11 penyebab kebimbangan yang mengejutkan (maaf jika membaca ini menekankan anda!)

Aditif makanan: Aspartame, pewarna makanan, pewarna
Ramai orang melaporkan perubahan mood dan kecemasan selepas meminum pemanis buatan manusia, seperti aspartam dan sirap jagung fruktosa tinggi, pewarna makanan (termasuk Red # 40 dan Yellow # 5) dan perasa seperti MSG. Hubungan langsung antara aditif makanan dan suasana buatan masih disiasat walaupun mereka telah terlibat sebagai penyebab ADHD dan autisme pada anak-anak. Fakta adalah bahawa pewarna dan pemanis buatan adalah neurotoxin yang boleh mengganggu fungsi sistem saraf yang normal, yang membawa kepada peningkatan gejala kegelisahan.

Lebih dari ubat kaunter dan suplemen
Ubat-ubatan yang mengandungi kafein, termasuk beberapa sakit kepala dan penghilang migrain, ubat batuk, decongestants, ubat asma dan suplemen penurunan berat badan yang merangkumi perangsang, boleh menyebabkan peningkatan kadar jantung dan peningkatan perasaan kecemasan. Pemulihan herba dan suplemen herba seperti St John’s Wort, ginseng dan kava kava juga boleh menyebabkan atau meningkatkan kegelisahan.

Kepekaan makanan
Gejala sensitiviti makanan boleh terdiri daripada masalah pencernaan seperti sakit perut untuk kesukaran bernafas. Walaupun kedua-dua masalah ini boleh menyebabkan kecemasan, terdapat juga peningkatan bukti bahawa sensitiviti makanan mempengaruhi mood secara langsung juga. Gluten, kacang kedelai, tenusu – walaupun coklat – boleh memberi kesan pada kelentit hormones dan bahan kimia utama lain di otak, mengimbangi keseimbangan yang diperlukan untuk menjaga tubuh dan minda dalam mengendalikan kecemasan.

Melangkau makanan
Di dalam dunia kita yang terancam, tekanan, melangkaui makanan di sini dan terdapat semua perkara biasa. Lebih-lebih lagi, ramai yang berasa cemas dan tertekan mungkin merasa tidak mempunyai selera makan atau hanya kurang makan. Tetapi bagi kebanyakan orang yang biasa menggunakan makanan biasa, melangkau makanan menyebabkan penurunan paras gula dalam badan. Sekiranya berpanjangan, penurunan ini boleh menyebabkan peningkatan perasaan kebimbangan dan keresahan. Kesan lain yang memberi kesan kecemasan terhadap gula darah rendah adalah pening, kepenatan cahaya, kekeliruan dan kelemahan.

Dehidrasi
Satu kajian pada Tufts University pada tahun 2009 mendapati hubungan jelas antara penghidratan dan mood. Kajian itu mendapati bahawa atlet pelajar yang agak dehidrasi dilaporkan berasa marah, keliru, tegang dan penat. Menghidrasi terhidrat adalah penting untuk menjaga fungsi fisiologi badan berjalan dengan lancar, termasuk mempercepat proses penyembuhan dan mengeluarkan racun. Minum air yang mencukupi setiap hari mungkin merupakan salah satu cara yang paling mudah untuk membantu badan mengawal sarafnya.

Kafein
Berjuta-juta orang bergantung pada menetapkan kafein biasa untuk melompat memulakan hari mereka atau untuk bertambah nafas apabila nodanya tenaga mereka. Tetapi terlalu banyak tidak baik. “Masalah kecemasan akibat kafein” sebenarnya adalah keadaan yang diiktiraf dalam Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental, “bible” yang digunakan oleh ahli-ahli kesihatan mental di seluruh Amerika Syarikat. Seperti kebanyakan orang yang menyedari, terlalu banyak kafein boleh menyebabkan degupan jantung lumba, yang boleh mencetuskan serangan panik. Dan sementara kafein kecil dapat meningkatkan keupayaan seseorang untuk memberi tumpuan, terlalu banyak dapat meningkatkan kegelisahan dan pelbagai gejala kecemasan, seperti palma yang berpeluh, berdering di telinga, bahkan perasaan azab yang akan datang.

Rokok, dadah dan alkohol
Bergantung pada merokok, minum atau menggunakan ubat-ubatan untuk merasa lebih tenang boleh menjadi bumerang. Nikotin adalah perangsang yang kajian telah menunjukkan dapat meningkatkan tekanan darah dan kadar denyut jantung. Di samping itu, karbon monoksida dalam asap rokok juga boleh menyebabkan masalah pernafasan yang badan bertindak balas seolah-olah ia mencekik, meningkatkan kemungkinan serangan panik. Bagi alkohol dan ubat-ubatan, orang yang menderita gangguan kecemasan adalah dua hingga tiga kali lebih mungkin untuk menyalahgunakan ini daripada penduduk umum, menurut Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika. Kedua-dua alkohol dan ubat-ubatan boleh menyebabkan serangan panik dan kesan mengganggu mereka pada sistem saraf pusat mengehadkan keupayaan otak untuk menenangkan minda dan badan.

Kekurangan nutrien
Pastikan anda makan vitamin anda! B kompleks, vitamin C dan E memainkan peranan penting dalam fungsi sistem saraf, dan vitamin B terutamanya memberi kesan kepada mood dan metabolisme. Magnesium dikenali untuk membantu melegakan tekanan, oleh itu kekurangan dalam mineral ini boleh menyebabkan kerengsaan dan sikap tidak peduli. Selenium, antioksidan penting kepada fungsi neurotransmiter yang cekap di otak, membantu mengendalikan mood. Dan menurut kajian tahun 2006, orang yang mempunyai tahap asid lemak tak tepu omega-3 yang lebih rendah juga mengalami peningkatan risiko kecemasan.

Umur
Seperti yang kita umur, kita menghadapi pelbagai tekanan yang boleh mendatangkan kecemasan. Acara-acara kehidupan seperti perubahan kesihatan, masalah ingatan, kematian pasangan atau perubahan yang seolah-olah bahagia seperti persaraan, semuanya boleh menimbulkan tekanan. Yayasan Kesehatan Mental Geriatric memperkirakan bahwa 10 hingga 20 persen orang dewasa yang lebih tua menderita kebimbangan, meskipun banyak yang tidak dirawat karena mereka tidak dapat mengenali gejala.

Pemikiran negatif
Banyak ahli terapi menegaskan bahawa pemikiran negatif berterusan benar-benar mempunyai kesan buruk terhadap kesejahteraan emosi kita. Pernah mendengar pemikiran negatif automatik (atau ANT)? Ini adalah kritikan yang cepat, tidak sedarkan diri, kritikan di luar minda yang dipikiran oleh minda ketika menghadapi situasi yang tertekan. “Mengapa saya berbuat demikian?” “Mengapa saya begitu bodoh?” dan kritikan diri negatif yang lain menimbulkan malapetaka pada keadaan emosi anda. Berita baiknya ialah seorang ahli terapi boleh membantu anda mengenali ANT ini dan mengurangkan kuasa yang mereka ada pada jiwa anda.

Isyarat tidak sedarkan diri
Lagu, bau atau lokasi boleh dikaitkan secara tidak sengaja dengan perasaan buruk atau ingatan, yang boleh menjadi masalah. Ini mungkin paling biasa dalam kes-kes gangguan tekanan selepas trauma (di mana, sebagai contoh, seorang askar yang mendengarkan bunyi keras mungkin mengaitkan bunyi dengan tembakan dan dengan itu menjadi cemas), tetapi ia boleh berlaku dalam jenis kecemasan lain juga. Mengenal pasti isyarat-isyarat tidak sedarkan diri pada diri sendiri boleh menjadi sukar. Bagaimanapun, dengan bantuan seorang ahli terapi, kemungkinan untuk melonggarkan proses rumit ini dan meletakkan pemikiran negatif di tempat mereka.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.