawatan terbaik untuk anda

“Ada bukti bahawa krim aspirin dan krim cortisone over-the-counter (satu peratus) boleh membantu meringankan kesakitan,” kata Dr Rokhsar. “Tetapi jika kulit anda meleleh dan anda merasa sakit, letih atau lelah, anda perlu pergi ke ahli dermatologi yang disahkan lembaga secepat mungkin.”

Adakah pendedahan matahari benar-benar buruk bagi anda?

Jul.27.201504:12

BERKAITAN: Baru yang baru meninggal selepas sakit otot ternyata menjadi kanser kulit

Sekiranya kulit anda tidak lepuh dan rasa sakit boleh diterima, ubat-ubatan lain seperti memampatkan sejuk dengan air atau susu, memulih semula dengan air yang mengandungi elektrolit, dan menggunakan losyen hambar (iaitu tidak wangi) pada bakar, boleh membantu, menurut Dr Fishman.

3. Cara terbaik untuk mencegah keracunan matahari dan keracunan matahari adalah dengan melindungi kulit anda

“SPF hanya menggambarkan perlindungan dari sinar UVB – untuk melindungi dari UVA, mencari lotion yang mengatakan ‘spektrum luas,'” kata Dr. Fishman. “Lebih baik, cari pelindung matahari dengan sekurang-kurangnya enam peratus zink oksida atau titanium dioksida. Bukan sahaja mereka memberikan perlindungan terhadap UVA dan UVB, tetapi mereka adalah mineral, bukan bahan kimia, jadi mereka tidak akan menyebabkan alahan. “

BERKAITAN: Cara melindungi diri dari melanoma: 10 minit dapat menyelamatkan nyawa anda

Dr. Fishman terus memberi amaran bahawa cara terbaik untuk menjaga kulit anda adalah untuk menghabiskan lebih sedikit masa di bawah sinar matahari.

“Walaupun anda menggunakan SPF terbaik di planet ini dan memohon semula setiap jam, anda boleh dan akan membakar jika anda menghabiskan terlalu banyak masa di bawah matahari, yang mungkin hanya setengah jam untuk sesetengah orang,” Dr. Fishman memberi amaran.

Ambil langkah berjaga-jaga yang perlu apabila menghabiskan masa di luar rumah – memakai topi, menyimpan kebanyakan kulit yang dilindungi dan memohon pelindung matahari seberapa kerap yang anda boleh. Tidak ada keseronokan dalam merosakkan hari yang cerah dengan membakar terik.