3 mitos makanan untuk berhenti mempercayai sekarang

Dengan nasihat makan yang sihat berubah sering, ramai orang yang tertanya-tanya apa makanan yang terbaik untuk badan mereka. Lihatlah mitos makanan terbaru ini untuk mengetahui mengapa anda perlu membaca di luar tajuk utama apabila membuat pilihan makanan pintar.

stik and potatoes with wine
T-Bone daging panggang dengan sayur-sayuran, rempah dan segelas wainShutterstock

Daging merah tidak baik untuk jantung anda. Kebenaran atau mitos?

MITOS! Rap rap daging merah berasal dari potongan-potongan yang besar dan potongan lemak daging yang tidak hanya popular, tetapi dituntut oleh banyak pengguna. Bahagian restoran telah berkembang begitu besar sehingga hidangan standard – kira-kira satu perempat daripada satu paun (4 auns, saiz dek kad atau tetikus komputer) – kelihatan minima dengan perbandingan.

Madelyn Fernstrom menumpahkan mitos tentang daging merah, wain merah, kentang

10.10.201603:37

Namun, dengan lebih daripada 25 potongan daging lembu tanpa ramping dan lemak yang mengandungi jumlah lemak tepu arteri tersumbat yang rendah, ia mudah membuat pilihan yang lebih sihat. Cari “sirloin” dan “bulat” pada label, dan campur sekurang-kurangnya 90/10 peratus (kurus / lemak) untuk daging lembu. Lakukan ujian visual anda untuk membataskan daging merah dengan lemak tepu yang paling tepu – jika anda dapat melihat banyak lemak dalam daging dan lemak di sekelilingnya, melangkauinya, kecuali untuk majlis-majlis khas.

BERKAITAN: Akankah makan rehat menjadikan anda mendapat berat badan? Mitos makanan dibidas

Servis 4 auns steak flank bersandar mengandung kira-kira 30 gram protein lengkap, 9 gram lemak, 4 gram lemak tepu, dan 220 kalori, manakala steak porterhouse lemak marmer yang sama mempunyai protein yang serupa, tetapi tiga kali lebih banyak lemak dan lemak tepu, dan 340 kalori. Dan sajian steak porterhouse biasa sekurang-kurangnya setengah pon (8 ons) yang mengandungi 680 kalori, 50 gram lemak dan 20 gram lemak tepu – kira-kira jumlah lemak lemak dan lemak tepu sepanjang hari.

Ini lasagna daging yang sihat akan menjimatkan 325 kalori

Mei.06.201604:58

Satu lagi pilihan yang sihat boleh menjadi 100 peratus daging lembu yang diberi makan, dengan profil lemak yang lebih sihat – rendah lemak tepu berbanding daging lembu yang diberi makan – kerana apa yang diberi makan lembu. Ia lebih mahal, kerana lembu diberi makan rumput (pilihan semula jadi untuk lembu) dan bukan bijirin. Walaupun mahal, daging rumput yang diberi makan sangat berperisa jadi bahagian yang lebih kecil lebih memuaskan. Seperti semua daging merah, berpegang teguh pada luka-luka yang lebih rendah untuk faedah kesihatan yang optimum.

BERKAITAN: Mitos alahan ditumpaskan: Tebak apa yang anda tidak tahu tentang gluten?

Memilih daging merah organik tidak menjamin pilihan yang lebih sihat secara automatik. Ini bermakna lembu diberi makan bijirin organik, tetapi tidak semestinya rumput (kecuali dilabel). Oleh itu, melainkan jika anda memilih potongan ramping, anda masih akan mendapat jumlah lemak tepu yang sama seperti bukan organik sebagai potongan konvensional.

Walaupun anda juga boleh memenuhi keperluan protein anda dengan ikan, ayam, dan sumber tumbuhan (seperti soya dan lentil), anda boleh memilih untuk memasukkan daging merah sebagai sebahagian daripada diet yang sihat JIKA anda membuat pilihan pintar potongan dan saiz bahagian.

Kentang menggalakkan penambahan berat badan. Kebenaran atau mitos?

MITOS! Dari kerepek ke versi “dimuatkan”, kentang adalah pembawa yang sempurna untuk lemak dan garam dalam banyak bentuk yang lazat. Tetapi ia mungkin mengejutkan anda untuk mengetahui bahawa kentang – putih atau manis – boleh menjadi sayur-sayuran yang kaya nutrien, kalori apabila anda membuat pilihan bijak.

BERKAITAN: Makan cip ?! 3 mitos mengenai makanan dan kulit yang sihat akan ditumpaskan

Ukuran penting apabila datang ke mana-mana kentang. Malah kentang bakar biasa boleh mempunyai kalori bernilai makan apabila ia dipertahankan pada apa yang dilihat di banyak restoran dan dijual sebagai “saiz restoran” di pasar raya. Sebuah “sederhana” kentang yang dibakar (yang masih cukup besar – kira-kira 7 auns dan diameter 3 inci) mempunyai kira-kira 160 kalori dan dibungkus dengan nutrien. Dengan 4 gram serat (kira-kira 20 peratus daripada kiraan harian anda), 4 gram protein, separuh daripada vitamin C untuk hari itu, 25 peratus kalium anda, satu pertiga daripada vitamin B6 anda, dan hampir 10 peratus daripada besi anda, ia adalah kuasa pemakanan. Dan saiz hidangan juga boleh menjadi separuh daripada kentang, untuk separuh kalori.

Walaupun kedua-dua kentang putih dan manis adalah kaya dengan nutrien, itu adalah kesilapan untuk berfikir bahawa menggoreng kentang manis menjadikan mereka pilihan yang lebih sihat atau lebih rendah dalam kalori daripada kentang putih goreng. Cuba goreng putih atau kentang goreng “kentang” atau tambah topeng kalori yang lebih rendah ke kentang yang dipanggang, termasuk salsa, chives, atau satu sendok makan krim masam lemak yang dikurangkan, yoghurt Yunani, atau keju cheddar.

Kentang boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat, termasuk satu untuk penurunan berat badan. Buat kentang hidangan sampingan yang menyusun kira-kira satu perempat daripada keseluruhan plat anda. Sama ada anda membakar, mendidih atau microwave, pastikan kulit anda mengoptimumkan nutrien dan serat.

Minum wain merah adalah baik untuk hati anda. Kebenaran atau mitos?

MITOS! Apabila datang ke mana-mana manfaat kesihatan yang berpotensi untuk alkohol – termasuk saiz wain dan perkara kekerapan yang paling. Hanya apabila garis panduan kebangsaan dipatuhi untuk kegunaan wain atau alkohol, ada persatuan kesihatan yang positif yang dijumpai. Ingat, saiz minuman ditakrifkan oleh auns, bukan saiz kaca. Satu minuman adalah 5 auns wain, 12 auns bir, dan 1.5 auns semangat keras. Had yang disyorkan adalah sehingga dua minuman setiap hari untuk lelaki, dan sehingga satu untuk wanita. Penggunaan yang lebih tinggi sering dikaitkan dengan risiko kesihatan.

Bukti faedah kesihatan wain didapati dengan mencari pautan – atau persatuan – mengenai penggunaan wain dan kesihatan. Pengajian adalah selalunya penggunaan diri yang dilaporkan dari tinjauan ribuan orang, selama bertahun-tahun. Dan persatuan ini positif untuk sebahagian besar, walaupun alasannya masih tidak diketahui. Satu teori ialah kerana anggur merah mengandungi sebatian yang dipanggil “resveratrol” dalam kulit, komponen ini mungkin berkaitan dengan potensi kesan positif kesihatan. Mungkin antioksidan lain yang terdapat dalam anggur menyumbang juga. Tetapi ini bukan keputusan penyebab-dan-kesan, dan banyak faktor lain mungkin menyumbang.

BERKAITAN: Wain merah dan coklat untuk kesihatan yang lebih baik? Mungkin tidak

Malah, data lain menunjukkan bahawa alkohol dalam mana-mana jenis dalam kesederhanaan dikaitkan dengan kesihatan yang lebih baik, menunjukkan bahawa entah bagaimana pengambilan alkohol sederhana sahaja mempunyai kesan kesihatan yang positif.

Wain merah bukanlah makanan kesihatan, jadi jika anda tidak memakan wain atau alkohol, jangan menambahkannya sebagai penggalak kesihatan yang berpotensi. Dan jika anda bukan peminum anggur dan lebih suka bir atau wain putih, tidak jelas sama ada terdapat sebarang kelebihan kesihatan tambahan. Sekiranya anda menikmati wain merah, perhatikan saiz hidangan yang disyorkan dan had harian untuk mengoptimumkan apa-apa manfaat kesihatan.

Madelyn Fernstrom, Ph.D adalah Editor Kesihatan dan Pemakanan NBC News.